Manisalılar Artık Toplu Taşımayı Tercih Etmiyor

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 11.08.2020 - 11:49, Güncelleme: 11.08.2020 - 11:49
 

Manisalılar Artık Toplu Taşımayı Tercih Etmiyor

Covıd-19 tedbirleri kapsamında halk otobüslerinde yolcu kapasitelerini yarıya düşürülmesiyle şoförlerin zor durumda kaldığını söyleyen Manisa Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Erdoğan Akatmacı, vatandaş mağdur olmasın diye yakıt ücretlerini kendilerinin karşıladığını ve çoğu iş arkadaşlarının sanayi masraflarını karşılayamadığını kaydetti. Vatandaşların artık toplu taşımaları tercih etmediğini ifade eden Erdoğan Akatmacı, “Biz Covıd-19 hastalığı yayıldığından bu yana nisan- mayıs aylarında yüzde 10 kapasiteye düştük. 70 binlerden 7 binlere. Zaten o günlerde de sadece Manisa halkı mağdur olmasın diye kendi imkanlarımızdan yakıt alıyorduk. Gerçekten de çok zor şartlarda devam ediyoruz. Çoğu arkadaşlarımızın sanayi masraflarını, yedek parça tamir masraflarını ödeyecek gücü yok. Vergiler, SSK, BAĞ-KUR ödenmedi. Günü kurtarmaya bakıyoruz ama o da mümkün olmuyor. İnsanlarda bir korku kaldı. Vatandaş toplu taşıma tercih etmiyor. Haziran-Temmuz gibi yüzde 40 kapasite ile çalışıyoruz. Geçen yıl bu aylarda 60 bin kişi varken, bu yılın aynı günlerinde 27-28 bin yolcu taşıyoruz. Oda yaktığımız yakıtla, tamir gücünü karşılayamıyoruz. Covid-19 yayılmaya başladığında 65 yaş ve üzeri tehlike taşıyor diye bir sınırlama gelmişti. Fakat şuan sınırsız biniş devam ediyor. Vatandaş şuan bisiklet, motorsiklet, özel otomobil tercih ediyor” dedi.  “ÖTV’SİZ YAKIT TALEBİMİZ VAR” Yetkililerden yakıt indirimi talep ettiklerini belirten Akatmacı, “Aslında araçlarımız 25 kişilik. 17-18 koltuğumuz var 6-7 koltuğu da engelli bireylerimiz ve bebek arabaları için eksilttik. Bunlarla birlikte 25 yolcu alıyoruz şuan. Taşıma kapasitemizin yarısı yolcu alıyoruz. Gerçekten çok zor şartlarda devam ediyoruz. Geçen aya kadar araçları bir boş bir dolu şeklinde yapıyorduk. Daha sonra üçte 2 yaptık. Geçen hafta itibariyle de tamamını çalıştırmaya başladık. Daha sık çalışıyoruz, temizlik ve hijyene dikkat ediyoruz. Belediyemiz sürekli dezenfekte ediyor otobüsleri. Fakat biniş kapasitesi normale yaklaşmıyor bile. Normali bırakın yarının altında devam ediyoruz. Belediyeler Birliği ve Türkiye Halk Otobüsleri Birliği Türkiye geneli Ankara’da görüşmeler yapılıyor. ÖTV’siz yakıt talebimiz var. Maliyetler düşük olsun belki o zaman fiyatları arttırmaya da gerek kalmaz ve vatandaşlar daha çok kullanır. Fakat bir an önce yakıt indirimini talep ediyoruz. 6 yıldır ücretsiz taşıyoruz. Araç başına ayda bin lira para veriliyor ama ücretsiz 4-5 bin liralık yolcu taşıyoruz. Ne kadar ücretsiz taşıyorsak yetkililerde bize biniş başına ücret versinler. Böyle giderse bu arabalar yollarda dökülüp kalacak.  En sonunda birçok meslektaşımızda bu işi yapamayacak hale gelecek. O yüzden hükümetten ve yetkililerden destek bekliyoruz” diye konuştu.-Özlem ŞAHİN

Covıd-19 tedbirleri kapsamında halk otobüslerinde yolcu kapasitelerini yarıya düşürülmesiyle şoförlerin zor durumda kaldığını söyleyen Manisa Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Erdoğan Akatmacı, vatandaş mağdur olmasın diye yakıt ücretlerini kendilerinin karşıladığını ve çoğu iş arkadaşlarının sanayi masraflarını karşılayamadığını kaydetti.


Vatandaşların artık toplu taşımaları tercih etmediğini ifade eden Erdoğan Akatmacı, “Biz Covıd-19 hastalığı yayıldığından bu yana nisan- mayıs aylarında yüzde 10 kapasiteye düştük. 70 binlerden 7 binlere. Zaten o günlerde de sadece Manisa halkı mağdur olmasın diye kendi imkanlarımızdan yakıt alıyorduk. Gerçekten de çok zor şartlarda devam ediyoruz. Çoğu arkadaşlarımızın sanayi masraflarını, yedek parça tamir masraflarını ödeyecek gücü yok. Vergiler, SSK, BAĞ-KUR ödenmedi. Günü kurtarmaya bakıyoruz ama o da mümkün olmuyor. İnsanlarda bir korku kaldı. Vatandaş toplu taşıma tercih etmiyor. Haziran-Temmuz gibi yüzde 40 kapasite ile çalışıyoruz. Geçen yıl bu aylarda 60 bin kişi varken, bu yılın aynı günlerinde 27-28 bin yolcu taşıyoruz. Oda yaktığımız yakıtla, tamir gücünü karşılayamıyoruz. Covid-19 yayılmaya başladığında 65 yaş ve üzeri tehlike taşıyor diye bir sınırlama gelmişti. Fakat şuan sınırsız biniş devam ediyor. Vatandaş şuan bisiklet, motorsiklet, özel otomobil tercih ediyor” dedi. 

“ÖTV’SİZ YAKIT TALEBİMİZ VAR”


Yetkililerden yakıt indirimi talep ettiklerini belirten Akatmacı, “Aslında araçlarımız 25 kişilik. 17-18 koltuğumuz var 6-7 koltuğu da engelli bireylerimiz ve bebek arabaları için eksilttik. Bunlarla birlikte 25 yolcu alıyoruz şuan. Taşıma kapasitemizin yarısı yolcu alıyoruz. Gerçekten çok zor şartlarda devam ediyoruz. Geçen aya kadar araçları bir boş bir dolu şeklinde yapıyorduk. Daha sonra üçte 2 yaptık. Geçen hafta itibariyle de tamamını çalıştırmaya başladık. Daha sık çalışıyoruz, temizlik ve hijyene dikkat ediyoruz. Belediyemiz sürekli dezenfekte ediyor otobüsleri. Fakat biniş kapasitesi normale yaklaşmıyor bile. Normali bırakın yarının altında devam ediyoruz. Belediyeler Birliği ve Türkiye Halk Otobüsleri Birliği Türkiye geneli Ankara’da görüşmeler yapılıyor. ÖTV’siz yakıt talebimiz var. Maliyetler düşük olsun belki o zaman fiyatları arttırmaya da gerek kalmaz ve vatandaşlar daha çok kullanır. Fakat bir an önce yakıt indirimini talep ediyoruz. 6 yıldır ücretsiz taşıyoruz. Araç başına ayda bin lira para veriliyor ama ücretsiz 4-5 bin liralık yolcu taşıyoruz. Ne kadar ücretsiz taşıyorsak yetkililerde bize biniş başına ücret versinler. Böyle giderse bu arabalar yollarda dökülüp kalacak.  En sonunda birçok meslektaşımızda bu işi yapamayacak hale gelecek. O yüzden hükümetten ve yetkililerden destek bekliyoruz” diye konuştu.-Özlem ŞAHİN

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.