Hacıbektaşlı’daki JES faaliyeti durdu

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 06.01.2019 - 13:25, Güncelleme: 06.01.2019 - 13:25
 

Hacıbektaşlı’daki JES faaliyeti durdu

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, hukuk süreci tamamlanmadan Manisa’nın Hacıbektaşlı Köyü’nde inşa çalışmalarına başlayan jeotermal santrala ilişkin yaptığı girişimlerin ardından santral, faaliyetlerini süreç tamamlanana kadar durdurdu.
Salihli ilçesinin Hacıbektaşlı köyünde 30 yıllığına bir şirket tarafından jeotermal enerjinin satın alınmasıyla kurulacak olan santralın bir kulesinin inşa faaliyetleri, hukuk süreci tamamlanmadan başlamış, Hacıbektaşlı’daki vatandaşlar da, temin ettikleri direniş çadırıyla, santralın faaliyetlerini protesto etmeye başlamıştı. Vatandaşların kullandığı çadır önceki gece geç saatlerde jandarma tarafından sökülerek el konulmuştu. Bunun üzerine CHP’li Özel, beraberinde Manisa milletvekilleri Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen ile Salihli İlçe Başkanı İsmet Kocabıyık ile birlikte, Salihli ilçesinin Hacıbektaşlı köyündeki jeotermal elektrik santrala karşı yürütülen mücadele çerçevesinde köylülerle bir araya geldi. İlk olarak Salihli Çevre Derneği yetkililerinden bilgi alan CHP heyeti, daha sonra benzer bir mücadelenin yürütüldüğü Kabazlı Köyü ile Hacıbektaşlı Köyü’nde vatandaşlarla bir araya geldi.   “HUKUKİ OLMADIĞINI İTİRAF ETTİLER” CHP’li Özel, şunları kaydetti: “Vatandaşlarla yaptığımız konuşma ve sürece ilişkin aldığımız bilgilerden sonra Jandarma Komutanı ve Vali ile görüştük. Kendileri de çalışan şirketin hukuki olmadığını itiraf etmek zorunda kaldılar. Manisa Valisi’nin devreye girmesiyle şirketin çalışmalarını durdurduğu ve geri çekileceği belirtildi. Bunun üzerine Jandarma Komutanı ile görüşerek, köylülerimizin haberleşme hakkına getirilen engel ile birlikte köylülerimize yapılan fiili gözaltı uygulamasından duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdik. Köylülerin jandarma tarafından sökülen ve bu sırada zarar gören 40 bin TL’lik çadırını da mücadelemiz sonunda geri aldık. Telefonlarımıza çıkmayan Salihli Kaymakamı’na da gerekli mesajı ilettik.” “TEMİZ HAVANIZI, SUYUNUZU ALMAYA ÇALIŞIYORLAR” CHP’li Özel, Hacıbektaşlı Köyü’ndeki vatandaşlara da, “Önemli bir mücadeleye başladınız. Sonuna kadar yanınızda olacağız. Yırca’da da her yaştan kadın vardı. Burada da kadınların varlığı çok kıymetli. Birliktelik çok önemli. Köyünüzün tüzel kişiliğini aldılar, şimdi temiz havanızı, suyunuzu almaya çalışıyorlar. Bir öğrenilmiş çaresizlik vardı ama Hacıbektaşlı ve Kabazlı köylüleri buna karşı çıktı. Bu nedenle çok önemli bir mücadele. Çadırınızın da geri alınması, sembolik de olsa annelerimizin akan gözyaşlarının geri alınmasıdır” diye seslendi. Özel, “Gerek Hacıbektaşlı gerek Kabazlı ve gerek benzer sıkıntıların yaşandığı Salihli’deki diğer yerlerde benzer mücadelemiz sürecek. Yeni kurulan Salihli Çevre Derneği bu mücadelenin en önemli gücünü oluşturacak. Bu mücadelenin sonuna kadar köylülerimize destek olmayı sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.  Haber Merkezi      
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, hukuk süreci tamamlanmadan Manisa’nın Hacıbektaşlı Köyü’nde inşa çalışmalarına başlayan jeotermal santrala ilişkin yaptığı girişimlerin ardından santral, faaliyetlerini süreç tamamlanana kadar durdurdu.
Salihli ilçesinin Hacıbektaşlı köyünde 30 yıllığına bir şirket tarafından jeotermal enerjinin satın alınmasıyla kurulacak olan santralın bir kulesinin inşa faaliyetleri, hukuk süreci tamamlanmadan başlamış, Hacıbektaşlı’daki vatandaşlar da, temin ettikleri direniş çadırıyla, santralın faaliyetlerini protesto etmeye başlamıştı. Vatandaşların kullandığı çadır önceki gece geç saatlerde jandarma tarafından sökülerek el konulmuştu. Bunun üzerine CHP’li Özel, beraberinde Manisa milletvekilleri Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen ile Salihli İlçe Başkanı İsmet Kocabıyık ile birlikte, Salihli ilçesinin Hacıbektaşlı köyündeki jeotermal elektrik santrala karşı yürütülen mücadele çerçevesinde köylülerle bir araya geldi. İlk olarak Salihli Çevre Derneği yetkililerinden bilgi alan CHP heyeti, daha sonra benzer bir mücadelenin yürütüldüğü Kabazlı Köyü ile Hacıbektaşlı Köyü’nde vatandaşlarla bir araya geldi.
 
“HUKUKİ OLMADIĞINI İTİRAF ETTİLER”
CHP’li Özel, şunları kaydetti: “Vatandaşlarla yaptığımız konuşma ve sürece ilişkin aldığımız bilgilerden sonra Jandarma Komutanı ve Vali ile görüştük. Kendileri de çalışan şirketin hukuki olmadığını itiraf etmek zorunda kaldılar. Manisa Valisi’nin devreye girmesiyle şirketin çalışmalarını durdurduğu ve geri çekileceği belirtildi. Bunun üzerine Jandarma Komutanı ile görüşerek, köylülerimizin haberleşme hakkına getirilen engel ile birlikte köylülerimize yapılan fiili gözaltı uygulamasından duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdik. Köylülerin jandarma tarafından sökülen ve bu sırada zarar gören 40 bin TL’lik çadırını da mücadelemiz sonunda geri aldık. Telefonlarımıza çıkmayan Salihli Kaymakamı’na da gerekli mesajı ilettik.”

“TEMİZ HAVANIZI, SUYUNUZU ALMAYA ÇALIŞIYORLAR”
CHP’li Özel, Hacıbektaşlı Köyü’ndeki vatandaşlara da, “Önemli bir mücadeleye başladınız. Sonuna kadar yanınızda olacağız. Yırca’da da her yaştan kadın vardı. Burada da kadınların varlığı çok kıymetli. Birliktelik çok önemli. Köyünüzün tüzel kişiliğini aldılar, şimdi temiz havanızı, suyunuzu almaya çalışıyorlar. Bir öğrenilmiş çaresizlik vardı ama Hacıbektaşlı ve Kabazlı köylüleri buna karşı çıktı. Bu nedenle çok önemli bir mücadele. Çadırınızın da geri alınması, sembolik de olsa annelerimizin akan gözyaşlarının geri alınmasıdır” diye seslendi. Özel, “Gerek Hacıbektaşlı gerek Kabazlı ve gerek benzer sıkıntıların yaşandığı Salihli’deki diğer yerlerde benzer mücadelemiz sürecek. Yeni kurulan Salihli Çevre Derneği bu mücadelenin en önemli gücünü oluşturacak. Bu mücadelenin sonuna kadar köylülerimize destek olmayı sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.  Haber Merkezi
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.