Canavar Otu Domates Üreticisinin Başına Bela Oldu

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.07.2020 - 12:01, Güncelleme: 25.07.2020 - 12:01
 

Canavar Otu Domates Üreticisinin Başına Bela Oldu

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, canavar otunun Saruhanlı'da ilk defa otsu gövdeli bitkilerin dışında domatese zarar verdini açıkladı. Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Nuriye Ovası’nda her yıl aynı ürün ekimi yapılınca domates arazilerinde bitkinin öz suyunu emerek asalak bir bitki olan ve domatesi komple kurutan canavar ortaya çıktı. Domates üreticilerini ziyaret eden Başkan Okur, “İlçemiz Nuriye Mahallesinde bir çiftçimiz tarafından ekilen domates bahçesinde geçmiş yıllarda virüsle uğraşırken bu yıl da canavar otu denilen bir bitki ortaya çıktı” dedi.  Sertifikalı fidan alarak virüsü bir şekilde önlediklerini ama canavar otu denilen otu hiçbir şekilde önleyemediklerini vurgulayan Okur, “Bu ot bitkinin öz suyunu emerek asalak bir bitki olduğu için komple domatesi kurutuyor. Şuanda bu bahçede dekarda 13 ton verim beklenirken bu bitkinin oluşmasıyla beraber şuanda bu bahçede dekara 3 ton çok zor alınır. Şimdi bir dekara maliyet 4 bin TL ile 5 bin TL arası bu da çiftçimize külfet getirecek bir şekilde. Hiçbir ilaç firmasında bunun çaresi yok, hiçbir şekilde ilacı bulunmadığı için çiftçimiz de ne yapacağını şaşırdı. İnşallah ilaç firmaları bununla ilgili bir çalışma yapar. Çünkü ilerleyen zamanlarda bu ot kuruduğu zaman binlerce tohuma zarar. Bu tohumlar yıl sonunda toprağın altına gizlenip, bir bitki ekildiği zaman o bitkinin öz suyundan faydalandığı için yeniden canlanıyor ve bitkiyi emiyor. Bununla ilgili ilaç firmaları bir çalışma yapsınlar çiftçimiz çok mağdur. İnşallah başka yerlerde bu gözükmez. Ama şuan da ilçemizde çok geniş bir alanda etkili olduğu görülüyor” dedi.  İlk defa böyle bir durumla karşılaşan domates üreticisi Ertan Açıkbaş, “10 yıldır domates üreticiliği yapıyorum. İlk defa böyle bir şeye rastladık. Her yıl virüsle uğraşıyorduk, bu yılda canavar otu diye bir ot geldi başımıza. Dekarda 12 ton aldığımız tarlada bu yıl 3 ton anca çıkar. İlaç firmalarına sesleniyorum, bunun bir ilacı yok mu? Şuana kadar dönüme 4 bin TL kadar masraf var” diye konuştu.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, canavar otunun Saruhanlı'da ilk defa otsu gövdeli bitkilerin dışında domatese zarar verdini açıkladı. Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Nuriye Ovası’nda her yıl aynı ürün ekimi yapılınca domates arazilerinde bitkinin öz suyunu emerek asalak bir bitki olan ve domatesi komple kurutan canavar ortaya çıktı. Domates üreticilerini ziyaret eden Başkan Okur, “İlçemiz Nuriye Mahallesinde bir çiftçimiz tarafından ekilen domates bahçesinde geçmiş yıllarda virüsle uğraşırken bu yıl da canavar otu denilen bir bitki ortaya çıktı” dedi. 

Sertifikalı fidan alarak virüsü bir şekilde önlediklerini ama canavar otu denilen otu hiçbir şekilde önleyemediklerini vurgulayan Okur, “Bu ot bitkinin öz suyunu emerek asalak bir bitki olduğu için komple domatesi kurutuyor. Şuanda bu bahçede dekarda 13 ton verim beklenirken bu bitkinin oluşmasıyla beraber şuanda bu bahçede dekara 3 ton çok zor alınır. Şimdi bir dekara maliyet 4 bin TL ile 5 bin TL arası bu da çiftçimize külfet getirecek bir şekilde. Hiçbir ilaç firmasında bunun çaresi yok, hiçbir şekilde ilacı bulunmadığı için çiftçimiz de ne yapacağını şaşırdı. İnşallah ilaç firmaları bununla ilgili bir çalışma yapar. Çünkü ilerleyen zamanlarda bu ot kuruduğu zaman binlerce tohuma zarar. Bu tohumlar yıl sonunda toprağın altına gizlenip, bir bitki ekildiği zaman o bitkinin öz suyundan faydalandığı için yeniden canlanıyor ve bitkiyi emiyor. Bununla ilgili ilaç firmaları bir çalışma yapsınlar çiftçimiz çok mağdur. İnşallah başka yerlerde bu gözükmez. Ama şuan da ilçemizde çok geniş bir alanda etkili olduğu görülüyor” dedi. 

İlk defa böyle bir durumla karşılaşan domates üreticisi Ertan Açıkbaş, “10 yıldır domates üreticiliği yapıyorum. İlk defa böyle bir şeye rastladık. Her yıl virüsle uğraşıyorduk, bu yılda canavar otu diye bir ot geldi başımıza. Dekarda 12 ton aldığımız tarlada bu yıl 3 ton anca çıkar. İlaç firmalarına sesleniyorum, bunun bir ilacı yok mu? Şuana kadar dönüme 4 bin TL kadar masraf var” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.