Etv’de önce tarım’a konuk olan cem yalvaç üzüm üreticilerinin sesi oldu

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 27.09.2021 - 12:08, Güncelleme: 27.09.2021 - 12:08
 

Etv’de önce tarım’a konuk olan cem yalvaç üzüm üreticilerinin sesi oldu

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Etv ekranlarında katıldığı Önce Tarım programında yaptığı açıklamalarla kuru üzüm üreticilerinin sesi oldu. 9 numara üzüm için açıklanan 13 liranın, beklentinin çok altında kaldığını söyleyen Başkan Yalvaç, “Üreticilerimiz perişan oldu. Fiyatın güncellenmesini istiyoruz” dedi.
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Etv ekranlarında yayınlanan Önce Tarım programına konuk oldu. Program sunucusu Ramazan Duman’ın sorularını yanıtlayan Başkan Yalvaç, TMO tarafından açıklanan kuru üzüm fiyatlarını değerlendirdi. 1 ay katıldığı aynı programda bölgenin en önemli ihracat ürünü olan üzüm için 9 numara kuru üzümün taban fiyatının kg başına en az 16,5 TL olması yönünde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulunmuştu. Açıklanan fiyatın beklentinin çok altında kaldığına dikkat çeken Başkan Yalvaç, “TMO'nun çekirdeksiz Sultaniye kuru üzümde 9 numara için açıklamış olduğu 13 lira fiyat üreticilerimizi ve biz ziraat odalarını üzdü. Böyle bir fiyat asla olmaması gerekiyordu. Sayın Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli’den ya bu fiyatı yenilemesini ya da en az kilogram başı 3 TL destekleme prim verilmesini istiyoruz.” dedi. AÇIKLANAN RAKAM SONRASI FİYATLAR DAHA DA DÜŞTÜ! 9 numara üzümün 13 lira açıklanmasına rağmen üreticinin bu fiyatında çok altında üzümlerini söyleyen Başkan Yalvaç, “9 Numara üzümün fiyatını 13 lira olarak açıklanmasına rağmen burada 13 liraya alınan üzüm yok. Üzüm fiyatları açıklanmadan önce piyasada üzüm 12 lira ile 13 lira arasında işlem görüyordu. Fiyat açıklandıktan sonra 10 lira ile 11 lira arasında işlem görmeye başladı. Üreticilerimiz perişan oldu." dedi. ÜRETİCİ BAĞLARINI SÖKMEYE BAŞLADI İklim değişikliği nedeniyle geçen yıla oranla rekoltede yüzde 35 oranında bir düşüş olduğunu belirten Yalvaç, "Piyasada ürün bol olursa fiyatlar düşük oluyordu. Bu yıl ürün az fiyatlar yine düşük. Okullar açıldı. Üreticimiz ürettiği üzümün bir kısmını mecburiyetten satmak zorunda kalıyor. Tarım Bakanlığı yetkililerinden ricamız, kuru üzüme kg başı 3 lira destekleme adı altında prim verilsin. O zaman 9 numara kuru üzümün fiyatı 15 liraya gelir. Üreticimiz artık neredeyse tarımdan soğudu. Üretip para kazanmamak yerine fabrikalarda çalışırım diyorlar. Bir heyecan ve istek duymuyor. Çiftçi kayıt sisteminde üzüm bağları olarak kayıtları bulunan köylerimizde üreticilerimiz atadan, babadan kalma bağlarını sökmeye başladılar. Bu da bizleri çok üzüyor. Ben, Sayın Bakanımız İzmir’e geldiğinde kuru üzüm ile ilgili bir açıklama yapmasını çok isterdim ama bahsi bile geçmedi.” şeklinde konuştu.-Özlem ŞAHİN
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Etv ekranlarında katıldığı Önce Tarım programında yaptığı açıklamalarla kuru üzüm üreticilerinin sesi oldu. 9 numara üzüm için açıklanan 13 liranın, beklentinin çok altında kaldığını söyleyen Başkan Yalvaç, “Üreticilerimiz perişan oldu. Fiyatın güncellenmesini istiyoruz” dedi.

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Etv ekranlarında yayınlanan Önce Tarım programına konuk oldu. Program sunucusu Ramazan Duman’ın sorularını yanıtlayan Başkan Yalvaç, TMO tarafından açıklanan kuru üzüm fiyatlarını değerlendirdi. 1 ay katıldığı aynı programda bölgenin en önemli ihracat ürünü olan üzüm için 9 numara kuru üzümün taban fiyatının kg başına en az 16,5 TL olması yönünde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulunmuştu. Açıklanan fiyatın beklentinin çok altında kaldığına dikkat çeken Başkan Yalvaç, “TMO'nun çekirdeksiz Sultaniye kuru üzümde 9 numara için açıklamış olduğu 13 lira fiyat üreticilerimizi ve biz ziraat odalarını üzdü. Böyle bir fiyat asla olmaması gerekiyordu. Sayın Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli’den ya bu fiyatı yenilemesini ya da en az kilogram başı 3 TL destekleme prim verilmesini istiyoruz.” dedi.
AÇIKLANAN RAKAM SONRASI FİYATLAR DAHA DA DÜŞTÜ!
9 numara üzümün 13 lira açıklanmasına rağmen üreticinin bu fiyatında çok altında üzümlerini söyleyen Başkan Yalvaç, “9 Numara üzümün fiyatını 13 lira olarak açıklanmasına rağmen burada 13 liraya alınan üzüm yok. Üzüm fiyatları açıklanmadan önce piyasada üzüm 12 lira ile 13 lira arasında işlem görüyordu. Fiyat açıklandıktan sonra 10 lira ile 11 lira arasında işlem görmeye başladı. Üreticilerimiz perişan oldu." dedi.
ÜRETİCİ BAĞLARINI SÖKMEYE BAŞLADI
İklim değişikliği nedeniyle geçen yıla oranla rekoltede yüzde 35 oranında bir düşüş olduğunu belirten Yalvaç, "Piyasada ürün bol olursa fiyatlar düşük oluyordu. Bu yıl ürün az fiyatlar yine düşük. Okullar açıldı. Üreticimiz ürettiği üzümün bir kısmını mecburiyetten satmak zorunda kalıyor. Tarım Bakanlığı yetkililerinden ricamız, kuru üzüme kg başı 3 lira destekleme adı altında prim verilsin. O zaman 9 numara kuru üzümün fiyatı 15 liraya gelir. Üreticimiz artık neredeyse tarımdan soğudu. Üretip para kazanmamak yerine fabrikalarda çalışırım diyorlar. Bir heyecan ve istek duymuyor. Çiftçi kayıt sisteminde üzüm bağları olarak kayıtları bulunan köylerimizde üreticilerimiz atadan, babadan kalma bağlarını sökmeye başladılar. Bu da bizleri çok üzüyor. Ben, Sayın Bakanımız İzmir’e geldiğinde kuru üzüm ile ilgili bir açıklama yapmasını çok isterdim ama bahsi bile geçmedi.” şeklinde konuştu.-Özlem ŞAHİN

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.