BU OLAY MANİSA'DA YAŞANDI

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.11.2016 - 08:24, Güncelleme: 09.11.2016 - 08:24
 

BU OLAY MANİSA'DA YAŞANDI

Manisa’da işyerinin tuvaletinde sigara içen bir kişi kovuldu. Yargıtay, tuvalette sigara içtiği için tazminatsız işten atılan işçiyi haksız buldu. Davacının işe iadesine karar veren yerel mahkeme kararı bozuldu.
Manisa’da işyerinin tuvaletinde sigara içen bir kişi kovuldu. Yargıtay, tuvalette sigara içtiği için tazminatsız işten atılan işçiyi haksız buldu. Davacının işe iadesine karar veren yerel mahkeme kararı bozuldu. Manisa'da bir montaj işçisi, 7,5 yıldır çalıştığı işyerinin tuvaletinde sigara içtiği için tazminatsız işten çıkarıldı. İşçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesi istemiyle dava açtı. Manisa 1. İş Mahkemesi'nde yapılan yargılamada, davalı şirket avukatları, işçinin 7,5 yıldır çalıştığı işyerinde sigara içilmesine ilişkin getirilen kural ve düzenlemeleri iyi bildiğini, kantin dışında tüm alanlarda sigara içmenin yasak olduğu hususunun işe giriş eğitimleri ve periyodik tekrarlanan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin eğitimlerde bildirildiğini ve uyarı levhalarıyla hatırlatıldığını belirtti. Yangın riski İyi söndürülmemiş her izmaritin işyerinde yangına yol açma riskinin olduğunu ve davacının tuvalette sigara içtiğini şirketin iş sağlığı ve güvenliği uzmanının bizzat gördüğünü anlatan avukatlar, "işyeri kurallarını ve yasalarla getirilen düzenlemeleri açıkça ihlal ettiği ve işyerinde güvenliği tehlikeye düşürdüğü" gerekçesiyle iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini anlattı. Avukatlar davanın reddini isterken, mahkeme ise feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verdi. Ancak kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını bozdu. Kararı bozma gerekçesi Dairenin kararında, işverenin işyerinde sigara yasağına ilişkin uyarıları işyerinin dört bir yanına astığı vurgulandı. Ayrıca işveren ile işçinin üyesi olduğu işçi sendikası arasında yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesinde, "sigara içilmez" işareti bulunan yerlerde sigara içmenin işten çıkarma sebebi olarak belirtildiği aktarılan kararda, "Davacının işe iadesi yönünde hüküm kurulması hatalıdır" ifadelerine yer verildi. İşyeri için tehlike İşyerinde tuvaletin üretim alanlarına yakın mesafede bulunması ve etrafta bulunan maddelerin yanıcı nitelikte olması hususlarının hatırlatıldığı Yargıtay kararında, "Sigara içilmesinin tüm işyeri ve iş güvenliği bakımından tehlike oluşturacağı kabul edilmelidir. Bu sebeplerle işverenin, işçinin sözleşmesini haklı sebeple feshettiğinin kabulü gerekir" denildi.
Manisa’da işyerinin tuvaletinde sigara içen bir kişi kovuldu. Yargıtay, tuvalette sigara içtiği için tazminatsız işten atılan işçiyi haksız buldu. Davacının işe iadesine karar veren yerel mahkeme kararı bozuldu.
Manisa’da işyerinin tuvaletinde sigara içen bir kişi kovuldu. Yargıtay, tuvalette sigara içtiği için tazminatsız işten atılan işçiyi haksız buldu. Davacının işe iadesine karar veren yerel mahkeme kararı bozuldu.

Manisa'da bir montaj işçisi, 7,5 yıldır çalıştığı işyerinin tuvaletinde sigara içtiği için tazminatsız işten çıkarıldı.

İşçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesi istemiyle dava açtı. Manisa 1. İş Mahkemesi'nde yapılan yargılamada, davalı şirket avukatları, işçinin 7,5 yıldır çalıştığı işyerinde sigara içilmesine ilişkin getirilen kural ve düzenlemeleri iyi bildiğini, kantin dışında tüm alanlarda sigara içmenin yasak olduğu hususunun işe giriş eğitimleri ve periyodik tekrarlanan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin eğitimlerde bildirildiğini ve uyarı levhalarıyla hatırlatıldığını belirtti.

Yangın riski

İyi söndürülmemiş her izmaritin işyerinde yangına yol açma riskinin olduğunu ve davacının tuvalette sigara içtiğini şirketin iş sağlığı ve güvenliği uzmanının bizzat gördüğünü anlatan avukatlar, "işyeri kurallarını ve yasalarla getirilen düzenlemeleri açıkça ihlal ettiği ve işyerinde güvenliği tehlikeye düşürdüğü" gerekçesiyle iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini anlattı. Avukatlar davanın reddini isterken, mahkeme ise feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verdi. Ancak kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını bozdu.

Kararı bozma gerekçesi

Dairenin kararında, işverenin işyerinde sigara yasağına ilişkin uyarıları işyerinin dört bir yanına astığı vurgulandı. Ayrıca işveren ile işçinin üyesi olduğu işçi sendikası arasında yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesinde, "sigara içilmez" işareti bulunan yerlerde sigara içmenin işten çıkarma sebebi olarak belirtildiği aktarılan kararda, "Davacının işe iadesi yönünde hüküm kurulması hatalıdır" ifadelerine yer verildi.

İşyeri için tehlike

İşyerinde tuvaletin üretim alanlarına yakın mesafede bulunması ve etrafta bulunan maddelerin yanıcı nitelikte olması hususlarının hatırlatıldığı Yargıtay kararında, "Sigara içilmesinin tüm işyeri ve iş güvenliği bakımından tehlike oluşturacağı kabul edilmelidir. Bu sebeplerle işverenin, işçinin sözleşmesini haklı sebeple feshettiğinin kabulü gerekir" denildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.