BORÇLARI KAPATMAK İSTEYEN ÇİFTÇİLER ARSA SATACAK

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.06.2019 - 16:35, Güncelleme: 10.06.2019 - 16:35
 

BORÇLARI KAPATMAK İSTEYEN ÇİFTÇİLER ARSA SATACAK

Manisa’da kirazıyla ünlü olan Sancaklıbozköy Mahallesi’nde üreticinin hali perişan. Girdi masraflarını karşılayamayan çiftçiler, zararını ve borçlarını karşılamak için bu kez de arsa satmayı deneyecek.
Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklıbozköy Mahallesi’nde kiraz hasadı 1 hafta 10 gün içinde tamamlanacak. Spil Dağı’na yakın yaylalarda ise hasat yeni başladı. Sancaklıbozköy’de uzun yıllardır kiraz üreten çiftçi Musa Azılı, bu sene kiraz alımlarının düştüğünü belirterek, fiyatların düşmesine karşılık işçi ücretlerinin ve girdi maliyetlerinin arttığını ifade etti. Geçmiş yıllarda ihracat için üretilen kirazın 7 ile 10 lira arasında sattıklarını, bu yıl ise kirazı 3 liraya sattığını belirten çiftçi Azılı, 60 dönüm kiraz tarlasında yarısının dalında kaldığını söyledi. Azılı, “Kalan kirazları sanayiye vereceğiz. O da kurtarırsa kurtarır kurtarmazsa dalında kalır. Artık bu kiraz işini düşünmüyoruz” dedi. “BU HÜKÜMET HİÇ ÇİFTÇİNİN YANINDA OLMADI” Borç içinde üretmeye çalıştıklarını söyleyen çiftçi Azılı, açıklamalarına şu sözlerle devam etti; “Yeni nesle göre erkenci kirazı düşünüyoruz. Küçülmeyi düşünüyoruz. Büyük kirazcılıktan vazgeçiyoruz, çiftçilikten vazgeçiyoruz. Yani banka kredilerimizi ödeyemiyoruz. Girdiler çok pahalı. Çalıştırdığımız 1 kişinin yevmiyesi  100 lira. 60 kilo kiraz topluyor. 3 liraya kiraz satıyoruz, gel bu işin içinden çık. Ufak tefek arazi satarak borçlarımızı ödeyeceğiz. Bundan sonra da bu işi yapmayacağız. Ve bizden sonra gelen nesilde bunu yapmayacak. Çünkü bu hükümet, bu devlet hiç çiftçinin yanında olmadı. Mazot girdisi, gübre girdisi, ilaç girdisi, işçi girdisi. Arkamızda kimse yok. Para kazanamıyoruz, reziliz.” 80 TONUN YARISI DALINDA KALACAK Sancaklıbozköy Mahallesi’nin aşağı kısımlarında, kiraz sezonunun bitmek üzere olduğunu vurgulayan Azılı; “Ancak biz Spil Dağı’na yakın olduğumuz için burası 500 rakımlı bir yer. 60 dönümlük arazimde yeni toplamaya başladım. Şuan elimde 80 ton falan kiraz var ama en az 40 tonu dalında kalacak. Onun için devletimizden biraz daha mazot, gübre konusunda destek istiyoruz.”diye konuştu. İhracata yönelik Napolyon kirazını 3,5 liraya verdiğini söyleyen Azılı, Salihli kirazının fiyatının 5 lira olduğunu belirtti. –Özlem ŞAHİN    
Manisa’da kirazıyla ünlü olan Sancaklıbozköy Mahallesi’nde üreticinin hali perişan. Girdi masraflarını karşılayamayan çiftçiler, zararını ve borçlarını karşılamak için bu kez de arsa satmayı deneyecek.
Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklıbozköy Mahallesi’nde kiraz hasadı 1 hafta 10 gün içinde tamamlanacak. Spil Dağı’na yakın yaylalarda ise hasat yeni başladı. Sancaklıbozköy’de uzun yıllardır kiraz üreten çiftçi Musa Azılı, bu sene kiraz alımlarının düştüğünü belirterek, fiyatların düşmesine karşılık işçi ücretlerinin ve girdi maliyetlerinin arttığını ifade etti. Geçmiş yıllarda ihracat için üretilen kirazın 7 ile 10 lira arasında sattıklarını, bu yıl ise kirazı 3 liraya sattığını belirten çiftçi Azılı, 60 dönüm kiraz tarlasında yarısının dalında kaldığını söyledi. Azılı, “Kalan kirazları sanayiye vereceğiz. O da kurtarırsa kurtarır kurtarmazsa dalında kalır. Artık bu kiraz işini düşünmüyoruz” dedi.
“BU HÜKÜMET HİÇ ÇİFTÇİNİN YANINDA OLMADI”
Borç içinde üretmeye çalıştıklarını söyleyen çiftçi Azılı, açıklamalarına şu sözlerle devam etti; “Yeni nesle göre erkenci kirazı düşünüyoruz. Küçülmeyi düşünüyoruz. Büyük kirazcılıktan vazgeçiyoruz, çiftçilikten vazgeçiyoruz. Yani banka kredilerimizi ödeyemiyoruz. Girdiler çok pahalı. Çalıştırdığımız 1 kişinin yevmiyesi  100 lira. 60 kilo kiraz topluyor. 3 liraya kiraz satıyoruz, gel bu işin içinden çık. Ufak tefek arazi satarak borçlarımızı ödeyeceğiz. Bundan sonra da bu işi yapmayacağız. Ve bizden sonra gelen nesilde bunu yapmayacak. Çünkü bu hükümet, bu devlet hiç çiftçinin yanında olmadı. Mazot girdisi, gübre girdisi, ilaç girdisi, işçi girdisi. Arkamızda kimse yok. Para kazanamıyoruz, reziliz.”
80 TONUN YARISI DALINDA KALACAK
Sancaklıbozköy Mahallesi’nin aşağı kısımlarında, kiraz sezonunun bitmek üzere olduğunu vurgulayan Azılı; “Ancak biz Spil Dağı’na yakın olduğumuz için burası 500 rakımlı bir yer. 60 dönümlük arazimde yeni toplamaya başladım. Şuan elimde 80 ton falan kiraz var ama en az 40 tonu dalında kalacak. Onun için devletimizden biraz daha mazot, gübre konusunda destek istiyoruz.”diye konuştu. İhracata yönelik Napolyon kirazını 3,5 liraya verdiğini söyleyen Azılı, Salihli kirazının fiyatının 5 lira olduğunu belirtti. –Özlem ŞAHİN
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Cumhur Bülbül
(12.06.2019 14:15 - #1776)
Manisa tarihinde bu seneki fiyattan Kiraz hiç satılmadı manisalılar bilir oradan bir tane uyanığım biri çıkmış yok şöyle yok böyle arsa satacak şimdiye kadar kaç kişi borcu için arsa sattı araştırsınlar bakalım yalan söylüyorlar Gündem olsun diye yalan söylüyorlar
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.