Doludan zarar gören çiftçiler için destek çağrısı

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.06.2020 - 14:58, Güncelleme: 05.06.2020 - 14:58
 

Doludan zarar gören çiftçiler için destek çağrısı

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, hava sıcaklıkların önce mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, ardından dolu ve yağışın meydana gelmesiyle bağların, ürünlerin zarar gördüğünü ifade etti. Altındağ, Manisa Merkez’de 10-12 bin dekarlık arazide dolu yağışının yaşandığını söyledi.
Çiftçilere geçmiş olsun dileğinde bulunan Altındağ, “Burada 14 Mayıs’tan itibaren başlayan mevsim normallerinin üzerinde bir sıcak havanın gitmesi ve arkasından mevsim normallerinin altına düşmesiyle bağlarımızda, ürünlerimizde mevsimsel hava değişimi olduğundan bağlarda aşırı derecede silkme meydana geldi. Bu zeytinde de geçerli. Gelişimleri durdu. Manisa’da bölge bölge dolu yağışları da etkili oldu. Manisa Merkez olaraktan yaklaşık 10-12 bin dekarlık arazide dolu yağışı meydana geldi. Bu dolu yağışında sadece bağ değil mısır, domates, karpuz, pamuk gibi ürünlerimiz belli ölçüde zarar gördü” dedi. BAKANLIKTAN DESTEK TALEBİ Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Altındağ, “Tabi TARSİM sigortası olanlar TARSİM’e başvurmak şartıyla, diğer üreticilerimiz de devletimiz bölgemizi afet bölgesi ilan ederse tarım kredi borçlarının, Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesi için ve Hazine Bakanlığı’ndan yardım çıkarsa fazla hasar gören üreticilerimize daha memnuniyet verici olur. Her zaman söylediğimiz gibi yaşananlar çiftçinin en zor şartlarda ürettiğini bir kez daha gösteriyor. Biz çiftçiler olarak hava şartları bakımından hiçbir imkanı olmadan bu ürünleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Çünkü bir fabrika gibi üstü kapalı sıcak soğuk durumun ayarlayabilecek kapasitede bir işletme değiliz. Bu yönden çiftçimizin daha önemsenmesi, daha fazla desteklerin verilmesi gerekiyor” dedi. ÇİFTÇİLER PANDEMİ SÜRECİNİ ÜRETİMLE GEÇİRDİ COVİD-19 pandemi sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tarım Bakanının izniyle çiftçinin evde kalmadığına dikkat çeken Altındağ, tarlasında üretime devam etmek için elinden gelen çabayı gösterdiğini kaydetti. Altındağ, “Bu dolu ve yağıştan ne kadar Manisalı çiftçi kaybetmiş görünse de bu ülke ekonomisi zarar görmektedir. Devletimizin de katkısı olursa çiftçimiz bir kata daha çalışmaya devam edecek” diye konuştu. REKOLTEDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR Manisa’da yaşanan son afetler nedeniyle çiftlerin talebinin afet bölgesi ilan edilmesi olduğunu vurgulayan Altındağ, bağlarda yaşanan silkintinin üzüm rekoltesini düşüreceğini söyledi, geçen senenin altında bir rekolteyi beklediklerini ifade etti. Altındağ, Manisa Merkez Şehzadeler ve Yunusemre, Saruhanlı, Alaşehir, Salihli, Sarıgöl gibi üzümün yetiştirildiği yerlerde zararın bulunduğunu açıkladı. ÜRETİM MALİYETİ ARTACAK Altındağ, dolu ve yağmurdan sonra üreticilerin oluşacak hastalıklar nedeniyle kullanılacağı ilaçların maliyetleri artıracağını belirtti. Altındağ, hasar gören üreticilerin ilçe tarım müdürlüklerine ve TARSİM’e başvurmaları gerektiğini söyledi.
Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, hava sıcaklıkların önce mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, ardından dolu ve yağışın meydana gelmesiyle bağların, ürünlerin zarar gördüğünü ifade etti. Altındağ, Manisa Merkez’de 10-12 bin dekarlık arazide dolu yağışının yaşandığını söyledi.

Çiftçilere geçmiş olsun dileğinde bulunan Altındağ, “Burada 14 Mayıs’tan itibaren başlayan mevsim normallerinin üzerinde bir sıcak havanın gitmesi ve arkasından mevsim normallerinin altına düşmesiyle bağlarımızda, ürünlerimizde mevsimsel hava değişimi olduğundan bağlarda aşırı derecede silkme meydana geldi. Bu zeytinde de geçerli. Gelişimleri durdu. Manisa’da bölge bölge dolu yağışları da etkili oldu. Manisa Merkez olaraktan yaklaşık 10-12 bin dekarlık arazide dolu yağışı meydana geldi. Bu dolu yağışında sadece bağ değil mısır, domates, karpuz, pamuk gibi ürünlerimiz belli ölçüde zarar gördü” dedi.

BAKANLIKTAN DESTEK TALEBİ

Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Altındağ, “Tabi TARSİM sigortası olanlar TARSİM’e başvurmak şartıyla, diğer üreticilerimiz de devletimiz bölgemizi afet bölgesi ilan ederse tarım kredi borçlarının, Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesi için ve Hazine Bakanlığı’ndan yardım çıkarsa fazla hasar gören üreticilerimize daha memnuniyet verici olur. Her zaman söylediğimiz gibi yaşananlar çiftçinin en zor şartlarda ürettiğini bir kez daha gösteriyor. Biz çiftçiler olarak hava şartları bakımından hiçbir imkanı olmadan bu ürünleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Çünkü bir fabrika gibi üstü kapalı sıcak soğuk durumun ayarlayabilecek kapasitede bir işletme değiliz. Bu yönden çiftçimizin daha önemsenmesi, daha fazla desteklerin verilmesi gerekiyor” dedi.

ÇİFTÇİLER PANDEMİ SÜRECİNİ ÜRETİMLE GEÇİRDİ

COVİD-19 pandemi sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tarım Bakanının izniyle çiftçinin evde kalmadığına dikkat çeken Altındağ, tarlasında üretime devam etmek için elinden gelen çabayı gösterdiğini kaydetti. Altındağ, “Bu dolu ve yağıştan ne kadar Manisalı çiftçi kaybetmiş görünse de bu ülke ekonomisi zarar görmektedir. Devletimizin de katkısı olursa çiftçimiz bir kata daha çalışmaya devam edecek” diye konuştu.

REKOLTEDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Manisa’da yaşanan son afetler nedeniyle çiftlerin talebinin afet bölgesi ilan edilmesi olduğunu vurgulayan Altındağ, bağlarda yaşanan silkintinin üzüm rekoltesini düşüreceğini söyledi, geçen senenin altında bir rekolteyi beklediklerini ifade etti. Altındağ, Manisa Merkez Şehzadeler ve Yunusemre, Saruhanlı, Alaşehir, Salihli, Sarıgöl gibi üzümün yetiştirildiği yerlerde zararın bulunduğunu açıkladı.

ÜRETİM MALİYETİ ARTACAK

Altındağ, dolu ve yağmurdan sonra üreticilerin oluşacak hastalıklar nedeniyle kullanılacağı ilaçların maliyetleri artıracağını belirtti. Altındağ, hasar gören üreticilerin ilçe tarım müdürlüklerine ve TARSİM’e başvurmaları gerektiğini söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.