CHP’Lİ BAKIRLIOĞLU’NDAN SAHTE GÜBRE AÇIKLAMASI

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 14.12.2021 - 13:38, Güncelleme: 14.12.2021 - 13:38
 

CHP’Lİ BAKIRLIOĞLU’NDAN SAHTE GÜBRE AÇIKLAMASI

Manisa’da toplam değeri yaklaşık 1 milyon 500 bin lira olan 59 ton sahte gübre ele geçirildi. Daha önce yaptığı açıklamalarla sahte gübreye dikkat çeken ve endişelerini dile getiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, fırsatçıların piyasaya sürdükleri sahte gübrelerle hem çiftçilere hem de ülke tarımına darbe vurduklarını söyledi.
Bir yıl içerisinde üçe katlayan gübre fiyatları yüzünden çiftçinin ucuz gübreye yöneldiğine dikkat çeken CHP’li Bakırlıoğlu, fırsatçıların piyasaya sürdükleri sahte gübrelerle hem çiftçilere hem de ülke tarımına darbe vurduklarını söyledi. CHP Milletvekili yaptığı açıklamada “Sahte gübreyle mücadele için alınan tüm önlemlere rağmen piyasada bu kadar fazla sahte gübre bulunması endişe verici bir durum. Çünkü sahtekarlar gübre fabrikalarının gübre torbalarını kullanıyorlar. Ülkemizde üretim yapan firmaların çuvallarının aynısı sahte gübre ambalajı olarak kullanılmakta ve art niyetli bazı bayiler aracılığı ile satılmaktadır.” dedi. GÜBRENİN İÇERİĞİ BİLİNMİYOR İçinde ne olduğu bilinmeyen, etiketinde yazan fakat etiketindeki kimyasal bileşenlerin aslında olmadığı ya da yazıldığı kadar olmadığı gübreler piyasada dolaşmakta olduğunu söyleyen Bakırlıoğlu, “Örneğin; taban gübresi olarak bilinen DAP (Diamonyum Fosfat) gübresi bünyesinde %18 azot (N) ve %46 fosfor (P) bulunması gerekirken, sahtesinde bu oranlar daha az ve hiç bulunmamaktadır. Yine içeriğinde %46 azot bulunan ÜRE gübresinin içinde azot miktarının çuvalın üzerinde yazandan daha az bulunması veya hiç bulunmaması o gübrenin sahte olduğunu gösterir ve yasalarımıza göre taklit ve tağşiş önemli bir suçtur. Bu sorunu sadece sahtekarlıkla, fırsatçılıkla açıklanamaz. Çiftçi neden ucuz gübre peşine düşüyor ona bakmak lazım. Tarımsal üretim maliyeti içerisinde gübre, ilaç ve mazot giderleri önemli yer tutuyor. Ve bu yıl gübre, ilaç ve mazota aşırı zam geldi. Buna karşın çiftçinin ürettiği ürünün fiyatı ya aynı kaldı ya da çok az arttı.” ifadelerine yer verdi. ÇİFTÇİ BİLİNÇLENMELİ Sadece ucuz diyerek içeriği bilinmeyen, yetkisiz kişi ve bayilerden gübre satın alınmaması gerektiğini vurgulayan Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Köylerine kamyonla traktörle gelen gübre satıcıları karşısında dikkatli olmalarını ve çünkü açıkta satılan gübrelerin çalıntı olma ihtimalinin de yüksek olduğunu, çiftçimiz, üreticimiz tarlasına, bağına, bahçesine atacağı gübreleri, bildikleri, emin oldukları yetkili bayilerden almalı ve şüphelendikleri anda kolluk kuvvetlerine ve Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirmeleri gerekmekte” dedi.
Manisa’da toplam değeri yaklaşık 1 milyon 500 bin lira olan 59 ton sahte gübre ele geçirildi. Daha önce yaptığı açıklamalarla sahte gübreye dikkat çeken ve endişelerini dile getiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, fırsatçıların piyasaya sürdükleri sahte gübrelerle hem çiftçilere hem de ülke tarımına darbe vurduklarını söyledi.

Bir yıl içerisinde üçe katlayan gübre fiyatları yüzünden çiftçinin ucuz gübreye yöneldiğine dikkat çeken CHP’li Bakırlıoğlu, fırsatçıların piyasaya sürdükleri sahte gübrelerle hem çiftçilere hem de ülke tarımına darbe vurduklarını söyledi. CHP Milletvekili yaptığı açıklamada “Sahte gübreyle mücadele için alınan tüm önlemlere rağmen piyasada bu kadar fazla sahte gübre bulunması endişe verici bir durum. Çünkü sahtekarlar gübre fabrikalarının gübre torbalarını kullanıyorlar. Ülkemizde üretim yapan firmaların çuvallarının aynısı sahte gübre ambalajı olarak kullanılmakta ve art niyetli bazı bayiler aracılığı ile satılmaktadır.” dedi.

GÜBRENİN İÇERİĞİ BİLİNMİYOR

İçinde ne olduğu bilinmeyen, etiketinde yazan fakat etiketindeki kimyasal bileşenlerin aslında olmadığı ya da yazıldığı kadar olmadığı gübreler piyasada dolaşmakta olduğunu söyleyen Bakırlıoğlu, “Örneğin; taban gübresi olarak bilinen DAP (Diamonyum Fosfat) gübresi bünyesinde %18 azot (N) ve %46 fosfor (P) bulunması gerekirken, sahtesinde bu oranlar daha az ve hiç bulunmamaktadır. Yine içeriğinde %46 azot bulunan ÜRE gübresinin içinde azot miktarının çuvalın üzerinde yazandan daha az bulunması veya hiç bulunmaması o gübrenin sahte olduğunu gösterir ve yasalarımıza göre taklit ve tağşiş önemli bir suçtur. Bu sorunu sadece sahtekarlıkla, fırsatçılıkla açıklanamaz. Çiftçi neden ucuz gübre peşine düşüyor ona bakmak lazım. Tarımsal üretim maliyeti içerisinde gübre, ilaç ve mazot giderleri önemli yer tutuyor. Ve bu yıl gübre, ilaç ve mazota aşırı zam geldi. Buna karşın çiftçinin ürettiği ürünün fiyatı ya aynı kaldı ya da çok az arttı.” ifadelerine yer verdi.

ÇİFTÇİ BİLİNÇLENMELİ

Sadece ucuz diyerek içeriği bilinmeyen, yetkisiz kişi ve bayilerden gübre satın alınmaması gerektiğini vurgulayan Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Köylerine kamyonla traktörle gelen gübre satıcıları karşısında dikkatli olmalarını ve çünkü açıkta satılan gübrelerin çalıntı olma ihtimalinin de yüksek olduğunu, çiftçimiz, üreticimiz tarlasına, bağına, bahçesine atacağı gübreleri, bildikleri, emin oldukları yetkili bayilerden almalı ve şüphelendikleri anda kolluk kuvvetlerine ve Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirmeleri gerekmekte” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.