İşçi ve işverenler dikkat: 31 Mart’ta sona eriyor!

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.03.2021 - 17:39, Güncelleme: 21.03.2021 - 17:39
 

İşçi ve işverenler dikkat: 31 Mart’ta sona eriyor!

Kısa Çalışma Ödeneği, Covid-19 salgını boyunca milyonlarca işçi ve işveren için büyük fayda sağladı. Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması 31 Mart'ta bitiyor. Bu tarihten sonra işe dönenlerin primlerini devlet ödeyecek. İşte yeni döneme ilişkin kurallar…
Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması özellikle pandemi döneminde milyonlarca çalışana ve işverene büyük bir güvence sağladı. İşleri tamamen duran veya kısmen üretimi azaltan işyerlerindeki çalışanların maaşlarını İŞKUR karşıladı. Yasa gereği işçiler brüt maaşlarının yüzde 60'ını aldılar. Burada tavan ücret de brüt asgari ücretin yüzde 150'si olarak uygulandı. Böylece işverenler rahat nefes alırken işçiler de parasız kalmadı. Kısa çalışma ödeneği süresi bu dönemde ihtiyaçlara göre birkaç kez uzatıldı. "SON TARİH OLARAK 31 MART 2021" Şimdi son tarih olarak 31 Mart 2021 açıklandı. Kısa Çalışma Ödeneği bittikten sonra çalışanlar normal mesailerine dönerken iş verenler de önemli bir destekten yararlanacak. PRİMLER YATIRILACAK Faruk Erdem'in Yeni Asır'daki yazısına göre Normalleşme Desteği kapsamında; koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle uygulanan kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda işverenlere prim desteği sağlanıyor. Teşvik ile, 30/06/2021 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın/nakdi ücret desteğinin sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren altı ay süreyle işverenlere bu sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sosyal güvenlik primlerinin tamamı tutarında destek sağlanıyor. FESİH YASAĞI SÜRÜYOR İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; sigortalının kısa çalışma ödeneğinden/nakdi ücret desteğinden yararlandığı aylık ortalama gün sayısı ile sınırlı olacak. ÇALIŞANIN HAKLARI - Kısa çalışma bitiminde normal çalışmaya ve mesaiye başlar. - Primleri 1 ay için 30 gün üzerinden yatırılır. - Maaşını işverenden ve sözleşmesinde yazan miktar üzerinden tam alır. - 17 Mayıs 2021 tarihine kadar işten çıkartılamaz. İŞVERENİN HAKLARI - Çalışanlar artık günlük 7.5 haftalık 45 saat üzerinden mesai yapar. - Kısa çalışmanın bittiği tarihten itibaren 6 ay süreyle prim desteği alır. - Bu sürede ödemeler günlük 44,72 TL aylık 1.341,56 TL olarak ödenir. - Ödeme miktarı KÇÖ gün sayısı ile sınırlı tutulur.
Kısa Çalışma Ödeneği, Covid-19 salgını boyunca milyonlarca işçi ve işveren için büyük fayda sağladı. Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması 31 Mart'ta bitiyor. Bu tarihten sonra işe dönenlerin primlerini devlet ödeyecek. İşte yeni döneme ilişkin kurallar…

Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması özellikle pandemi döneminde milyonlarca çalışana ve işverene büyük bir güvence sağladı.

İşleri tamamen duran veya kısmen üretimi azaltan işyerlerindeki çalışanların maaşlarını İŞKUR karşıladı. Yasa gereği işçiler brüt maaşlarının yüzde 60'ını aldılar.

Burada tavan ücret de brüt asgari ücretin yüzde 150'si olarak uygulandı.

Böylece işverenler rahat nefes alırken işçiler de parasız kalmadı. Kısa çalışma ödeneği süresi bu dönemde ihtiyaçlara göre birkaç kez uzatıldı.

"SON TARİH OLARAK 31 MART 2021"

Şimdi son tarih olarak 31 Mart 2021 açıklandı. Kısa Çalışma Ödeneği bittikten sonra çalışanlar normal mesailerine dönerken iş verenler de önemli bir destekten yararlanacak.

PRİMLER YATIRILACAK

Faruk Erdem'in Yeni Asır'daki yazısına göre Normalleşme Desteği kapsamında; koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle uygulanan kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda işverenlere prim desteği sağlanıyor.

Teşvik ile, 30/06/2021 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın/nakdi ücret desteğinin sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren altı ay süreyle işverenlere bu sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sosyal güvenlik primlerinin tamamı tutarında destek sağlanıyor.

FESİH YASAĞI SÜRÜYOR

İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; sigortalının kısa çalışma ödeneğinden/nakdi ücret desteğinden yararlandığı aylık ortalama gün sayısı ile sınırlı olacak.

ÇALIŞANIN HAKLARI

- Kısa çalışma bitiminde normal çalışmaya ve mesaiye başlar.

- Primleri 1 ay için 30 gün üzerinden yatırılır.

- Maaşını işverenden ve sözleşmesinde yazan miktar üzerinden tam alır.

- 17 Mayıs 2021 tarihine kadar işten çıkartılamaz.

İŞVERENİN HAKLARI

- Çalışanlar artık günlük 7.5 haftalık 45 saat üzerinden mesai yapar.

- Kısa çalışmanın bittiği tarihten itibaren 6 ay süreyle prim desteği alır.

- Bu sürede ödemeler günlük 44,72 TL aylık 1.341,56 TL olarak ödenir.

- Ödeme miktarı KÇÖ gün sayısı ile sınırlı tutulur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.