Tarım ve Orman Bakanlığı açıkladı: 20 bin 843 adet köpek kayıt altına alındı

GENEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 14.01.2022 - 17:53, Güncelleme: 14.01.2022 - 17:53
 

Tarım ve Orman Bakanlığı açıkladı: 20 bin 843 adet köpek kayıt altına alındı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 'Türkiye genelinde 20 bin 843 adet tehlike arz eden köpek, mikroçip uygulanarak kayıt altına alındı.' açıklamasında bulundu.
HAYVANLARI Koruma Kanunu ile Tarım Ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı genelge uyarınca, "tehlike arz eden" altı Köpek ırkına sahip kişilerin, hayvanlarını belli koşullarla beslemeye devam edebilmeleri için yaptırmaları gereken işlemlerin tamamlanmasına yönelik verilen sürede bugün son gündü. Tarım ve Orman Bakanlığı, 'Tanınan yasal süre içinde bugün saat 16.30 itibarıyla Ankara’da 1.925, İstanbul’da 4.858, İzmir’de 2.541 adet olmak üzere, Türkiye genelinde 20.843 adet tehlike arz eden köpek mikroçip uygulanarak kayıt altına alınmıştır. En çok tehlike arz eden köpek ırkı İstanbul’da seks hatları kayıt altına alınmıştır. Bugün sona erecek kayıtlar halen devam etmektedir.' açıklamasında bulundu. Temmuz ayında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa ırklarını üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkeye girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklandı. Aykırı hareket edenlere, hayvan başına 2021 yılında 11 bin TL idari para cezası verilmesi kararlaştırılırken, 2022 yılında ise bu ceza 14 bin 982 TL'ye yükseldi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın aralık ayında yayımladığı genelge ile de, yasaklı ırklara "American Staffordshire Terrier ve American Bully" ırkı köpekler de eklenerek söz konusu altı ırk, "tehlike arz eden hayvanlar" olarak belirlendi. Genelgeye göre bu ırkların veteriner kliniklerine götürülerek kısırlaştırma ve mikroçip ile işaretlenme işlemlerinin yaptırılması ardından da il-ilçe tarım müdürlüklerine başvurularak PETVET sistemine kaydettirilmesi gerekiyor. Kayıt işlemi için bugün verilen süre dolarken vatandaşlar tarım müdürlüklerine akın etti. İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, bugün vatandaşların işlemleri bitene kadar mesailerine devam edeceklerini belirtti. Karaca, şimdiye kadar 3 bin 500 yasaklı ırk, 9 bin civarında da genel kayıt yaptırıldığını ifade ederek, "Bilindiği üzere yasaklı ırklarımızın bugün son günü. Amerikan Staff ile Amerikan Blue'larda ise gebe olanlar ve yavru olanların büyümesi için haziran ayına kadar bir süre var. Dün akşam itibariyle 3 bin 700 adet yasaklı ırkın çipleri takıldı ve sistem kayıtları yapıldı. Tahmini bugün bu rakamımız 5 bin civarına gelecektir. Biz aynı zamanda yasaklı olmayan kedi ve köpeklerin de cipleme ve kayıt altına alma işlemlerini sürdürüyoruz. Onlarda da 9 bin civarına geldik. Dün 8 bin köpek 2 bin civarında da kedimizi kaydettik. Bugün son gün, vatandaşlarımızın il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurmaları halinde son vatandaşımız işini bitirene kadar arkadaşlarımız görevlerine devam edecek. Kayıt altına alınan yasaklı ırklar kesinlikle dışarıda ağızlıksız dolaştırılmayacak. Çip ve kimliği olmayan hayvanlara el konulacak ve kişilere 15 bin lira para cezası uygulanacak" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 'Türkiye genelinde 20 bin 843 adet tehlike arz eden köpek, mikroçip uygulanarak kayıt altına alındı.' açıklamasında bulundu.

HAYVANLARI Koruma Kanunu ile Tarım Ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı genelge uyarınca, "tehlike arz eden" altı Köpek ırkına sahip kişilerin, hayvanlarını belli koşullarla beslemeye devam edebilmeleri için yaptırmaları gereken işlemlerin tamamlanmasına yönelik verilen sürede bugün son gündü.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 'Tanınan yasal süre içinde bugün saat 16.30 itibarıyla Ankara’da 1.925, İstanbul’da 4.858, İzmir’de 2.541 adet olmak üzere, Türkiye genelinde 20.843 adet tehlike arz eden köpek mikroçip uygulanarak kayıt altına alınmıştır. En çok tehlike arz eden köpek ırkı İstanbul’da seks hatları kayıt altına alınmıştır. Bugün sona erecek kayıtlar halen devam etmektedir.' açıklamasında bulundu.

Temmuz ayında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa ırklarını üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkeye girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklandı. Aykırı hareket edenlere, hayvan başına 2021 yılında 11 bin TL idari para cezası verilmesi kararlaştırılırken, 2022 yılında ise bu ceza 14 bin 982 TL'ye yükseldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın aralık ayında yayımladığı genelge ile de, yasaklı ırklara "American Staffordshire Terrier ve American Bully" ırkı köpekler de eklenerek söz konusu altı ırk, "tehlike arz eden hayvanlar" olarak belirlendi. Genelgeye göre bu ırkların veteriner kliniklerine götürülerek kısırlaştırma ve mikroçip ile işaretlenme işlemlerinin yaptırılması ardından da il-ilçe tarım müdürlüklerine başvurularak PETVET sistemine kaydettirilmesi gerekiyor. Kayıt işlemi için bugün verilen süre dolarken vatandaşlar tarım müdürlüklerine akın etti.

İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, bugün vatandaşların işlemleri bitene kadar mesailerine devam edeceklerini belirtti. Karaca, şimdiye kadar 3 bin 500 yasaklı ırk, 9 bin civarında da genel kayıt yaptırıldığını ifade ederek, "Bilindiği üzere yasaklı ırklarımızın bugün son günü. Amerikan Staff ile Amerikan Blue'larda ise gebe olanlar ve yavru olanların büyümesi için haziran ayına kadar bir süre var. Dün akşam itibariyle 3 bin 700 adet yasaklı ırkın çipleri takıldı ve sistem kayıtları yapıldı. Tahmini bugün bu rakamımız 5 bin civarına gelecektir. Biz aynı zamanda yasaklı olmayan kedi ve köpeklerin de cipleme ve kayıt altına alma işlemlerini sürdürüyoruz. Onlarda da 9 bin civarına geldik. Dün 8 bin köpek 2 bin civarında da kedimizi kaydettik. Bugün son gün, vatandaşlarımızın il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurmaları halinde son vatandaşımız işini bitirene kadar arkadaşlarımız görevlerine devam edecek. Kayıt altına alınan yasaklı ırklar kesinlikle dışarıda ağızlıksız dolaştırılmayacak. Çip ve kimliği olmayan hayvanlara el konulacak ve kişilere 15 bin lira para cezası uygulanacak" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.