SOMA FACİASINDA 194 AİLE TAZMİNAT ALAMADI

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 18.03.2022 - 14:58, Güncelleme: 18.03.2022 - 14:58
 

SOMA FACİASINDA 194 AİLE TAZMİNAT ALAMADI

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasının yaşanmasının ardından 8 yıl geçmesine rağmen yakınlarını kaybeden ailelerden tazminatlarını hala alamayanlar olduğunu belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, konuyu meclis gündemine taşıdı.
Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu'nun soru önergesine cevap veren Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hayatını kaybeden 301 madenci için Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü aleyhine 682 dava açıldığını ve yargılama süreci devam ettiği için tazminat alamayanların sayısının 194 sohbet hatlari olduğunu açıkladı. Ailelerin tazminat alamamasının tek nedeninin facianın yaşandığı Eynez ocağının ruhsat sahibi Türkiye sikiş Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünün aleyhine açılan maddi ve manevi tazminat davalarını İstinafa ve Yargıtay' götürerek süreci uzatması olduğunu belirten CHP'li Bakırlıoğlu mağdur ailelerle yaptığı görüşmeleri aktardı. Bakırlıoğlu’nun açıklamasından öne çıkan kısımlar şu şekilde; AİLELER ACILARIYLA BAŞ BAŞA BIRAKILDI “Biz Soma ve Kınık'ta yaşayan mağdur edilen on aileye ulaşmıştık. Kınık-Elmadere köyünde ikamet eden Kilinç ailesini ziyaret ettik. Tahir Kilinç Soma maden faciasında oğlunu ve iki damadını kaybetmiş. Tazminata alamayan Tahir Kilinç kızları ve gelini ile yaşam mücadelesi veriyor. Yetim kalan 7 torununa hem dedelik hem de babalık yapmaya çalışıyor. Maden faciasında babalarını kaybeden Berkay ve Eray Korkmaz kardeşler de henüz tazminat haklarını alamayanlardan Artan enflasyon karşısında tazminat alacakları her geçen gün değer kaybeden aileler, tazminat haklarının artık ödenmesini istiyor. Soma'da ziyaret ettiğimiz Havva Şen, Soma maden faciasında eşini kaybetmiş. Kızıyla birlikte hayatını devam ettirmeye çalışan Havva Şen, uzun süren yargılama süreci nedeniyle tazminatını alamamış. 8 YILDA 194 DAVA HALA SONUÇLANMADI Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in verdiği cevaba göre; Hayatını kaybeden 301 madenci Türkiye Kömür İşletmeleri için 682. Yargılama süreci devam ettiği için tazminat alamayanların sayısı 194. Dava süreci biten ve icra yoluyla hak sahiplerine 309 milyon ödeme yapılmış. Bu davalar için 42 milyon lira yargılama gideri ödemiş ve bunun 33 milyon lirasının Soma Kömürleri A.Ş.'nin teminatlarından kesildiği, TKİ ve Soma Kömürleri A.Ş.'nin taraf olduğu davalar için 2,7 milyon lira teminat mektubu komisyon ücreti ödendiği belirtilmektedir. Şirketin yöneticisi olan ve kazanın sorumlusu olarak hapis ceza alanlar bile işten atılan işçilerle birlikte tazminatlarını aldılar, hatta kat ve kat daha fazla tazminat aldılar. Kazanın sorumlularından bir kişi bile cezaevinde kalmadı, hepsi tahliye oldu”
301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasının yaşanmasının ardından 8 yıl geçmesine rağmen yakınlarını kaybeden ailelerden tazminatlarını hala alamayanlar olduğunu belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, konuyu meclis gündemine taşıdı.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu'nun soru önergesine cevap veren Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hayatını kaybeden 301 madenci için Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü aleyhine 682 dava açıldığını ve yargılama süreci devam ettiği için tazminat alamayanların sayısının 194 sohbet hatlari olduğunu açıkladı. Ailelerin tazminat alamamasının tek nedeninin facianın yaşandığı Eynez ocağının ruhsat sahibi Türkiye sikiş Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünün aleyhine açılan maddi ve manevi tazminat davalarını İstinafa ve Yargıtay' götürerek süreci uzatması olduğunu belirten CHP'li Bakırlıoğlu mağdur ailelerle yaptığı görüşmeleri aktardı. Bakırlıoğlu’nun açıklamasından öne çıkan kısımlar şu şekilde;

AİLELER ACILARIYLA BAŞ BAŞA BIRAKILDI

“Biz Soma ve Kınık'ta yaşayan mağdur edilen on aileye ulaşmıştık. Kınık-Elmadere köyünde ikamet eden Kilinç ailesini ziyaret ettik. Tahir Kilinç Soma maden faciasında oğlunu ve iki damadını kaybetmiş. Tazminata alamayan Tahir Kilinç kızları ve gelini ile yaşam mücadelesi veriyor. Yetim kalan 7 torununa hem dedelik hem de babalık yapmaya çalışıyor. Maden faciasında babalarını kaybeden Berkay ve Eray Korkmaz kardeşler de henüz tazminat haklarını alamayanlardan Artan enflasyon karşısında tazminat alacakları her geçen gün değer kaybeden aileler, tazminat haklarının artık ödenmesini istiyor. Soma'da ziyaret ettiğimiz Havva Şen, Soma maden faciasında eşini kaybetmiş. Kızıyla birlikte hayatını devam ettirmeye çalışan Havva Şen, uzun süren yargılama süreci nedeniyle tazminatını alamamış.

8 YILDA 194 DAVA HALA SONUÇLANMADI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in verdiği cevaba göre; Hayatını kaybeden 301 madenci Türkiye Kömür İşletmeleri için 682. Yargılama süreci devam ettiği için tazminat alamayanların sayısı 194. Dava süreci biten ve icra yoluyla hak sahiplerine 309 milyon ödeme yapılmış. Bu davalar için 42 milyon lira yargılama gideri ödemiş ve bunun 33 milyon lirasının Soma Kömürleri A.Ş.'nin teminatlarından kesildiği, TKİ ve Soma Kömürleri A.Ş.'nin taraf olduğu davalar için 2,7 milyon lira teminat mektubu komisyon ücreti ödendiği belirtilmektedir. Şirketin yöneticisi olan ve kazanın sorumlusu olarak hapis ceza alanlar bile işten atılan işçilerle birlikte tazminatlarını aldılar, hatta kat ve kat daha fazla tazminat aldılar. Kazanın sorumlularından bir kişi bile cezaevinde kalmadı, hepsi tahliye oldu”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.