Türkiye ile Yemen arasındaki tarihi köprü: Taiz’in Kahire kalesi

DÜNYA (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.01.2018 - 11:53, Güncelleme: 16.01.2018 - 11:53
 

Türkiye ile Yemen arasındaki tarihi köprü: Taiz’in Kahire kalesi

 Yemen’in kültür başkenti Taiz’i kuş bakışı gören, deniz seviyesinden bin 500 metre yükseklikteki El-Kahire kalesi Türkiye ile Yemen arasındaki kardeşlik köprüsü olarak biliniyor.  El Kahire Kalesi tarih boyunca stratejik öneme sahip olmuş, hem sultanların sarayı hem de kalesi olmuş. Bu kaleyi ele geçirmek için savaşlar yapılmış.
Sabır dağının kuzey yamaçlarındaki kayalıklara hicri 426 ile 532 arasında, Sultan Muhammet el Suleyhi’nin emri ile kale olarak inşa edilen El Kahire kalesi eski Taiz şehrinin merkezi olarak görev yapmış. Kalenin bulunduğu ve Taiz’in çekirdeği olan bu bölge eski Taiz olarak isimlendirilmişken daha sonra El Kahire ismini almış. Osmanlının Taiz'e gelişi Mustafa paşa, 1569 yılında, ülkede adalet ve sükuneti sağlaması için Yemenlilerin isteği üzerine Taiz’e Osman Paşayı gönderir. Osman Paşa El Kahire kalesini idari ve askeri bölge olarak kullanır. Daha önce Taiz olan kalenin ismini Osmanlılar şehre verir. Taiz kalesinin ismi daha sonraları El-Kahire olarak değişir ancak şehrin ismi Taiz olarak anılmaya başlar. Taiz surlarından kaleye giriş, Bab el Kebir, Bab el Şeyh Musa, Bab el Mecer ve Bab el Nasır olmak üzere dört ana kapıdan yapılır. Kalenin ana giriş kapısının üzerinde bir gözetleme kulesi bulunuyor. Kalenin ana giriş kapısı El Muayed bölgesinin güney tarafında bulunuyor. Bu bölgede, Sultan Muayed tarafından 1282 yılında yapılan bir medrese bulunuyor. Medresenin üzerinde bir kubbe ve Sultan Muayed Parkının kalıntıları bulunuyor. 2015’de ülkede çıkan iç savaşta stratejik önemi sebebiyle bu Kaleyi önce Husi milisler ele geçirir. Daha sonra Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonu, Husilerden geri almak için el Kahire kalesini bombaladı. Kalenin bir kısmı tahrip oldu. UNESCO 10 ve 21 Mayıs’ta Kalenin bombalandığı ve yüzde 30’un tahrip edildiğini rapor etti.
 Yemen’in kültür başkenti Taiz’i kuş bakışı gören, deniz seviyesinden bin 500 metre yükseklikteki El-Kahire kalesi Türkiye ile Yemen arasındaki kardeşlik köprüsü olarak biliniyor.  El Kahire Kalesi tarih boyunca stratejik öneme sahip olmuş, hem sultanların sarayı hem de kalesi olmuş. Bu kaleyi ele geçirmek için savaşlar yapılmış.

Sabır dağının kuzey yamaçlarındaki kayalıklara hicri 426 ile 532 arasında, Sultan Muhammet el Suleyhi’nin emri ile kale olarak inşa edilen El Kahire kalesi eski Taiz şehrinin merkezi olarak görev yapmış. Kalenin bulunduğu ve Taiz’in çekirdeği olan bu bölge eski Taiz olarak isimlendirilmişken daha sonra El Kahire ismini almış.

Osmanlının Taiz'e gelişi
Mustafa paşa, 1569 yılında, ülkede adalet ve sükuneti sağlaması için Yemenlilerin isteği üzerine Taiz’e Osman Paşayı gönderir. Osman Paşa El Kahire kalesini idari ve askeri bölge olarak kullanır. Daha önce Taiz olan kalenin ismini Osmanlılar şehre verir. Taiz kalesinin ismi daha sonraları El-Kahire olarak değişir ancak şehrin ismi Taiz olarak anılmaya başlar.
Taiz surlarından kaleye giriş, Bab el Kebir, Bab el Şeyh Musa, Bab el Mecer ve Bab el Nasır olmak üzere dört ana kapıdan yapılır. Kalenin ana giriş kapısının üzerinde bir gözetleme kulesi bulunuyor. Kalenin ana giriş kapısı El Muayed bölgesinin güney tarafında bulunuyor. Bu bölgede, Sultan Muayed tarafından 1282 yılında yapılan bir medrese bulunuyor. Medresenin üzerinde bir kubbe ve Sultan Muayed Parkının kalıntıları bulunuyor.
2015’de ülkede çıkan iç savaşta stratejik önemi sebebiyle bu Kaleyi önce Husi milisler ele geçirir. Daha sonra Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonu, Husilerden geri almak için el Kahire kalesini bombaladı. Kalenin bir kısmı tahrip oldu. UNESCO 10 ve 21 Mayıs’ta Kalenin bombalandığı ve yüzde 30’un tahrip edildiğini rapor etti.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.