“HAYVANCILIK BİTTİ GÖZÜMÜZDE”  

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 24.01.2019 - 11:53, Güncelleme: 24.01.2019 - 11:53
 

“HAYVANCILIK BİTTİ GÖZÜMÜZDE”  

Türkiye'nin yumurta üretimi, Kasım 2018'de bir önceki aya göre yüzde 2,3'lük azalışla 1,7 milyar adede geriledi. Dövizdeki dalgalanmalardan olumsuz etkilenen sektörlerin en  başında kümesçilik buna bağlı olarak da tavuk-yumurta sektörü geldi. İthal yem kullandıkları için maliyetlerin iki katına çıktığını kaydeden Fatih Altay , “Cennet vatanımda tavuk yemi bile üretemez hale geldik. İthal yeme mahkum ettiler bizi. Hayvancılık komple bitti bizim gözümüzde. ” dedi.  
Kümesçilik işi yapanlar büyük oranda ithal yem kullandıkları için dövizdeki dalgalanmalar sonrası üretim masrafları 2 kat arttı. Bununla birlikte tavuk eti ve yumurta fiyatları yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu geçen yılın kasım ayına ilişkin kümes hayvancılığı üretimi istatistiklerini açıkladı. Buna göre, yumurta üretim miktarı Kasım 2018'de bir önceki aya göre yüzde 2,3 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 arttı. Geçen yılın kasım ayında 1,7 milyar adet tavuk yumurtası üretildi. Tavuk eti üretimi, Kasım 2018'de bir önceki aya göre yüzde 4,1, Kasım 2017'ye göre yüzde 2,5 düşüşle 174 bin 483 ton olarak gerçekleşti.  Marmasris, Muğla bölgesinden Addax, Lohman, Plymouth, Ligorin, Tin Tin cinsi tavuklar getirerek Manisa'da küçük çaplı yumurta üreticilerine sattıklarını ifade eden Fatih Altay,  en çok Addax ve Lohman cinsi tavuk sattıklarını belirterek,  bu sene mali anlamda çok zorlandıklarını kaydetti. Geçen seneye göre maliyetin en az iki kaz arttığını ifade eden Altay, “ Hayvanlarımıza ithal yem yedirmekten başka bir çare bırakmıyorlar bize. Üretici zor durumda. Üretmekte ve satmakta zorlanıyoruz. Biz zorlukları yaşayınca doğal olarak bu vatandaşa da yansıyor” dedi. “90 TL'DEN 110 TL'YE ULAŞTI” Genelde tavuk yetiştirmek için yeri olanlar ve köyde yaşayan vatandaşların kendisinden tavuk aldığını belirten Fatih Altay geçen seneden bu yana fiyatlarda yaşanan yükselişi şu sözlerle anlattı; “Kümesçilerin yem fiyatları 90 TL den 110 TL’ye ulaştı.  Biz büyükbaş havyancılıkla da  uğraşıyoruz; geçen sene dana besi bir çuvalı 50 TL'ye alıyorduk şimdi 90 TL oldu. Besicilik yapamaz hale geldik. Hayvancılık komple bitti bizim gözümüzde.  Geçen sene 15 TL'ye sattığımız tavuğu artan yem fiyatlarıyla beraber şimdilerde 25 TL'ye satıyoruz.   Horoz geçen sene 35 TL'ydi şimdi 70 TL.  Bu ekonomik krizde büyük üretenler kazandı, küçük esnaf bitti. Olan yine küçük üretici, esnafa oldu” şeklinde konuştu. -Özlem ŞAHİN  
Türkiye'nin yumurta üretimi, Kasım 2018'de bir önceki aya göre yüzde 2,3'lük azalışla 1,7 milyar adede geriledi. Dövizdeki dalgalanmalardan olumsuz etkilenen sektörlerin en  başında kümesçilik buna bağlı olarak da tavuk-yumurta sektörü geldi. İthal yem kullandıkları için maliyetlerin iki katına çıktığını kaydeden Fatih Altay , “Cennet vatanımda tavuk yemi bile üretemez hale geldik. İthal yeme mahkum ettiler bizi. Hayvancılık komple bitti bizim gözümüzde. ” dedi.  
Kümesçilik işi yapanlar büyük oranda ithal yem kullandıkları için dövizdeki dalgalanmalar sonrası üretim masrafları 2 kat arttı. Bununla birlikte tavuk eti ve yumurta fiyatları yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu geçen yılın kasım ayına ilişkin kümes hayvancılığı üretimi istatistiklerini açıkladı. Buna göre, yumurta üretim miktarı Kasım 2018'de bir önceki aya göre yüzde 2,3 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 arttı. Geçen yılın kasım ayında 1,7 milyar adet tavuk yumurtası üretildi. Tavuk eti üretimi, Kasım 2018'de bir önceki aya göre yüzde 4,1, Kasım 2017'ye göre yüzde 2,5 düşüşle 174 bin 483 ton olarak gerçekleşti.  Marmasris, Muğla bölgesinden Addax, Lohman, Plymouth, Ligorin, Tin Tin cinsi tavuklar getirerek Manisa'da küçük çaplı yumurta üreticilerine sattıklarını ifade eden Fatih Altay,  en çok Addax ve Lohman cinsi tavuk sattıklarını belirterek,  bu sene mali anlamda çok zorlandıklarını kaydetti. Geçen seneye göre maliyetin en az iki kaz arttığını ifade eden Altay, “ Hayvanlarımıza ithal yem yedirmekten başka bir çare bırakmıyorlar bize. Üretici zor durumda. Üretmekte ve satmakta zorlanıyoruz. Biz zorlukları yaşayınca doğal olarak bu vatandaşa da yansıyor” dedi.
“90 TL'DEN 110 TL'YE ULAŞTI”
Genelde tavuk yetiştirmek için yeri olanlar ve köyde yaşayan vatandaşların kendisinden tavuk aldığını belirten Fatih Altay geçen seneden bu yana fiyatlarda yaşanan yükselişi şu sözlerle anlattı; “Kümesçilerin yem fiyatları 90 TL den 110 TL’ye ulaştı.  Biz büyükbaş havyancılıkla da  uğraşıyoruz; geçen sene dana besi bir çuvalı 50 TL'ye alıyorduk şimdi 90 TL oldu. Besicilik yapamaz hale geldik. Hayvancılık komple bitti bizim gözümüzde.  Geçen sene 15 TL'ye sattığımız tavuğu artan yem fiyatlarıyla beraber şimdilerde 25 TL'ye satıyoruz.   Horoz geçen sene 35 TL'ydi şimdi 70 TL.  Bu ekonomik krizde büyük üretenler kazandı, küçük esnaf bitti. Olan yine küçük üretici, esnafa oldu” şeklinde konuştu. -Özlem ŞAHİN
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.