Salkım güvesine karşı 'Japon Tuzağı'   

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 29.04.2019 - 11:54, Güncelleme: 29.04.2019 - 11:54
 

Salkım güvesine karşı 'Japon Tuzağı'   

Manisa’da, bağlarda rekolte kaybına neden olan salkım güvesi zararlısıyla mücadele için feromon yayan kapsüllerle "Japon Tuzağı" adı verilen mücadele başladı.
 Manisa’nın Sarıgöl ilçesindeki bağlarda rekolte kaybına neden olan salkım güvesi zararlısına karşı mücadele başladı. Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümlerin yetiştirildiği ilçede çiftçiler tarafından salkım güvesine karşı "Japon Tuzağı" adı verilen feromon tel ve kapsüller bağlara asıldı. Feromon tel ve kapsülleri sayesinde salkım güvelerinin çiftleşmeleri engelleyerek üzüm dallarının arasına yumurta bırakmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Ziraat Teknikeri Himmet Melih Sarıhan, "Salkım güvesi için kullanılan feromon tel ve kapsüllerin üzerinde kaplı olan maddenin kokusu nedeniyle zararlı kelebeklerin dişisi ile erkeği birbirlerini bulamıyor ve çiftleşme olmadığı için üründe zarara yol açan yumurtlama olayı gerçekleşmiyor. Bu teknolojiye üzüm üreticilerimiz ’Japon Tuzağı' ya da 'Feromon tuzağı' diyorlar. Bu sistem çok yararlı ancak, feromon sistemi yapan bağın komşuları da aynı uygulamayı yapmaları halinde daha başarılı olunur" dedi.     Üzüm bağlarında salkım güvesine karşı yapılan uygulama kapsamında devlet tarafından dekar başına 35 TL destekleme yapıldığını belirten Ziraat Teknikeri Himmet Melih Sarıhan, "Üzüm üreticilerimiz, teknolojik uygulamanın desteklendiğini öğrenir öğrenmez bağında uygulamayı yapmaya başlıyor" diye konuştu.    
Manisa’da, bağlarda rekolte kaybına neden olan salkım güvesi zararlısıyla mücadele için feromon yayan kapsüllerle "Japon Tuzağı" adı verilen mücadele başladı.
 Manisa’nın Sarıgöl ilçesindeki bağlarda rekolte kaybına neden olan salkım güvesi zararlısına karşı mücadele başladı. Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümlerin yetiştirildiği ilçede çiftçiler tarafından salkım güvesine karşı "Japon Tuzağı" adı verilen feromon tel ve kapsüller bağlara asıldı. Feromon tel ve kapsülleri sayesinde salkım güvelerinin çiftleşmeleri engelleyerek üzüm dallarının arasına yumurta bırakmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Ziraat Teknikeri Himmet Melih Sarıhan, "Salkım güvesi için kullanılan feromon tel ve kapsüllerin üzerinde kaplı olan maddenin kokusu nedeniyle zararlı kelebeklerin dişisi ile erkeği birbirlerini bulamıyor ve çiftleşme olmadığı için üründe zarara yol açan yumurtlama olayı gerçekleşmiyor. Bu teknolojiye üzüm üreticilerimiz ’Japon Tuzağı' ya da 'Feromon tuzağı' diyorlar. Bu sistem çok yararlı ancak, feromon sistemi yapan bağın komşuları da aynı uygulamayı yapmaları halinde daha başarılı olunur" dedi.
 
  Üzüm bağlarında salkım güvesine karşı yapılan uygulama kapsamında devlet tarafından dekar başına 35 TL destekleme yapıldığını belirten Ziraat Teknikeri Himmet Melih Sarıhan, "Üzüm üreticilerimiz, teknolojik uygulamanın desteklendiğini öğrenir öğrenmez bağında uygulamayı yapmaya başlıyor" diye konuştu.
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.