BARODAN 'KADINA YÖNELİK ŞİDDET' SEMİNERİ

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 27.11.2017 - 07:59, Güncelleme: 27.11.2017 - 07:59
 

BARODAN 'KADINA YÖNELİK ŞİDDET' SEMİNERİ

Manisa Barosu tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Hakim Mustafa Karadağ, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve Avukat Selin Nakıpoğlu, katılımcılara kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi ve Türkiye'de kadına yönelik şiddetin durumuyla ilgili bilgiler verdi.
Panel öncesi konuşan Manisa Baro Başkanı Avukat Ali Arslan, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını belirterek, "Türkiye'de taciz, tecavüz, kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri artarak devam ediyor. Toplumun son yıllarda bu olaylara karşı duyarlılığı artmasına rağmen zihniyet değişmediği için, zihniyet daha da kötüye gittiği için ne yazık ki kadın cinayetleri her yıl artarak devam ediyor. Bu anlamda aslında eğitim sistemimizden çocuklarımızın aile ortamındaki yetişme düzeyinden ve siyasilerin hayata bakışına kadar bir çok şeyin değişmesi gerekiyor. Çünkü mevcut ortamda kadını toplumsal yaşamdan soyutlamaya çalışıyoruz. Kadını sürekli kenara itiyoruz. Kadın sürekli kenara itildiğinde, kadın evinde çocuğunu büyütecek, kocasına hizmet edecek gözle bakıldığında ne yazık ki kadına şiddet uygulayan, tecavüz eden, taciz eden diğer kesim erkekler de kadını bir meta olarak görmeye başlıyor. Öncelikle bu anlayışı değiştirmemiz gerekiyor. Sadece yasal düzenlemeler bununla yeterli olmuyor. Hayata bakışımızı hayatın kadınlarla birlikte ortak yürütülmesi gerektiğini, cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırılması gerektiğini çocuklarımıza, topluma, halkımıza anlatmamız gerekiyor" dedi. “İSTANBUL SÖZLEŞMESİYLE İLGİLİ HAKİMLER VE SAVCILAR BİLGİSİZ” Panelde konuşan Avukat Selin Nakıpoğlu ise 2011 yılında imzalanan ve 2014 yılında yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesiyle ilgili hakimlerin ve savcıların bilgisiz olduğunu savunarak, sözleşmenin getirdiği yaptırımların uygulanmadığından şikayet etti. Nakıpoğlu, "Düzenlemelerimizden geri düşüldüğü noktaya geldik. Çünkü, evet İstanbul Sözleşmesi. Biz bu sözleşmenin ilk imzacısıyız. Kasım 2011 tarihinde büyük bir gururla, büyük bir reklamla ilk imzacısıyız diye ortaya çıktık. 2014 Ağustos'ta yürürlüğe girdi. Çünkü 13 ülkenin de imzacı olması bekleniyordu. Her şey tamam, yürürlüğe girdi. Ne kadar saf bir şekilde bekledik. Anayasa madde 90 gereğince bir takım düzenlemeler yapılır mı, yapılmaz mı? Sonra baktık hiç bir şey yapılmıyor. Dedik ki zaten yapılmasına gerek yok Anayasa madde 90 diyor ki 'kanun hükmündedir' Ama yok. Hiçbir hakim, hiçbir savcı haberdar değil. Biz avukatlar olarak tek başımıza bunu bilmemiz, ya da benim üniversitede öğrencilere bunu anlatmamın hiç bir önemi kalmıyor. Yine de bu kadar güzel karar ve metnin biz takipçisi olacağız. Hunharca bir şekilde 6284'e ilişkin aleyhe yayınlar başladı. Farkında mısınız son zamanlarda çok fazla var. Özellikle son 3 aydır. Bu tür karalamalardan önce içi boşaltılmaya başlanmıştı" dedi.‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele’ konulu panel, Kadın Ve Çocuk Hakları Komisyonu’nun kısa film gösteriminin ardından son buldu.  
Manisa Barosu tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Hakim Mustafa Karadağ, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve Avukat Selin Nakıpoğlu, katılımcılara kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi ve Türkiye'de kadına yönelik şiddetin durumuyla ilgili bilgiler verdi.
Panel öncesi konuşan Manisa Baro Başkanı Avukat Ali Arslan, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını belirterek, "Türkiye'de taciz, tecavüz, kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri artarak devam ediyor. Toplumun son yıllarda bu olaylara karşı duyarlılığı artmasına rağmen zihniyet değişmediği için, zihniyet daha da kötüye gittiği için ne yazık ki kadın cinayetleri her yıl artarak devam ediyor. Bu anlamda aslında eğitim sistemimizden çocuklarımızın aile ortamındaki yetişme düzeyinden ve siyasilerin hayata bakışına kadar bir çok şeyin değişmesi gerekiyor. Çünkü mevcut ortamda kadını toplumsal yaşamdan soyutlamaya çalışıyoruz. Kadını sürekli kenara itiyoruz. Kadın sürekli kenara itildiğinde, kadın evinde çocuğunu büyütecek, kocasına hizmet edecek gözle bakıldığında ne yazık ki kadına şiddet uygulayan, tecavüz eden, taciz eden diğer kesim erkekler de kadını bir meta olarak görmeye başlıyor. Öncelikle bu anlayışı değiştirmemiz gerekiyor. Sadece yasal düzenlemeler bununla yeterli olmuyor. Hayata bakışımızı hayatın kadınlarla birlikte ortak yürütülmesi gerektiğini, cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırılması gerektiğini çocuklarımıza, topluma, halkımıza anlatmamız gerekiyor" dedi.


“İSTANBUL SÖZLEŞMESİYLE İLGİLİ HAKİMLER VE SAVCILAR BİLGİSİZ”
Panelde konuşan Avukat Selin Nakıpoğlu ise 2011 yılında imzalanan ve 2014 yılında yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesiyle ilgili hakimlerin ve savcıların bilgisiz olduğunu savunarak, sözleşmenin getirdiği yaptırımların uygulanmadığından şikayet etti. Nakıpoğlu, "Düzenlemelerimizden geri düşüldüğü noktaya geldik. Çünkü, evet İstanbul Sözleşmesi. Biz bu sözleşmenin ilk imzacısıyız. Kasım 2011 tarihinde büyük bir gururla, büyük bir reklamla ilk imzacısıyız diye ortaya çıktık. 2014 Ağustos'ta yürürlüğe girdi. Çünkü 13 ülkenin de imzacı olması bekleniyordu. Her şey tamam, yürürlüğe girdi. Ne kadar saf bir şekilde bekledik. Anayasa madde 90 gereğince bir takım düzenlemeler yapılır mı, yapılmaz mı? Sonra baktık hiç bir şey yapılmıyor. Dedik ki zaten yapılmasına gerek yok Anayasa madde 90 diyor ki 'kanun hükmündedir' Ama yok. Hiçbir hakim, hiçbir savcı haberdar değil. Biz avukatlar olarak tek başımıza bunu bilmemiz, ya da benim üniversitede öğrencilere bunu anlatmamın hiç bir önemi kalmıyor. Yine de bu kadar güzel karar ve metnin biz takipçisi olacağız. Hunharca bir şekilde 6284'e ilişkin aleyhe yayınlar başladı. Farkında mısınız son zamanlarda çok fazla var. Özellikle son 3 aydır. Bu tür karalamalardan önce içi boşaltılmaya başlanmıştı" dedi.‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele’ konulu panel, Kadın Ve Çocuk Hakları Komisyonu’nun kısa film gösteriminin ardından son buldu.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.