KURU ÜZÜM ÜRETİCİLERİNE AFİŞLİ YASAK İLAÇ UYARISI

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.08.2018 - 09:34, Güncelleme: 07.08.2018 - 09:34
 

KURU ÜZÜM ÜRETİCİLERİNE AFİŞLİ YASAK İLAÇ UYARISI

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, Avrupa Birliği'nde (AB) yasaklanan bazı tarım ilaçlarının kuru üzüm üretim sezonunda kesinlikle kullanılmaması konusunda, üreticiler Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çeşitli yerlere asılan afişlerle uyarıldı.
Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçiye yasaklı ilaç uyarısı yaptı. İlçenin çeşitli yerlerine 5x1.5 metre ebatındaki, üzerinde 'Kuru üzümdeki tehlike, Okratoksin -A ve küf yükü. Küflü, çürük, hasarlı, kurtlu ve balgamlı tane ve salkımları temiz olanlardan kesinlikle ayırarak kurutunuz.cinsel sohbet chat odaklı sohbetler için Seks Numaraları arayın ve buradaözel kadınlarla görüşmek için başlayın. Okratoksin - A'nın ilaçlı mücadelesi yoktur" yazılı afişler asıldı. Yasaklı tarım ilaçlarının kuru üzüm üretim sezonunda kesinlikle kullanılmaması gerektiğini söyleyen Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tarık Memiş, "Tarımsal bir ilaç olan 'propineb' aktif maddesi ülkemizde 22 ayrı üründe ruhsatlı olup, özellikle bağlarda 'mildiyö' ve 'ölü kol' hastalıkları ile mücadelede sık olarak kullanılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmeler çerçevesinde, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması ve Piyasaya Arzı Hakkındaki Yönetmelik'teki ilgili hükümlere göre; propineb aktif maddesini içeren bitki koruma ürünlerinin (BKÜ) ithalat izinleri 31 Mayıs 2018 tarihi itibariyle sonlandırıldı. Ülkemizde, Avrupa Birliği'nde (AB) yasaklanan bu ilacın kullanımı 29 Haziran 2018 tarihinde sona erdi. Propineb aktif madde kullanımı 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle ülkemizde tüm ürünlerde yasaklanmıştır" dedi.     Kuru üzümün raf ömrünün 2 yıl olduğunu hatırlatan Memiş, "Bu yıl üretilen kuru üzümler, 2020 yılı sonuna kadar ticarete konu olabilecek. Daha sonraki yıllarda kalıntı nedeniyle ihraç edilemeyecek. Kuru uzum üreticilerimizin bunu bilerek hareket etmesi ve içinde bulunduğumuz 2017-2018 üretim sezonunda, propineb aktif maddeli ilaçları kesinlikle kullanmamaları gerekmektedir. Özellikle bölgemizde kurutmalık üzüm sezonunun başladığı şu günlerde, üreticilerimizi değişik bölgelere afişler asarak, ilaç bayilerimizi, basın aracılığıyla ve toplantılarla uyarıyoruz. Aksi taktirde üretici ve  ihracatçı ülke olarak kalıntı sıkıntısı yaşayacağız. Kurutmalık üzümde dünya lideriyiz. Dünyanın en fazla üzüm ihracatı yapan ülkeyiz. Dolayısıyla kurutacağımız üzümler küflü, çürük, hasarlı, kurtlu, balgamlı olmaması gerekir. Aksi taktirde dünya liderliğimizi ve pazarımızı kaybedebiliriz. En önemlisi de bizim için en önemli kural olarak, insan sağlığı için, asla bu konuda taviz vermemeliyiz" diye konuştu.  
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, Avrupa Birliği'nde (AB) yasaklanan bazı tarım ilaçlarının kuru üzüm üretim sezonunda kesinlikle kullanılmaması konusunda, üreticiler Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çeşitli yerlere asılan afişlerle uyarıldı.
Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçiye yasaklı ilaç uyarısı yaptı. İlçenin çeşitli yerlerine 5x1.5 metre ebatındaki, üzerinde 'Kuru üzümdeki tehlike, Okratoksin -A ve küf yükü. Küflü, çürük, hasarlı, kurtlu ve balgamlı tane ve salkımları temiz olanlardan kesinlikle ayırarak kurutunuz.cinsel sohbet chat odaklı sohbetler için Seks Numaraları arayın ve buradaözel kadınlarla görüşmek için başlayın. Okratoksin - A'nın ilaçlı mücadelesi yoktur" yazılı afişler asıldı. Yasaklı tarım ilaçlarının kuru üzüm üretim sezonunda kesinlikle kullanılmaması gerektiğini söyleyen Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tarık Memiş, "Tarımsal bir ilaç olan 'propineb' aktif maddesi ülkemizde 22 ayrı üründe ruhsatlı olup, özellikle bağlarda 'mildiyö' ve 'ölü kol' hastalıkları ile mücadelede sık olarak kullanılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmeler çerçevesinde, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması ve Piyasaya Arzı Hakkındaki Yönetmelik'teki ilgili hükümlere göre; propineb aktif maddesini içeren bitki koruma ürünlerinin (BKÜ) ithalat izinleri 31 Mayıs 2018 tarihi itibariyle sonlandırıldı. Ülkemizde, Avrupa Birliği'nde (AB) yasaklanan bu ilacın kullanımı 29 Haziran 2018 tarihinde sona erdi. Propineb aktif madde kullanımı 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle ülkemizde tüm ürünlerde yasaklanmıştır" dedi.
 
 
Kuru üzümün raf ömrünün 2 yıl olduğunu hatırlatan Memiş, "Bu yıl üretilen kuru üzümler, 2020 yılı sonuna kadar ticarete konu olabilecek. Daha sonraki yıllarda kalıntı nedeniyle ihraç edilemeyecek. Kuru uzum üreticilerimizin bunu bilerek hareket etmesi ve içinde bulunduğumuz 2017-2018 üretim sezonunda, propineb aktif maddeli ilaçları kesinlikle kullanmamaları gerekmektedir. Özellikle bölgemizde kurutmalık üzüm sezonunun başladığı şu günlerde, üreticilerimizi değişik bölgelere afişler asarak, ilaç bayilerimizi, basın aracılığıyla ve toplantılarla uyarıyoruz. Aksi taktirde üretici ve  ihracatçı ülke olarak kalıntı sıkıntısı yaşayacağız. Kurutmalık üzümde dünya lideriyiz. Dünyanın en fazla üzüm ihracatı yapan ülkeyiz. Dolayısıyla kurutacağımız üzümler küflü, çürük, hasarlı, kurtlu, balgamlı olmaması gerekir. Aksi taktirde dünya liderliğimizi ve pazarımızı kaybedebiliriz. En önemlisi de bizim için en önemli kural olarak, insan sağlığı için, asla bu konuda taviz vermemeliyiz" diye konuştu.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.