DUL VE YETİMLERE YATIRILAN İKRAMİYELER TARTIŞMA KONUSU OLDU

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 12.06.2018 - 06:58, Güncelleme: 12.06.2018 - 06:58
 

DUL VE YETİMLERE YATIRILAN İKRAMİYELER TARTIŞMA KONUSU OLDU

Emeklilere bin TL bayram ikramiyesi ödenmeye başlandı, ancak dul ve yetimlere yatırılan ikramiyeler tartışma konusu oldu. Türkiye Emekliler Derneği Manisa Şubesi Başkan Yardımcısı Mehmet Akkoyun; "Herkese bin lira denildi ama herkese eşit davranılmadı. Bu adaletsizliktir. Bu bir ödenek değil, ikramiyeydi; birine az birine çok vermek olmaz. Güçlüyü güçlü, zayıfı daha zayıf yapıyorlar.Ben dul, yetime göre daha fazla alıyorum. Aslında bana az, onlara fazla vermeliydiler. Onlar zaten az maaşla kıt kanat geçiniyorlar." diye konuştu.
HABER CANER KILIÇ “Bin TL ikramiye beklentisiyle bankaya giden” dul ve yetim aylığı sahipleri, 250-500-750 TL gibi rakamlarla karşılaştılar. Dul ve yetim aylığı alanlarda hayal kırıklığı yaratan düzenlemenin nedeni torba tasarıya eklenen hüküm. Emeklilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramında bin lira ikramiye verilmesini sağlayan yasa maddesine eklenen hükme göre, “hak sahipleri hisseleri oranında, sürekli iş göremezlik geliri alanlar da gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında” ikramiye alacak. Buna göre, örneğin eşinden dolayı yüzde 50 hissesi oranında dul aylığı alanlar 500 lira, anne-babasından dolayı yüzde 25 yetim aylığı alanlar 250 lira ikramiye alabiliyor, İş göremezlik derecesi yüzde 60 olan ve bunun üzerinden gelir alanlara yüzde 60 düzeyinde bir başka deyiyle 600 lira, yüzde 75 olanlara ise 750 lira ikramiye imkanı sağlanıyor. TEK SINIRLAMA, HİSSE SINIRLAMASI DEĞİL Bayram ikramiyeleriyle ilgili tek sınırlama, hisse sınırlaması değil. Ayrıca birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara da en fazla ödemeye imkan veren tek bir dosya üzerinden ödeme yapılabiliyor. Buna göre de, örneğin bir kişi hem anne-babası üzerinden hissedar olarak emekli aylığı alıyorsa, hem de kendine ait bir emekli aylığı varsa, bu durumda kişinin emekli aylığı üzerinden ikramiye hakkı oluşuyor ve tek bir kere bin TL ikramiye ödeniyor. VEFAT EDEN SİGORTALILARDAN GELİR VEYA AYLIK BAĞLANANLARA ÖDEMELER DÜN BAŞLADI Sosyal Güvenlik Kurumu da, yaptığı açıklamayla uygulamanın detaylarını aktarmıştı. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerine ödeme yapıldığı belirtilen açıklamada, SSK emeklilerine bayram ikramiyesi ödendiği belirtildi. Vefat eden sigortalılardan gelir veya aylık bağlananlara ise hisseleri oranında ikramiye ödeneceği belirtilen açıklamada, bayram nedeniyle öne çekilen emekli aylık ödemelerinin takvimi de açıklandı. Buna göre, tahsis numarası 5, 7 ve 9 olanlara ödemeler dün başlarken, 1, 3 ve 8 olanlara bugün, 0, 2, 4 ve 6 olanlara ise yarın ödeme yapılacak. "GÜÇLÜYÜ GÜÇLÜ, ZAYIFI DAHA ZAYIF YAPIYORLAR" Dul ve yetimlere yatırılan ikramiyeler tartışma konusu olurken, bu duruma Türkiye Emekliler Derneği Manisa Şubesi Başkan Yardımcısı Mehmet Akkoyun da tepki gösterdi. Akkoyun; "Eşinden, annesinden, babasından dolayı malulen emekli olanların aldıkları maaş zaten düşük. Düşük maaşlıya, düşük ikramiye alıyorlar. Bu doğru bir şey değil, tam tersi olması gerekiyor. Madem böyle bir şey yapacaklardı, neden bu durumu en baştan öneçıkarmadılar?Herkese bin lira denildiama herkese eşit davranılmadı. Bu adaletsizliktir. Bu bir ödenek değil, ikramiyeydi; birine az birine çok vermek olmaz. Dernek olarak biz bunun izahını emeklilerimize yapamıyoruz. Bunuaçıklamak bile bize zül geliyor. Güçlüyü güçlü, zayıfı daha zayıf yapıyorlar. Ben dul, yetime göre daha fazla alıyorum. Aslında bana az, onlara fazla vermeliydiler. Onlar zaten az maaşla kıt kanat geçiniyorlar.” diye konuştu.  
Emeklilere bin TL bayram ikramiyesi ödenmeye başlandı, ancak dul ve yetimlere yatırılan ikramiyeler tartışma konusu oldu. Türkiye Emekliler Derneği Manisa Şubesi Başkan Yardımcısı Mehmet Akkoyun; "Herkese bin lira denildi ama herkese eşit davranılmadı. Bu adaletsizliktir. Bu bir ödenek değil, ikramiyeydi; birine az birine çok vermek olmaz. Güçlüyü güçlü, zayıfı daha zayıf yapıyorlar.Ben dul, yetime göre daha fazla alıyorum. Aslında bana az, onlara fazla vermeliydiler. Onlar zaten az maaşla kıt kanat geçiniyorlar." diye konuştu.
HABER
CANER KILIÇ


“Bin TL ikramiye beklentisiyle bankaya giden” dul ve yetim aylığı sahipleri, 250-500-750 TL gibi rakamlarla karşılaştılar. Dul ve yetim aylığı alanlarda hayal kırıklığı yaratan düzenlemenin nedeni torba tasarıya eklenen hüküm. Emeklilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramında bin lira ikramiye verilmesini sağlayan yasa maddesine eklenen hükme göre, “hak sahipleri hisseleri oranında, sürekli iş göremezlik geliri alanlar da gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında” ikramiye alacak. Buna göre, örneğin eşinden dolayı yüzde 50 hissesi oranında dul aylığı alanlar 500 lira, anne-babasından dolayı yüzde 25 yetim aylığı alanlar 250 lira ikramiye alabiliyor, İş göremezlik derecesi yüzde 60 olan ve bunun üzerinden gelir alanlara yüzde 60 düzeyinde bir başka deyiyle 600 lira, yüzde 75 olanlara ise 750 lira ikramiye imkanı sağlanıyor.



TEK SINIRLAMA, HİSSE SINIRLAMASI DEĞİL
Bayram ikramiyeleriyle ilgili tek sınırlama, hisse sınırlaması değil. Ayrıca birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara da en fazla ödemeye imkan veren tek bir dosya üzerinden ödeme yapılabiliyor. Buna göre de, örneğin bir kişi hem anne-babası üzerinden hissedar olarak emekli aylığı alıyorsa, hem de kendine ait bir emekli aylığı varsa, bu durumda kişinin emekli aylığı üzerinden ikramiye hakkı oluşuyor ve tek bir kere bin TL ikramiye ödeniyor.

VEFAT EDEN SİGORTALILARDAN GELİR VEYA AYLIK BAĞLANANLARA ÖDEMELER DÜN BAŞLADI
Sosyal Güvenlik Kurumu da, yaptığı açıklamayla uygulamanın detaylarını aktarmıştı. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerine ödeme yapıldığı belirtilen açıklamada, SSK emeklilerine bayram ikramiyesi ödendiği belirtildi. Vefat eden sigortalılardan gelir veya aylık bağlananlara ise hisseleri oranında ikramiye ödeneceği belirtilen açıklamada, bayram nedeniyle öne çekilen emekli aylık ödemelerinin takvimi de açıklandı. Buna göre, tahsis numarası 5, 7 ve 9 olanlara ödemeler dün başlarken, 1, 3 ve 8 olanlara bugün, 0, 2, 4 ve 6 olanlara ise yarın ödeme yapılacak.

"GÜÇLÜYÜ GÜÇLÜ, ZAYIFI DAHA ZAYIF YAPIYORLAR"
Dul ve yetimlere yatırılan ikramiyeler tartışma konusu olurken, bu duruma Türkiye Emekliler Derneği Manisa Şubesi Başkan Yardımcısı Mehmet Akkoyun da tepki gösterdi. Akkoyun; "Eşinden, annesinden, babasından dolayı malulen emekli olanların aldıkları maaş zaten düşük. Düşük maaşlıya, düşük ikramiye alıyorlar. Bu doğru bir şey değil, tam tersi olması gerekiyor. Madem böyle bir şey yapacaklardı, neden bu durumu en baştan öneçıkarmadılar?Herkese bin lira denildiama herkese eşit davranılmadı. Bu adaletsizliktir. Bu bir ödenek değil, ikramiyeydi; birine az birine çok vermek olmaz. Dernek olarak biz bunun izahını emeklilerimize yapamıyoruz. Bunuaçıklamak bile bize zül geliyor. Güçlüyü güçlü, zayıfı daha zayıf yapıyorlar. Ben dul, yetime göre daha fazla alıyorum. Aslında bana az, onlara fazla vermeliydiler. Onlar zaten az maaşla kıt kanat geçiniyorlar.” diye konuştu.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.