“ULUSAL SÜT KONSEYİ HER AY TOPLANMALI”

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.03.2022 - 23:42, Güncelleme: 21.03.2022 - 23:42
 

“ULUSAL SÜT KONSEYİ HER AY TOPLANMALI”

Ulusal Süt Konseyi artan maliyetlerden ötürü çiğ sütün fiyatını 4 lira 70 kuruştan 5 lira 70 kuruşa çıkarırken, Tarım ve Orman Bakanlığı hem tüketicilerin artan fiyattan daha az etkilenmesini sağlayacak hem de üreticileri destekleyecek bir adım attı. Alınan kararla, çiğ süt destekleme prim miktarı 20 kuruştan 1 liraya yükseltildi.
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, geçtiğimiz hafta Etv’de Ramazan Duman ile Gündem programına katılarak süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirip, üreticilerin sesi oldu. Süt üreticiliğindeki girdi maliyetlerinde geçen yıldan bu yana yüzde 150 ile 250 arasında zam yaşandığını aktaran Başkan Yalvaç, Ulusal Süt Birliği’nin 8 Mart 2021 tarihinden itibaren çiğ sütün litre fiyatını 4 lira 70 kuruş olarak belirmesini gündeme getirip acilen desteklerin artması için konseye çağrıda bulunmuştu. Başkan Yalvaç, “Süt üreticisinin eline 7 buçuk liradan aşağı para geçerse üretici bu işi bırakır” şeklinde konuşmasının ardından yeni destekler belirlendi. Buna göre Ulusal Süt Konseyi artan maliyetlerden ötürü çiğ sütün fiyatını 4 lira 70 kuruştan 5 lira 70 kuruşa çıkarırken, Tarım ve Orman Bakanlığınca çiğ süt destekleme prim miktarı 20 kuruştan 1 liraya yükseltildi. ÜRETİMDEN VAZGEÇİŞ FAHİŞ FİYATLARI ARTIRACAK Başkan Yalvaç, programda yaptığı açıklamaların ardından çiğ süt fiyatı desteklemesine gelen artışı değerlendirdi. Üreticiye verilecek 6 lira 70 kuruşun ‘ortalama bir fiyat’ olarak değerlendiren Başkan Yalvaç, şimdi de üreticilerin, girdi maliyetlerine zam yapılmasından korktuklarını dile getirdi. Maliyetlerin artmasıyla verilen desteğin yine eriyeceğini kaydeden Başkan Yalvaç, “Ulusal Süt Konseyi’nin sahaya inip araştırıp, bir çiftçi nasıl hayvanını doyuruyor, nasıl bir şekilde sütünü veriyor. Kaç paradan yem alıyor, kaç paradan kepek alıyor görmesi lazım. Görecekler ki verilen destekle bu işin içinden çıkılmaz. Birçok üreticimiz maalesef ki süt hayvancılığını bırakıyor. Salihli’de 150-200 hayvanı olan üretici 20-30’a düşürdü. İnekler kesime gönderiliyor. Üretimde yüzde 11 peynirde, yüzde 10 yoğurtta azalma var. Üretim azaldıkça ürün fiyatı artıyor. Geçen sene en pahalı 45 lira olan peynir şu an 85 liralara geldi.  Yoğurt daha 5 ay önce 7 liraydı şimdi 16 liralarda satılıyor. Üretici, üretmezse tüketiciler fahiş fiyatlarla ürün almaya devam edecek” dedi.
Ulusal Süt Konseyi artan maliyetlerden ötürü çiğ sütün fiyatını 4 lira 70 kuruştan 5 lira 70 kuruşa çıkarırken, Tarım ve Orman Bakanlığı hem tüketicilerin artan fiyattan daha az etkilenmesini sağlayacak hem de üreticileri destekleyecek bir adım attı. Alınan kararla, çiğ süt destekleme prim miktarı 20 kuruştan 1 liraya yükseltildi.

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, geçtiğimiz hafta Etv’de Ramazan Duman ile Gündem programına katılarak süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirip, üreticilerin sesi oldu. Süt üreticiliğindeki girdi maliyetlerinde geçen yıldan bu yana yüzde 150 ile 250 arasında zam yaşandığını aktaran Başkan Yalvaç, Ulusal Süt Birliği’nin 8 Mart 2021 tarihinden itibaren çiğ sütün litre fiyatını 4 lira 70 kuruş olarak belirmesini gündeme getirip acilen desteklerin artması için konseye çağrıda bulunmuştu. Başkan Yalvaç, “Süt üreticisinin eline 7 buçuk liradan aşağı para geçerse üretici bu işi bırakır” şeklinde konuşmasının ardından yeni destekler belirlendi. Buna göre Ulusal Süt Konseyi artan maliyetlerden ötürü çiğ sütün fiyatını 4 lira 70 kuruştan 5 lira 70 kuruşa çıkarırken, Tarım ve Orman Bakanlığınca çiğ süt destekleme prim miktarı 20 kuruştan 1 liraya yükseltildi.

ÜRETİMDEN VAZGEÇİŞ FAHİŞ FİYATLARI ARTIRACAK

Başkan Yalvaç, programda yaptığı açıklamaların ardından çiğ süt fiyatı desteklemesine gelen artışı değerlendirdi. Üreticiye verilecek 6 lira 70 kuruşun ‘ortalama bir fiyat’ olarak değerlendiren Başkan Yalvaç, şimdi de üreticilerin, girdi maliyetlerine zam yapılmasından korktuklarını dile getirdi. Maliyetlerin artmasıyla verilen desteğin yine eriyeceğini kaydeden Başkan Yalvaç, “Ulusal Süt Konseyi’nin sahaya inip araştırıp, bir çiftçi nasıl hayvanını doyuruyor, nasıl bir şekilde sütünü veriyor. Kaç paradan yem alıyor, kaç paradan kepek alıyor görmesi lazım. Görecekler ki verilen destekle bu işin içinden çıkılmaz. Birçok üreticimiz maalesef ki süt hayvancılığını bırakıyor. Salihli’de 150-200 hayvanı olan üretici 20-30’a düşürdü. İnekler kesime gönderiliyor. Üretimde yüzde 11 peynirde, yüzde 10 yoğurtta azalma var. Üretim azaldıkça ürün fiyatı artıyor. Geçen sene en pahalı 45 lira olan peynir şu an 85 liralara geldi.  Yoğurt daha 5 ay önce 7 liraydı şimdi 16 liralarda satılıyor. Üretici, üretmezse tüketiciler fahiş fiyatlarla ürün almaya devam edecek” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.