EKMEK İSRAFINI AZALTMAZ ARTTIRIR

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.01.2018 - 10:14, Güncelleme: 03.01.2018 - 10:14
 

EKMEK İSRAFINI AZALTMAZ ARTTIRIR

Ekmek israfını önlemek için düzenlenen gramajda değişiklik 1 Ocak itibari ile yürürlüğe girdi. Ancak kimi fırıncılar uygulamanın ekmek israfının daha da artacağını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ekmek israfını önlemek için ‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde yapılan değişiklikle 1 Ocak itibari ile yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, ekmeğin gramı 250’den 200'e düşürüldü.Ancak kimi fırıncılar, yeni uygulamayla beklenilenin aksine ekmek israfını daha da arttıracağını söylüyor. EKMEK TOPLU TÜKETİM YERLERİNDE İSRAF EDİLİYOR Ekmeğin genellikle toplu tüketim yerlerinde israf edildiğini savunan fırıncılar ise, evlerde ekmeğin israf olmadığını belirtiyor. Araştırmalara göre ise; büyük marketlerin ekmek iadesi yüzde 20’lerde. Ekmek çeşitlerinin en az 200 gram ağırlıktan başlamak üzere; 10'ar gram artırılarak piyasaya arz edileceğini söyleyen fırıncılar, 10 gram uygulamasının hiç bir kıymetinin olmadığını savunuyor. 10 gram uygulamasının daha çok;230-240 gram yapıp da 250 gramdan aşağıya yakalandığında "Ben zaten 230 gram ekmek yapıyorum" diyecek kötü niyetlilerin işine yarayacağına vurgu yapılıyor. EKMEK FİYATLARININ 5 AYRI KURUM SÜZGECİNDE GEÇİLMESİ GEREKİR 200 gram uygulamasında vazgeçilmesini vurgulayan bazı fırıncılar, ekmek fiyatlarının da 5 ayrı kurum süzgecinde geçildikten sonra bakanlık onayı ile yapılmasını istiyor. Una, mayaya, tuza, işçiliğe, doğalgaza el koyulup, bunların fiyatlarının aynı süzgeçten geçirilmesi isteniyor. Ekmeğe zam yapma taraftarı olmadıklarını da söyleyen fırıncılar, una, tuza, mayaya zamların gelmesiyle beraber, ekmek fiyatlarında arttırmaya başvurma mecburiyetinde kaldıklarını söylüyor. VATANDAŞ UYGULAMAYI MANTIKLI BULUYOR Ekmek israfının azaltılmasında bakanlık tarafında yapılan yeni uygulamayı halk olumlu karşıladı. Evdeki ekmeklerin çöpe gittiğini söyleyen bir vatandaş uygulamanın çok mantıklı olduğunu söyledi.  
Ekmek israfını önlemek için düzenlenen gramajda değişiklik 1 Ocak itibari ile yürürlüğe girdi. Ancak kimi fırıncılar uygulamanın ekmek israfının daha da artacağını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ekmek israfını önlemek için ‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde yapılan değişiklikle 1 Ocak itibari ile yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, ekmeğin gramı 250’den 200'e düşürüldü.Ancak kimi fırıncılar, yeni uygulamayla beklenilenin aksine ekmek israfını daha da arttıracağını söylüyor.

EKMEK TOPLU TÜKETİM YERLERİNDE İSRAF EDİLİYOR
Ekmeğin genellikle toplu tüketim yerlerinde israf edildiğini savunan fırıncılar ise, evlerde ekmeğin israf olmadığını belirtiyor. Araştırmalara göre ise; büyük marketlerin ekmek iadesi yüzde 20’lerde. Ekmek çeşitlerinin en az 200 gram ağırlıktan başlamak üzere; 10'ar gram artırılarak piyasaya arz edileceğini söyleyen fırıncılar, 10 gram uygulamasının hiç bir kıymetinin olmadığını savunuyor. 10 gram uygulamasının daha çok;230-240 gram yapıp da 250 gramdan aşağıya yakalandığında "Ben zaten 230 gram ekmek yapıyorum" diyecek kötü niyetlilerin işine yarayacağına vurgu yapılıyor.

EKMEK FİYATLARININ 5 AYRI KURUM SÜZGECİNDE GEÇİLMESİ GEREKİR
200 gram uygulamasında vazgeçilmesini vurgulayan bazı fırıncılar, ekmek fiyatlarının da 5 ayrı kurum süzgecinde geçildikten sonra bakanlık onayı ile yapılmasını istiyor. Una, mayaya, tuza, işçiliğe, doğalgaza el koyulup, bunların fiyatlarının aynı süzgeçten geçirilmesi isteniyor. Ekmeğe zam yapma taraftarı olmadıklarını da söyleyen fırıncılar, una, tuza, mayaya zamların gelmesiyle beraber, ekmek fiyatlarında arttırmaya başvurma mecburiyetinde kaldıklarını söylüyor.

VATANDAŞ UYGULAMAYI MANTIKLI BULUYOR
Ekmek israfının azaltılmasında bakanlık tarafında yapılan yeni uygulamayı halk olumlu karşıladı. Evdeki ekmeklerin çöpe gittiğini söyleyen bir vatandaş uygulamanın çok mantıklı olduğunu söyledi.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.