CHP’Lİ MAZLUM NURLU’DAN ŞOK İDDİA!

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.01.2017 - 16:04, Güncelleme: 10.01.2017 - 16:04
 

CHP’Lİ MAZLUM NURLU’DAN ŞOK İDDİA!

Anayasa değişikliği teklifinin Meclis görüşmelerinde AK Parti Milletvekillerinin açık oy kullanmaya zorlandığını belirten CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, “Milletvekillerinin iradesine ipotek koymak, Meclise ve halkın iradesine saygısızlıktır.”dedi.
Teklifin tümü üzerinde yapılan görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçilmesi için yapılan gizli oylamada AK Parti yöneticileri, milletvekillerinin oylarını açık kullanması yönünde baskı yaptığını fotoğraflarla belgeleyen Mazlum Nurlu, bu fotoğrafları basınla paylaştı. CHP’li Nurlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “AKP kendi milletvekillerine bile güvenmeyen bir parti izlenimi vermektedir. Önce teklif metni gösterilmeden milletvekillerinin imzası zorla alınmış, sonra da daha ilk oylamada milletvekilleri baskı altına alınmıştır. Milletvekilleri oylarının rengini AKP yöneticilerine göstererek oylarını kullanmışlar, çekimser ve red oyunu belirten pulları parti yöneticilerine teslim ederek oylarının rengini belirtmişlerdir. Bazı milletvekilleri ise ajanlara taş çıkartan hareketlerle kendi arkadaşlarının oylarının rengine bakmaya çalıştılar.    “OYLARIN GİZLİ KULLANILMASI ZORUNLUDUR!” Anayasa oylamalarında gizlilik Anayasa hükmüdür. 175 inci maddede, “Değiştirme teklifinin kabulü Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür” hükmü ile gizlilik mutlak bir yöntem kuralıdır. Oyların kapalı bir kabin içerisinde kimseye gösterilmeden kullanılması zorunludur. Geçen hafta Meclis Başkanına gönderdiğim mektupta Anayasa oylamasında esas olan gizliliğin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınmasını istemiştim. Dünkü görüşmelerde de Grup Başkanvekillerimiz bu konuda sık sık uyarılarda bulundular. Çünkü geçmişte, Milletvekilleri özgür iradeleriyle oy kullandıklarında, farklı sonuçların çıktığı bilinmektedir.   “KENDİ GÖREVİNİ BİR TEK KİŞİYE DEVREDEN İLK MECLİS!” 2000 yılında Cumhurbaşkanının görev süresinin uzatılması amacıyla getirilen değişiklik teklifi ve 1 Mart 2003 tarihindeki TSK’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi,  Mecliste yapılan oylamada kabul edilmemiştir. Demokrasi tarihinde, kendi görevini bir tek kişiye devreden ilk Meclis, 23 Mart 1933'te yetkilerini Hitler'e terk eden Alman ulusal parlamentosudur ki, yaşanan felaketler bilinmektedir.   “HALK İRADESİ BUNU HAK ETMİYOR!” Türkiye bunun ikinci örneği olmayacaktır. Hep birlikte görev yaptığımız bu meclis, parlamenter demokrasiyi ortadan kaldıracak, tek adan rejimi getirecek Anayasa değişikliğine ‘HAYIR’ diyecektir. Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi için yapılan oylamada Anayasa hükmü olan gizlilik kuralı açıkça ihlal edilmiştir. Anayasa değişikliği daha şimdiden meşruiyetini kaybetmiştir. Değişiklikle getirilmek istenen tek adam, yani diktatörlük rejimi önce AKP Milletvekilleri üzerinde uygulamaya konulmuştur. Halk iradesini temsil eden Gazi Meclis ve Milletvekilleri bunu hak etmemektedir.” –Haber Merkezi  
Anayasa değişikliği teklifinin Meclis görüşmelerinde AK Parti Milletvekillerinin açık oy kullanmaya zorlandığını belirten CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, “Milletvekillerinin iradesine ipotek koymak, Meclise ve halkın iradesine saygısızlıktır.”dedi.
Teklifin tümü üzerinde yapılan görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçilmesi için yapılan gizli oylamada AK Parti yöneticileri, milletvekillerinin oylarını açık kullanması yönünde baskı yaptığını fotoğraflarla belgeleyen Mazlum Nurlu, bu fotoğrafları basınla paylaştı. CHP’li Nurlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “AKP kendi milletvekillerine bile güvenmeyen bir parti izlenimi vermektedir. Önce teklif metni gösterilmeden milletvekillerinin imzası zorla alınmış, sonra da daha ilk oylamada milletvekilleri baskı altına alınmıştır. Milletvekilleri oylarının rengini AKP yöneticilerine göstererek oylarını kullanmışlar, çekimser ve red oyunu belirten pulları parti yöneticilerine teslim ederek oylarının rengini belirtmişlerdir. Bazı milletvekilleri ise ajanlara taş çıkartan hareketlerle kendi arkadaşlarının oylarının rengine bakmaya çalıştılar. 
 


“OYLARIN GİZLİ KULLANILMASI ZORUNLUDUR!”
Anayasa oylamalarında gizlilik Anayasa hükmüdür. 175 inci maddede, “Değiştirme teklifinin kabulü Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür” hükmü ile gizlilik mutlak bir yöntem kuralıdır. Oyların kapalı bir kabin içerisinde kimseye gösterilmeden kullanılması zorunludur. Geçen hafta Meclis Başkanına gönderdiğim mektupta Anayasa oylamasında esas olan gizliliğin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınmasını istemiştim. Dünkü görüşmelerde de Grup Başkanvekillerimiz bu konuda sık sık uyarılarda bulundular. Çünkü geçmişte, Milletvekilleri özgür iradeleriyle oy kullandıklarında, farklı sonuçların çıktığı bilinmektedir.
 
“KENDİ GÖREVİNİ BİR TEK KİŞİYE DEVREDEN İLK MECLİS!”
2000 yılında Cumhurbaşkanının görev süresinin uzatılması amacıyla getirilen değişiklik teklifi ve 1 Mart 2003 tarihindeki TSK’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi,  Mecliste yapılan oylamada kabul edilmemiştir. Demokrasi tarihinde, kendi görevini bir tek kişiye devreden ilk Meclis, 23 Mart 1933'te yetkilerini Hitler'e terk eden Alman ulusal parlamentosudur ki, yaşanan felaketler bilinmektedir.
 
“HALK İRADESİ BUNU HAK ETMİYOR!”
Türkiye bunun ikinci örneği olmayacaktır. Hep birlikte görev yaptığımız bu meclis, parlamenter demokrasiyi ortadan kaldıracak, tek adan rejimi getirecek Anayasa değişikliğine ‘HAYIR’ diyecektir. Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi için yapılan oylamada Anayasa hükmü olan gizlilik kuralı açıkça ihlal edilmiştir. Anayasa değişikliği daha şimdiden meşruiyetini kaybetmiştir. Değişiklikle getirilmek istenen tek adam, yani diktatörlük rejimi önce AKP Milletvekilleri üzerinde uygulamaya konulmuştur. Halk iradesini temsil eden Gazi Meclis ve Milletvekilleri bunu hak etmemektedir.” –Haber Merkezi
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.