Çin Köpek Yılı'na giriyor

DÜNYA (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.02.2018 - 10:30, Güncelleme: 16.02.2018 - 10:30
 

Çin Köpek Yılı'na giriyor

Çin, geleneksel Ay takvimine göre bu gece Köpek Yılı’na giriyor.
Yeni yılın ilk günüyle aynı zamanda Çinliler için en önemli geleneksel bayram olan Bahar Bayramı da başlıyor. Ailelerin bir araya gelmesinin büyük önem taşıdığı yılbaşı akşamında, ülkenin birçok noktasında başta Çin mantısı (jiaozi) olmak üzere farklı yemekler hazırlanıyor, Çinliler arife akşamında zengin bir sofranın etrafında bir araya geliyor. Bayramı Çin ana karasında yaşayanların dışında, başta bölge ülkeleri olmak üzere tüm Çinliler coşku içinde kutluyor. Havai fişek yasakları coşkuyu azaltıyor Diğer yandan, bayramın en önemli unsurları arasında kabul edilen havai fişekler ve çatapatlarla ilgili kısıtlamalar bu yıl daha da sıkılaştırıldı. Çin’in özellikle kuzey kesiminde görülen yoğun hava kirliliğiyle mücadele etmek ve yaşanan güvenlik sorunlarının önüne geçmek için kent merkezlerinde havai fişek fırlatılmasına yasak getirildi. Sosyal medyada yer alan bazı yorumlarda, havai fişeklerin görsel güzelliği ve gürültüsünün yokluğunda bayramın tadının kaçtığı belirtilirken, hava kirliliğinin artmasından endişe ettikleri gerekçesiyle yasaklara destek verenler de oldu. Dünyanın en büyük iç göç hareketi Çin’de Bahar Bayramı’nda, ülkenin farklı bölgelerinde yaşayanların memleketlerine hareket etmeleriyle dünyanın en büyük iç göç hareketi yaşanıyor. Bahar Bayramı’nda bir haftalık resmî tatil bulunmasına rağmen, Bahar Bayramı trafiği adı verilen bu süreç, yaklaşık 40 günlük bir süreye yayılıyor. Çin’deki yaklaşık 300 milyon göçmen işçiden birçoğu, yalnızca bu bayramda memleketine dönebiliyor. Bu yıl, söz konusu süre zarfında ülke genelinde yaklaşık 3 milyar seyahat gerçekleştirileceği öngörülüyor. Çin’in geleneksel 12 hayvanlı takvimine göre, yeni yılın ilk günü bu yıl 16 Şubat’a denk geliyor. 2019’da Domuz Yılı’na girecek Çin halkı, 2017’yi ise Horoz Yılı olarak kutlamıştı.
Çin, geleneksel Ay takvimine göre bu gece Köpek Yılı’na giriyor.

Yeni yılın ilk günüyle aynı zamanda Çinliler için en önemli geleneksel bayram olan Bahar Bayramı da başlıyor. Ailelerin bir araya gelmesinin büyük önem taşıdığı yılbaşı akşamında, ülkenin birçok noktasında başta Çin mantısı (jiaozi) olmak üzere farklı yemekler hazırlanıyor, Çinliler arife akşamında zengin bir sofranın etrafında bir araya geliyor. Bayramı Çin ana karasında yaşayanların dışında, başta bölge ülkeleri olmak üzere tüm Çinliler coşku içinde kutluyor.
Havai fişek yasakları coşkuyu azaltıyor
Diğer yandan, bayramın en önemli unsurları arasında kabul edilen havai fişekler ve çatapatlarla ilgili kısıtlamalar bu yıl daha da sıkılaştırıldı. Çin’in özellikle kuzey kesiminde görülen yoğun hava kirliliğiyle mücadele etmek ve yaşanan güvenlik sorunlarının önüne geçmek için kent merkezlerinde havai fişek fırlatılmasına yasak getirildi.
Sosyal medyada yer alan bazı yorumlarda, havai fişeklerin görsel güzelliği ve gürültüsünün yokluğunda bayramın tadının kaçtığı belirtilirken, hava kirliliğinin artmasından endişe ettikleri gerekçesiyle yasaklara destek verenler de oldu.
Dünyanın en büyük iç göç hareketi
Çin’de Bahar Bayramı’nda, ülkenin farklı bölgelerinde yaşayanların memleketlerine hareket etmeleriyle dünyanın en büyük iç göç hareketi yaşanıyor.
Bahar Bayramı’nda bir haftalık resmî tatil bulunmasına rağmen, Bahar Bayramı trafiği adı verilen bu süreç, yaklaşık 40 günlük bir süreye yayılıyor. Çin’deki yaklaşık 300 milyon göçmen işçiden birçoğu, yalnızca bu bayramda memleketine dönebiliyor. Bu yıl, söz konusu süre zarfında ülke genelinde yaklaşık 3 milyar seyahat gerçekleştirileceği öngörülüyor.
Çin’in geleneksel 12 hayvanlı takvimine göre, yeni yılın ilk günü bu yıl 16 Şubat’a denk geliyor. 2019’da Domuz Yılı’na girecek Çin halkı, 2017’yi ise Horoz Yılı olarak kutlamıştı.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.