FOTOĞRAFLARLA LAİK TÜRK CUMHURİYETİ'NİN MANİSALI KADINLARI YANSITILDI

KADIN VE GÜZELLİK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.03.2019 - 15:34, Güncelleme: 10.03.2019 - 15:34
 

FOTOĞRAFLARLA LAİK TÜRK CUMHURİYETİ'NİN MANİSALI KADINLARI YANSITILDI

Manisa'nın kültür ve sanat alanında çalışma yapan örnek kadınları hayatını kaybeden emekçi kadınlar anısına etkinlik düzenleyerek 'emekçi kadınları' andılar. Araştırmacı- Yazar Bedriye Aksakal bu etkinlik kapsamında Cumhuriyet Dönemi kadınlarının giyim kuşağını ve yaşam tarzını yansıtan fotoğraf sergisi açtı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Manisa'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu kapsamda en anlamlı etkinlerin biri Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin katkılarıyla Beyoğlu Kafe'de gerçekleşti. Manisa'da  kültür ve sanat anlamında önemli çalışmalar yapan Araştırmacı – Yazar Bedriye Aksakal, fotoğraf sergisiyle 1910-1940 yılları arası Manisa'da yaşayan kadınları yansıtırken, Ressam Hülya Ersezgin resim sanatında  kadın, Şair Seval Aslan'ın şiirde kadın hakkında söyleşiler yaptı.  Etkinliğe Cumhuriyet Kadınları Derneği Manisa Şube Başkanı Fatma Ayhan, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Manisa Şube Başkanı İsmail Önel, Manisa Baro Başkanı Ali Aslan ve vatandaşlar katıldı.   AKSAKAL: “8 MART, OYNAMA ŞIKIDIM ŞIKIDIM GÜNÜ DEĞİLDİR” Bedriye Aksakal, fotoğraf sergisi açmaktaki amacının Manisalı kadınların 1910- 40'e dek giyim kuşamını ve hayatlarını yansıtmak olduğunu ifade ederek, “Ev sahipliği yaptığı için kafe sahiplerine teşekkür ediyorum. Burada bir söyleşi gerçekleştireceğiz. 8 Mart'ın önemini ve kadınların sorunlarını konuşacağız. Kadına şiddete hayır diyeceğiz. 8 Mart 'oynama şıkıdım şıkıdım' değildir. Asıl amacı bir acının gününü anmadır. 1857 yılında Amerika'da kadın işçilerin yanarak ölmesinin anısına yapılan gündür. 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. Bugün saptırılarak, eğlenceye dönüştürdüler. Bunu biz istemiyoruz.” dedi.   “KADINLARIMIZ VAR OLDUKÇA LAİK TÜRK CUMHURİYETİ VAR OLACAK” “Dünkü fotoğraflara baktığınız zaman bir tarihi görüyorsunuz. Cumhuriyet ışığını görüyoruz.  Kadınlarımız erkeklerle birlikte bir adım önde gitmişler. Laik Türkiye Cumhuriyeti güzelliğini ortaya dökmüşler. Ama o güzelim devrimleri insanlarımız yaşamadı ve geri doğru gidiş var. Laikliği elden çıkarmak istiyorlar. Bu çok acı. Ama inanıyorum ki kadınlarımız var oldukça, Laik Türkiye Cumhuriyeti'nde kadınlar daima önde olacaktır.”   ASLAN: 'EMEKÇİ' SÖZCÜĞÜ ÇIKARTILARAK, KADININ İÇİ BOŞALTILMAYA ÇALIŞILIYOR” Fotoğraf sergisinde aile fotoğrafında yer alan Seval Aslan, Kurtuluş Savaşı döneminde Manisa'da şehit düşen dedesi ve ailesiyle gurur duyduğunu söyleyerek, 8 Mart'a dair “8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nde 'emekçi' sözcüğünü çıkartın, emperyalist kapitalist rejimin getirisi olarak düşünüyorum. Çünkü kadınlar sadece kılık kıyafetiyle varmış gibi algı yaratılıp içi boşaltılmaya çalışılıyor. Bir kadının beklediği, kırmızı gül değil.” dedi.   Ressam Hülya Ersezgin'de kadınların bir ulusun gelişmesi için en önemli öğe olduğunu ifade ederek resimde kadını anlattı. - Özlem ŞAHİN  
Manisa'nın kültür ve sanat alanında çalışma yapan örnek kadınları hayatını kaybeden emekçi kadınlar anısına etkinlik düzenleyerek 'emekçi kadınları' andılar. Araştırmacı- Yazar Bedriye Aksakal bu etkinlik kapsamında Cumhuriyet Dönemi kadınlarının giyim kuşağını ve yaşam tarzını yansıtan fotoğraf sergisi açtı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Manisa'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu kapsamda en anlamlı etkinlerin biri Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin katkılarıyla Beyoğlu Kafe'de gerçekleşti. Manisa'da  kültür ve sanat anlamında önemli çalışmalar yapan Araştırmacı – Yazar Bedriye Aksakal, fotoğraf sergisiyle 1910-1940 yılları arası Manisa'da yaşayan kadınları yansıtırken, Ressam Hülya Ersezgin resim sanatında  kadın, Şair Seval Aslan'ın şiirde kadın hakkında söyleşiler yaptı.  Etkinliğe Cumhuriyet Kadınları Derneği Manisa Şube Başkanı Fatma Ayhan, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Manisa Şube Başkanı İsmail Önel, Manisa Baro Başkanı Ali Aslan ve vatandaşlar katıldı.
 
AKSAKAL: “8 MART, OYNAMA ŞIKIDIM ŞIKIDIM GÜNÜ DEĞİLDİR”
Bedriye Aksakal, fotoğraf sergisi açmaktaki amacının Manisalı kadınların 1910- 40'e dek giyim kuşamını ve hayatlarını yansıtmak olduğunu ifade ederek, “Ev sahipliği yaptığı için kafe sahiplerine teşekkür ediyorum. Burada bir söyleşi gerçekleştireceğiz. 8 Mart'ın önemini ve kadınların sorunlarını konuşacağız. Kadına şiddete hayır diyeceğiz. 8 Mart 'oynama şıkıdım şıkıdım' değildir. Asıl amacı bir acının gününü anmadır. 1857 yılında Amerika'da kadın işçilerin yanarak ölmesinin anısına yapılan gündür. 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. Bugün saptırılarak, eğlenceye dönüştürdüler. Bunu biz istemiyoruz.” dedi.
 
“KADINLARIMIZ VAR OLDUKÇA LAİK TÜRK CUMHURİYETİ VAR OLACAK”
“Dünkü fotoğraflara baktığınız zaman bir tarihi görüyorsunuz. Cumhuriyet ışığını görüyoruz.  Kadınlarımız erkeklerle birlikte bir adım önde gitmişler. Laik Türkiye Cumhuriyeti güzelliğini ortaya dökmüşler. Ama o güzelim devrimleri insanlarımız yaşamadı ve geri doğru gidiş var. Laikliği elden çıkarmak istiyorlar. Bu çok acı. Ama inanıyorum ki kadınlarımız var oldukça, Laik Türkiye Cumhuriyeti'nde kadınlar daima önde olacaktır.”
 
ASLAN: 'EMEKÇİ' SÖZCÜĞÜ ÇIKARTILARAK, KADININ İÇİ BOŞALTILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Fotoğraf sergisinde aile fotoğrafında yer alan Seval Aslan, Kurtuluş Savaşı döneminde Manisa'da şehit düşen dedesi ve ailesiyle gurur duyduğunu söyleyerek, 8 Mart'a dair “8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nde 'emekçi' sözcüğünü çıkartın, emperyalist kapitalist rejimin getirisi olarak düşünüyorum. Çünkü kadınlar sadece kılık kıyafetiyle varmış gibi algı yaratılıp içi boşaltılmaya çalışılıyor. Bir kadının beklediği, kırmızı gül değil.” dedi.
 
Ressam Hülya Ersezgin'de kadınların bir ulusun gelişmesi için en önemli öğe olduğunu ifade ederek resimde kadını anlattı. - Özlem ŞAHİN
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
bedriye Aksakal
(12.03.2019 19:54 - #1666)
Özlem Şahin'e ve Denge gazetesine günün anlamını gazetecilik ilkelerine göre doğru yansıttıkları için teşekkür ediyorum.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.