TÜTÜNDE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR MASADA

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.05.2022 - 15:12, Güncelleme: 16.05.2022 - 15:12
 

TÜTÜNDE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR MASADA

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tütün Eksperliği Yüksek Okulu ve Ege Tütün İhracatçıları Birliği (EİB) koordinesinde bu yıl 1’incisi düzenlenen ‘Tütün Tarımı ve Yetiştiriciliğinde Yeni Yaklaşımlar’ konulu panelde sektör temsilcileri bir araya geldi.
Manisa Celal Bayar Bayar Üniversitesinin 30. Yıl Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen panelin açılış konuşmalarını yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Ataç, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tütün Eksperliği Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Rana Kibar ile panele konuşmacı olarak katılan Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mahru Gürel Ağdanlı, Tütün Eksperleri Dernek Başkanı Servet Yaprak, Philip Morris Türkiye adına Adnan Öndoğan, Socotab Genel Müdürü Yiğit Tuncel ve panele video konferans ile katılan Tarım ve Orman Bakanlığı, Tütün ve Tütün Mamulleri Daire Başkanı Nail Acet, Doç. Dr. Süleyman Hançerli moderatörlüğünde “Tütün Tarımı, Yetiştiriciliği ve 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü” kapsamında önemli mesajlar verdiler. İlk defa bu sene online ve yüzyüze gerçekleştirilen panelde; ülkemizde ve dünyada tütün tarımının önemi, tarihsel gelişimi, tütünün işlenmesindeki yeni yaklaşımlar, tütün sektörünün ihracattaki önemli katkısı, modernizasyonun, sürdürülebilirliğin ve iyi uygulamaların tütün tarımındaki önemi, tütün eksperlerinin tütün tarımındaki rolü ve ekicilere sağlanan destekler gibi çok farklı konularda önemli mesajlar paylaşıldı. “BİZ BU DEĞERİN FARKINDAYIZ” Açılışta konuşan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Ataç, tütün eksperi yetiştiren dünyadaki tek okul olduklarına dikkat çekti. Ataç, “Çok kaliteli tütünün yetiştiği bir bölgedeyiz, bize düşen görev tüm paydaşları bir araya getirerek, üretimi artırmak, ihracatı geliştirmek, çiftçiye ve ekspere destek vererek toplam kaliteyi sağlamaya yardımcı olmaktır. Akhisar olarak biz bu değerin farkındayız” dedi. “SİSTEMİ DOĞRU BİR ŞEKİLDE DÖNÜŞTÜRMEK GEREKİYOR” EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de, “Ege Bölgesinin ülkenin tarım merkezi olarak anılmasında tütün üretimi ve ihracatının payı büyük. Tütün sektörü hem bölgede sağladığı istihdam hem de yıllık 1 milyar dolara yaklaşan ihracatı ile bölgemizin gurur kaynağıdır. İhracatta sürdürülebilirlik için sürdürülebilir tarım politikalarını uygulamamız şart. Bunun için tarımsal üretimde hem yeni teknikleri takip etmemiz gerekiyor, hem de iklim krizine karşı daha yaşanabilir bir dünya inşa etmek ve sistemi doğru bir şekilde dönüştürmek gerekiyor” dedi. “2023 HEDEFİMİZ 1 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPMAK” EİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahru Gürel Ağdanlı, toplamda 48 ülkeye ihracat yaptıklarını, 2021 yılında 51 bin 400 ton yaprak tütün ihraç ettiklerini, 2022 yılının Ocak - Nisan döneminde yüzde 8’lik artışla 226 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştıklarını, 2023 yılında tütün sektörü olarak 1 milyar dolar ihracat hedeflediklerini dile getirdi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tütün Eksperliği Yüksek Okulu ve Ege Tütün İhracatçıları Birliği (EİB) koordinesinde bu yıl 1’incisi düzenlenen ‘Tütün Tarımı ve Yetiştiriciliğinde Yeni Yaklaşımlar’ konulu panelde sektör temsilcileri bir araya geldi.

Manisa Celal Bayar Bayar Üniversitesinin 30. Yıl Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen panelin açılış konuşmalarını yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Ataç, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tütün Eksperliği Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Rana Kibar ile panele konuşmacı olarak katılan Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mahru Gürel Ağdanlı, Tütün Eksperleri Dernek Başkanı Servet Yaprak, Philip Morris Türkiye adına Adnan Öndoğan, Socotab Genel Müdürü Yiğit Tuncel ve panele video konferans ile katılan Tarım ve Orman Bakanlığı, Tütün ve Tütün Mamulleri Daire Başkanı Nail Acet, Doç. Dr. Süleyman Hançerli moderatörlüğünde “Tütün Tarımı, Yetiştiriciliği ve 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü” kapsamında önemli mesajlar verdiler. İlk defa bu sene online ve yüzyüze gerçekleştirilen panelde; ülkemizde ve dünyada tütün tarımının önemi, tarihsel gelişimi, tütünün işlenmesindeki yeni yaklaşımlar, tütün sektörünün ihracattaki önemli katkısı, modernizasyonun, sürdürülebilirliğin ve iyi uygulamaların tütün tarımındaki önemi, tütün eksperlerinin tütün tarımındaki rolü ve ekicilere sağlanan destekler gibi çok farklı konularda önemli mesajlar paylaşıldı.

BİZ BU DEĞERİN FARKINDAYIZ”

Açılışta konuşan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Ataç, tütün eksperi yetiştiren dünyadaki tek okul olduklarına dikkat çekti. Ataç, “Çok kaliteli tütünün yetiştiği bir bölgedeyiz, bize düşen görev tüm paydaşları bir araya getirerek, üretimi artırmak, ihracatı geliştirmek, çiftçiye ve ekspere destek vererek toplam kaliteyi sağlamaya yardımcı olmaktır. Akhisar olarak biz bu değerin farkındayız” dedi.

SİSTEMİ DOĞRU BİR ŞEKİLDE DÖNÜŞTÜRMEK GEREKİYOR”

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de,Ege Bölgesinin ülkenin tarım merkezi olarak anılmasında tütün üretimi ve ihracatının payı büyük. Tütün sektörü hem bölgede sağladığı istihdam hem de yıllık 1 milyar dolara yaklaşan ihracatı ile bölgemizin gurur kaynağıdır. İhracatta sürdürülebilirlik için sürdürülebilir tarım politikalarını uygulamamız şart. Bunun için tarımsal üretimde hem yeni teknikleri takip etmemiz gerekiyor, hem de iklim krizine karşı daha yaşanabilir bir dünya inşa etmek ve sistemi doğru bir şekilde dönüştürmek gerekiyor dedi.

2023 HEDEFİMİZ 1 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPMAK”

EİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahru Gürel Ağdanlı, toplamda 48 ülkeye ihracat yaptıklarını, 2021 yılında 51 bin 400 ton yaprak tütün ihraç ettiklerini, 2022 yılının Ocak - Nisan döneminde yüzde 8’lik artışla 226 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştıklarını, 2023 yılında tütün sektörü olarak 1 milyar dolar ihracat hedeflediklerini dile getirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.