Bağlayıcı Madde Nedir? Bağlayıcı Madde Türleri

GENEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 22.02.2021 - 12:37, Güncelleme: 22.02.2021 - 12:37
 

Bağlayıcı Madde Nedir? Bağlayıcı Madde Türleri

İnşaat sektörü geniş çaplı bir alanda yer aldığı için binayı ortaya çıkarana kadar pek çok ürünün desteğine ihtiyaç duyulur. Özellikle, inşa etme aşamasında güç ve bağlayıcılık sağlayan materyallerin desteği büyük bir öneme sahiptir. İnşaat ortamında etkin rol oynayan maddelerin başında bağlayıcılar yer alır. Temel anlamı ile bağlayıcılar, ince tozlar halinde bulunan ve suyla karıştığında hamur kıvamına gelen ve kullanım alanına göre sertleşerek bağlama özelliği gösteren maddedir. Genel olarak, bağlayıcı maddeler iki ayrı grupta yer alır. Kullanım alanına göre değişen bu maddeler sıvı bağlayıcı ve toz bağlayıcı olarak adlandırılır. İnşaat ortamında etkin rol oynayan bağlayıcılar ana gruba ayrıldığında hidrolik bağlayıcı ve hidrolik olmayan bağlayıcı şeklinde karşınıza çıkar. Hidrolik Bağlayıcı Maddeler Hidrolik bağlayıcıyı diğerlerinden ayıran en önemli özellik hem havada hem de suda katılaşma yeteneğine sahip olmasıdır. Ayrıca hidrolik bağlayıcı maddeler suda çok daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Hidrolik bağlayıcılar, harç ve beton gibi işlemler için kullanılan ideal ürünler arasında yer alır. Hidrolik Olmayan Bağlayıcı Maddeler Hidrolik bağlayıcılar sadece havada sertleşebilen bağlayıcı grubunda yer alır. Bu nedenle, hidrolik bağlayıcılar kadar geniş bir alanda kullanılamayabilir. Yağlı kireçler hidrolik olmayan bağlayıcı türüne örnek gösterilebilir. Toz ve Sıvı Bağlayıcı Maddeler Çoğunlukla toz ve sıvı hali ile bilinen bağlatıcı maddeler birbirini tamamlayan özellikleri bir arada sunar. Toz bağlayıcı madde akla gelenler kireç, çimento, alçı ve benzeri ürünlerdir. Sıvı bağlayıcı ise hidrokarbonlu yapısı ile karşınıza çıkar. Toz bağlayıcılara su eklenmesi ile birlikte plastik bir hamur elde edilir. Su bu nokta sıvı bağlayıcı madde görevini üstlenir. Boya Bağlayıcıları İnşaat ortamında kullanılan bağlayıcıların yanı sıra ayrı bir şekilde değerlendirilen boya bağlayıcıları vardır. Bu bağlayıcı türü boyanın ana maddeleri içerisinde yer alır. Boyanın karakteri ve kimyasal içeriğini belirlemek için boya bağlayıcılarına ihtiyaç duyulur. Buna göre, pigment ve dolgu malzemelerinin içinde boya bağlayıcılarını görmek mümkündür. Mineral Bağlayıcıları Mineral bağlayıcılarda su eklendikten belli bir süre sonra yavaş bir şekilde sertleşme görülür. Suyla birlikte sertleşmeye başlayan karışım taşlaşmış bir hal alır. Manyezit alçı ve çimento gibi maddeler mineral bağlayıcılara örnek gösterilebilir. Kimya sektöründe adından söz ettiren Kimteks, yapı ve boya kimyasallarında sektörde öncü konumdadır. Müşteri memnuniyeti ve çevre duyarlılığını esas alan Kimteks’in yapı kimyasalları hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.kimteks.org/

İnşaat sektörü geniş çaplı bir alanda yer aldığı için binayı ortaya çıkarana kadar pek çok ürünün desteğine ihtiyaç duyulur. Özellikle, inşa etme aşamasında güç ve bağlayıcılık sağlayan materyallerin desteği büyük bir öneme sahiptir. İnşaat ortamında etkin rol oynayan maddelerin başında bağlayıcılar yer alır. Temel anlamı ile bağlayıcılar, ince tozlar halinde bulunan ve suyla karıştığında hamur kıvamına gelen ve kullanım alanına göre sertleşerek bağlama özelliği gösteren maddedir.

Genel olarak, bağlayıcı maddeler iki ayrı grupta yer alır. Kullanım alanına göre değişen bu maddeler sıvı bağlayıcı ve toz bağlayıcı olarak adlandırılır. İnşaat ortamında etkin rol oynayan bağlayıcılar ana gruba ayrıldığında hidrolik bağlayıcı ve hidrolik olmayan bağlayıcı şeklinde karşınıza çıkar.

Hidrolik Bağlayıcı Maddeler

Hidrolik bağlayıcıyı diğerlerinden ayıran en önemli özellik hem havada hem de suda katılaşma yeteneğine sahip olmasıdır. Ayrıca hidrolik bağlayıcı maddeler suda çok daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Hidrolik bağlayıcılar, harç ve beton gibi işlemler için kullanılan ideal ürünler arasında yer alır.

Hidrolik Olmayan Bağlayıcı Maddeler

Hidrolik bağlayıcılar sadece havada sertleşebilen bağlayıcı grubunda yer alır. Bu nedenle, hidrolik bağlayıcılar kadar geniş bir alanda kullanılamayabilir. Yağlı kireçler hidrolik olmayan bağlayıcı türüne örnek gösterilebilir.

Toz ve Sıvı Bağlayıcı Maddeler

Çoğunlukla toz ve sıvı hali ile bilinen bağlatıcı maddeler birbirini tamamlayan özellikleri bir arada sunar. Toz bağlayıcı madde akla gelenler kireç, çimento, alçı ve benzeri ürünlerdir. Sıvı bağlayıcı ise hidrokarbonlu yapısı ile karşınıza çıkar. Toz bağlayıcılara su eklenmesi ile birlikte plastik bir hamur elde edilir. Su bu nokta sıvı bağlayıcı madde görevini üstlenir.

Boya Bağlayıcıları

İnşaat ortamında kullanılan bağlayıcıların yanı sıra ayrı bir şekilde değerlendirilen boya bağlayıcıları vardır. Bu bağlayıcı türü boyanın ana maddeleri içerisinde yer alır. Boyanın karakteri ve kimyasal içeriğini belirlemek için boya bağlayıcılarına ihtiyaç duyulur. Buna göre, pigment ve dolgu malzemelerinin içinde boya bağlayıcılarını görmek mümkündür.

Mineral Bağlayıcıları

Mineral bağlayıcılarda su eklendikten belli bir süre sonra yavaş bir şekilde sertleşme görülür. Suyla birlikte sertleşmeye başlayan karışım taşlaşmış bir hal alır. Manyezit alçı ve çimento gibi maddeler mineral bağlayıcılara örnek gösterilebilir.

Kimya sektöründe adından söz ettiren Kimteks, yapı ve boya kimyasallarında sektörde öncü konumdadır. Müşteri memnuniyeti ve çevre duyarlılığını esas alan Kimteks’in yapı kimyasalları hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

https://www.kimteks.org/

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.