MANİSA’DA NELER OLUYOR?

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 18.08.2016 - 12:44, Güncelleme: 18.08.2016 - 12:44
 

MANİSA’DA NELER OLUYOR?

Manisa’ya kazandırılması beklenen Hızlı Tren Projesi’nin yanı sıra, yeni güzergâha kavuşacak olan Yük Treni Hattı konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor. Demir Yolu Projesi kapsamında Manisa’da İstasyon Caddesi ile Mehmetçik Caddesi üzerinde yola bakan parseller ve yapılar için Acele Kamulaştırma kararı çıktığı ve birçok yapının yıkılacağı öğrenildi.
BAKANLAR KURULU KARARA BAĞLADI Ankara – Polatlı – Afyonkarahisar – Uşak - İzmir Demiryolu Projesi kapsamındaki Salihli - Manisa kesiminin yapımı ve Manisa Kuzey Demiryolu Geçişinin yapımı amacıyla bazı taşınmazların TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına ilişkin ekli kararın yürürlüğe konulması; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 20 Temmuz 2016 tarihli ve 51853 ve 51854 sayılı yazısı üzerine, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27’nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 1 Ağustos 2016 tarihinde kararlaştırıldı.   YIKILMASI BEKLENEN TAŞINMAZLAR Acil Kamulaştırma Kararı kapsamında, belirlenen güzergâhlar üzerinde özellikle; Öğretmenevi, İmam Hatip Lisesi, Tren Garı önündeki park alanı (Camii kısmı hariç), eski askeriye hastanesi, Tariş Depoları, Nurlupınar Mahallesi eski Harmandalı Yolu ile Mehmetçik Caddesi arasında kalan parsel ve evler de bulunuyor. İstasyon Caddesi ile Mehmetçik Caddesi üzerinde yola bakan evler yıkılacağı ve parsellerin kamulaştırılacağı bekleniyor. Bu proje hayata geçirildiğinde Manisa’nın kuzeyi kapanma noktası ile karşı karşıya kalacak.   ACELE KAMULAŞTIRMA NEDİR? Kamulaştırma prosedürlerinin Bakanlar Kurulu Kararı ya da kanunlarda sayılan özel durumlarda hızlandırılarak yapıldığı kamulaştırma uygulamasıdır. Bakanlar Kurulu tarafından acele olmasına karar verilen durumlardır. Bu uygulama özellikle son zamanlarda kentsel dönüşüm ve HES projelerinde sıklıkla uygulanan bir yöntem haline gelmiştir. İstisnai bir kamulaştırma yolu olarak düzenlenen acele kamulaştırmanın bu halinde, acele halinin ne olduğunun kapsam ve çerçevesinin belli olmaması nedeniyle mülkiyet hakkının sınırlanmasında göreceli bir durumun oluşabileceği açıktır.   
Manisa’ya kazandırılması beklenen Hızlı Tren Projesi’nin yanı sıra, yeni güzergâha kavuşacak olan Yük Treni Hattı konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor. Demir Yolu Projesi kapsamında Manisa’da İstasyon Caddesi ile Mehmetçik Caddesi üzerinde yola bakan parseller ve yapılar için Acele Kamulaştırma kararı çıktığı ve birçok yapının yıkılacağı öğrenildi.
BAKANLAR KURULU KARARA BAĞLADI
Ankara – Polatlı – Afyonkarahisar – Uşak - İzmir Demiryolu Projesi kapsamındaki Salihli - Manisa kesiminin yapımı ve Manisa Kuzey Demiryolu Geçişinin yapımı amacıyla bazı taşınmazların TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına ilişkin ekli kararın yürürlüğe konulması; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 20 Temmuz 2016 tarihli ve 51853 ve 51854 sayılı yazısı üzerine, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27’nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 1 Ağustos 2016 tarihinde kararlaştırıldı.
 
YIKILMASI BEKLENEN TAŞINMAZLAR
Acil Kamulaştırma Kararı kapsamında, belirlenen güzergâhlar üzerinde özellikle; Öğretmenevi, İmam Hatip Lisesi, Tren Garı önündeki park alanı (Camii kısmı hariç), eski askeriye hastanesi, Tariş Depoları, Nurlupınar Mahallesi eski Harmandalı Yolu ile Mehmetçik Caddesi arasında kalan parsel ve evler de bulunuyor. İstasyon Caddesi ile Mehmetçik Caddesi üzerinde yola bakan evler yıkılacağı ve parsellerin kamulaştırılacağı bekleniyor. Bu proje hayata geçirildiğinde Manisa’nın kuzeyi kapanma noktası ile karşı karşıya kalacak.
 
ACELE KAMULAŞTIRMA NEDİR?
Kamulaştırma prosedürlerinin Bakanlar Kurulu Kararı ya da kanunlarda sayılan özel durumlarda hızlandırılarak yapıldığı kamulaştırma uygulamasıdır. Bakanlar Kurulu tarafından acele olmasına karar verilen durumlardır. Bu uygulama özellikle son zamanlarda kentsel dönüşüm ve HES projelerinde sıklıkla uygulanan bir yöntem haline gelmiştir. İstisnai bir kamulaştırma yolu olarak düzenlenen acele kamulaştırmanın bu halinde, acele halinin ne olduğunun kapsam ve çerçevesinin belli olmaması nedeniyle mülkiyet hakkının sınırlanmasında göreceli bir durumun oluşabileceği açıktır. 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.