banner83

Servet Dolu Çekirdek

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce (BAEM), üzümden elde edilen katma değeri artırmak üzere yapılan çalışma kapsamında litresi yaklaşık bin lira olan üzüm çekirdeği yağı üretilmeye başlandı.

Servet Dolu Çekirdek
banner87

BAEM bünyesindeki işletmede, pekmez, reçel ve üzüm suyu üretirken kullanılan üzümlerin posasından kalan çekirdekleri atmak yerine kurutarak değerlendiren enstitü çalışanları, posadan ayırdıkları çekirdekleri sıkarak, yağ elde etmeye başladı. Kalp ve damar hastalıkları, ağrı ve kanamalar, kas yorgunluğu, cilt kuruluğu, güneş lekeleri ve saç dökülmesi başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa faydası olduğu belirtilen üzüm çekirdeği yağı, kozmetik ve eczacılık sanayisinin yanı sıra bazı yemeklerde sos olarak da kullanılabiliyor.

YAŞLANMA KARŞITI OLUŞUYLA VE PEK ÇOK FAYDASIYLA MEŞHUR

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, üzümün katma değerini arttırmak amacıyla yürüttükleri çalışmalar kapsamında ürettikleri ürünlerine arasına üzüm çekirdeği yağını da eklediklerini belirterek, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen üzüm çekirdeği yağının zahmetli bir üretim süreci olduğunu söyledi. Ünal, üzüm çekirdeği yağının sağlığa pek çok faydası olduğunu ve sağlık sektöründe yaygın olarak kullanıldığına dikkati çekerek, "Çekirdek yağı içerisinde asitlerin yüzde 90'a yakını doymamış yağ asitleri. Bu yönüyle içerisindeki bileşikler C ve E vitaminleri. Antioksidan madde içermekte. Özellikle E vitamini kaynağı olarak çok daha yoğun bir kaynak. Yağın içindeki bileşikler vücutta serbest radikallerin oluşturduğu maddeleri engellediği için aynı zamanda anti-kanserojen olarak nitelendirilebilir. Bunun yanında yaşlanma karşıtı olarak da kullanılıyor. Yurt dışında özellikle Fransa ve İtalya gibi ülkelerde yoğun üretimi yapılmakta. Bizim ülkemizde de artık değerlendirilmeye başlandı." ifadelerini kullandı.

ÜRÜN 50 MİLİLİTRELİK ÜRÜN YAKLAŞIK 50 LİRA DEĞERİNDE

Üzüm çekirdeği yağının oldukça kıymetli biri ürün olduğunu vurgulayan Ünal, şöyle konuştu: "Biz çok değerli olan bu ürünle hem son tüketiciyle buluşturabilmeyi hem de üzümün katma değerini arttırarak, üreticilerimize daha katma değerli bir ürün sunmayı amaçlıyoruz. Bu ürün, direkt cildimize ya da saçımıza yani kozmetik sanayisine ve eczacılık sanayisinde kullanabiliyoruz. Hem de yemekler de özel bir sos olarak kullanabiliyoruz. Yani hem direkt tüketimi mümkün hem de mevcut kullandığımız kozmetikleri içerisine ilave edebiliyoruz. Geniş bir kullanım alanına sahip çok katma değerli bir ürün. Oldukça değerli bir ürün 50 mililitrelik ürün yaklaşık 50 lira değerinde."

100 KİLOGRAM ÇEKİRDEKTEN 6-20 LİTRE ARASINDA YAĞ ÇIKIYOR

Ünal, sıkımda kullandıkları farklı türdeki üzümlerin çekirdeklerinin değişken yağ randımanı olduğuna dikkati çekerek, "Çekirdek yağı verimi üzüm çeşidine göre değişiyor. Yüzde 6 ile 20 arasında bir randımana sahip. Yani 100 kilogram çekirdekten 6 litre ila 20 litre arasında çekirdek yağı elde edebiliyoruz." ifadelerini kullandı

.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner95

banner94