'KDV’DEN ÖNCE BANKA KREDİLERİNİ DÜŞÜRÜN!' ÇAĞRISI

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.11.2018 - 16:05, Güncelleme: 08.11.2018 - 16:05
 

'KDV’DEN ÖNCE BANKA KREDİLERİNİ DÜŞÜRÜN!' ÇAĞRISI

Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, inşaat sektöründeki KDV oranın yüzde 18’den yüzde 8’le kadar indirilmesini değerlendirdi.
İnşaat sektörünün yeniden canlanması için KDV oranın yüzde 18’den yüzde 8’lere kadar indirildi.  2018 Aralık ayı sonuna kadar devam edecek olan indirimi değerlendiren Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, yaptığı açıklamada, Türkiye’de inşaat sektörünün 440 meslek dalına hitap ettiğini vurgulayarak, “İnşaatta KDV 18’den yüzde 8’e 31 Ekim tarihine kadar indirilmiş ve daha sonra süre Aralık ayı sonuna kadarda uzatılmıştı. Tapu harçlarında indirim Aralık ayı sonuna kadar uzatıldı. İnşaat sektörü Türkiye’nin lokomotifi konumunda bir sektördür. Eğer bu lokomotif çalışmaz ise Türkiye’deki diğer sektörlerde olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Unutmayalım ki inşaat sektörü yaklaşık 440 meslek dalına hitap eden bir sektördür. Ne kadar indirim yapılırsa yapılsın bu indirimler sadece kısa vadeli bir fayda sağlayabilir. Ama en önemli nokta bunların alım-satım olması konusudur. Bunun için mutlaka hala yüksek olan banka kredi faizlerinin aşağı seviyeye çekilmesi gerekir. Banka kredileri düşmediği müddetçe KDV’yi sıfırlasan da bir anlamı yok’’ dedi. “BANKA FAİZİ EN AZ YÜZDE 1 İNMELİ” Banka faiz oranlarının en az yüzde 1 seviyelerinin aşağısına inmesi gerektiğini ifade eden Dernek Başkanı Akyüz, “İnşaat sektöründeki en önemli faktör banka kredi faiz oranlarının aşağıya çekilmesi. En azından faiz oranlarının yüzde 1’lerin aşağıya çekilmesi gerekir. Ama günümüzde böyle bir şey olmadığı için inşaat sektörü dip yapmış durumdadır. Sektörde şu anda alım-satım şu anda gerçekleşmiyor’’ dedi. “ÜRETİM DURDU, KİRA FİYATLARI UÇTU” Manisa’da yeni konutların yapılmasının, inşaat sektöründeki alım-satımın durmasının kira fiyatlarına yansıdığını ifade eden Dernek Başkanı Akyüz, kentte en düşük kiranın 800 TL, en yüksek kiranın ise 2 Bin TL olduğunu belirtti. Dernek Başkanı Akyüz , “Maliyetlerin yüksek olması inşaat sektörünü durma noktasına getirdi. Eski hızlılık yok. Manisa’da ayrıca 30 yıllık bir imar sorunu var. İmar problemi hala yerine oturmadı. Manisa’da acilen konuta ihtiyaç var. Kentimiz hızlı bir şekilde göç alan bir il. Büyüyen ve gelişen bir şehir. Bu nedenle her zaman konut ihtiyacı duymaktadır. Ev üretimi olmayınca malum olarak kiralar da yüksek oluyor. Asgari ücret alan bir kişi 900 TL ile 1000 lira arasında kira vermek zorunda kalıyor. Manisa’da normal standart dediğimiz evler bile 800 TL’nin altında değil. Bazı yerlerde ise kiralar 2 Bin TL’ye kadar yükseliyor. Bu Manisa için acı bir durum. Konut sayısının az olması doğal olarak kiraların yükselmesine sebep oluyor.” diye konuştu. –Özlem ŞAHİN  
Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, inşaat sektöründeki KDV oranın yüzde 18’den yüzde 8’le kadar indirilmesini değerlendirdi.
İnşaat sektörünün yeniden canlanması için KDV oranın yüzde 18’den yüzde 8’lere kadar indirildi.  2018 Aralık ayı sonuna kadar devam edecek olan indirimi değerlendiren Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, yaptığı açıklamada, Türkiye’de inşaat sektörünün 440 meslek dalına hitap ettiğini vurgulayarak, “İnşaatta KDV 18’den yüzde 8’e 31 Ekim tarihine kadar indirilmiş ve daha sonra süre Aralık ayı sonuna kadarda uzatılmıştı. Tapu harçlarında indirim Aralık ayı sonuna kadar uzatıldı. İnşaat sektörü Türkiye’nin lokomotifi konumunda bir sektördür. Eğer bu lokomotif çalışmaz ise Türkiye’deki diğer sektörlerde olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Unutmayalım ki inşaat sektörü yaklaşık 440 meslek dalına hitap eden bir sektördür. Ne kadar indirim yapılırsa yapılsın bu indirimler sadece kısa vadeli bir fayda sağlayabilir. Ama en önemli nokta bunların alım-satım olması konusudur. Bunun için mutlaka hala yüksek olan banka kredi faizlerinin aşağı seviyeye çekilmesi gerekir. Banka kredileri düşmediği müddetçe KDV’yi sıfırlasan da bir anlamı yok’’ dedi.

“BANKA FAİZİ EN AZ YÜZDE 1 İNMELİ”
Banka faiz oranlarının en az yüzde 1 seviyelerinin aşağısına inmesi gerektiğini ifade eden Dernek Başkanı Akyüz, “İnşaat sektöründeki en önemli faktör banka kredi faiz oranlarının aşağıya çekilmesi. En azından faiz oranlarının yüzde 1’lerin aşağıya çekilmesi gerekir. Ama günümüzde böyle bir şey olmadığı için inşaat sektörü dip yapmış durumdadır. Sektörde şu anda alım-satım şu anda gerçekleşmiyor’’ dedi.

“ÜRETİM DURDU, KİRA FİYATLARI UÇTU”
Manisa’da yeni konutların yapılmasının, inşaat sektöründeki alım-satımın durmasının kira fiyatlarına yansıdığını ifade eden Dernek Başkanı Akyüz, kentte en düşük kiranın 800 TL, en yüksek kiranın ise 2 Bin TL olduğunu belirtti. Dernek Başkanı Akyüz , “Maliyetlerin yüksek olması inşaat sektörünü durma noktasına getirdi. Eski hızlılık yok. Manisa’da ayrıca 30 yıllık bir imar sorunu var. İmar problemi hala yerine oturmadı. Manisa’da acilen konuta ihtiyaç var. Kentimiz hızlı bir şekilde göç alan bir il. Büyüyen ve gelişen bir şehir. Bu nedenle her zaman konut ihtiyacı duymaktadır. Ev üretimi olmayınca malum olarak kiralar da yüksek oluyor. Asgari ücret alan bir kişi 900 TL ile 1000 lira arasında kira vermek zorunda kalıyor. Manisa’da normal standart dediğimiz evler bile 800 TL’nin altında değil. Bazı yerlerde ise kiralar 2 Bin TL’ye kadar yükseliyor. Bu Manisa için acı bir durum. Konut sayısının az olması doğal olarak kiraların yükselmesine sebep oluyor.” diye konuştu. –Özlem ŞAHİN
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.