1 ASIRLIK HALISININ ALICISINI BEKLİYOR

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.04.2019 - 13:21, Güncelleme: 10.04.2019 - 13:21
 

1 ASIRLIK HALISININ ALICISINI BEKLİYOR

Antika ve dokuma halı işiyle uğraşan Ömer Tüzün, 1 asırlık olduğunu belirttiği halının dokusunda kullanılan mavi rengin günümüzde üretilmediği için çok kıymetli bir halı olduğunu kaydetti.
Manisa'da yıllardır dokuma halı işiyle uğraşan Ömer Tüzün, Şehzadeler ilçesindeki dükkanında, el emeği göz nuru olan dokuma halıları satıyor. Elinde birbirinden değerli tarihi halılar bulunan Tüzün, Kula'dan bir aileden aldığı halının değerinden söz ederek, tarihi halı meraklılarına ve İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü’ne seslendi. Tüzün, “Bu halıyı Kula'dan bir evden aldım. İzmir'e göçüyorlarmış. Halıyı görmeye gittim. Halıyı görünce hemen değerini anladım. Halıya aşık oldum diyebilirim.  Anlaştık. Kendileri yapmışlar. Atadan kalmış onlara. Dokuma halı meraklıları bu halıyı kaçırırsa bunun özelliğindeki bir halıyı hiç bulabileceklerini düşünmüyorum. Bu halı ancak çok zenginlerin elinde vardır ancak onlar da satmazlar. Piyasada böyle satılık halı olarak bulamazlar yani.” dedi. “BU BEYAZLARI KENEVİRDEN ELDE ETMİŞLER” Halısının özelliğinden bahseden Tüzün, kullanılan renklerdeki özgünlükten şu sözlerle bahsetti; “Bu halının sökükleri vardı. Tamir ettirdim bunu. Bir halının tamiri de çok önemlidir. Halı kadar pahalıdır. Halıyı aldığım paradan daha fazlasını tamire verdim. Bu beyazların yün olmadığı söyleniyor. Daha önce orada halk diliyle kenevir denilen bitkiden elde ederlermiş bu beyazları. Daha sonrasında renkli ipi geçerlermiş. Bu halının üzerindeki çivit mavi, 80 senedir ülkemizde kalktı. Yani 80 yıldır bu boya bizim ülkemizde yok. 100 yaşında bu halı.” “RESSAMIN RESMİNİ SATMASINI GİBİ” Halısına bir fiyat biçmediğini kaydeden Tüzün, “ Bir ressam halısını nasıl 10 bin 20 bin Dolar’a satıyorsa bu da bir sanat dalı. Şu an için bir fiyat belirlemedim. Bu müşteriyle yapacağımız pazarlığa bağlı.” dedi. “YILLANDIKÇA DEĞERLENİYOR” Halıların yıllar geçtikçe değerlendiğini, kendisinin elinde asırlık halılar bulunduğunu, bunların çok değerli olduğunu söyleyen Tüzün, "Bütün yörelerin halıları ilgi görüyor, zevke bağlı. 150 liraya da halı var 70 bin liraya da. Fiyat belirlemede etken olan şey boyut değil. 10 metrekarelik bir halının fiyatı 20 metrekarelik bir halının 4 katı olabiliyor. En yüksek fiyatlılar en eski olanları. Boyuttan ziyade halıda kullanılan malzemeler, emek süresi ve tarihi oluşu" diye konuştu. “İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ BİZE HİÇ UĞRAMIYOR” Ömer Tüzün son olarak İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü’ne bir çağrıda bulunarak; “ Kültür Bakanlığı’nın Manisa için tarihi ve kültürel bir önemi olan bu halılara destek vermesi lazım. Gelip bizim dükkana uğrayıp bu halılardan alması, tanıtması lazım. Ama hiç uğramıyorlar çok şükür.” dedi.
Antika ve dokuma halı işiyle uğraşan Ömer Tüzün, 1 asırlık olduğunu belirttiği halının dokusunda kullanılan mavi rengin günümüzde üretilmediği için çok kıymetli bir halı olduğunu kaydetti.
Manisa'da yıllardır dokuma halı işiyle uğraşan Ömer Tüzün, Şehzadeler ilçesindeki dükkanında, el emeği göz nuru olan dokuma halıları satıyor. Elinde birbirinden değerli tarihi halılar bulunan Tüzün, Kula'dan bir aileden aldığı halının değerinden söz ederek, tarihi halı meraklılarına ve İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü’ne seslendi. Tüzün, “Bu halıyı Kula'dan bir evden aldım. İzmir'e göçüyorlarmış. Halıyı görmeye gittim. Halıyı görünce hemen değerini anladım. Halıya aşık oldum diyebilirim.  Anlaştık. Kendileri yapmışlar. Atadan kalmış onlara. Dokuma halı meraklıları bu halıyı kaçırırsa bunun özelliğindeki bir halıyı hiç bulabileceklerini düşünmüyorum. Bu halı ancak çok zenginlerin elinde vardır ancak onlar da satmazlar. Piyasada böyle satılık halı olarak bulamazlar yani.” dedi.

“BU BEYAZLARI KENEVİRDEN ELDE ETMİŞLER”

Halısının özelliğinden bahseden Tüzün, kullanılan renklerdeki özgünlükten şu sözlerle bahsetti; “Bu halının sökükleri vardı. Tamir ettirdim bunu. Bir halının tamiri de çok önemlidir. Halı kadar pahalıdır. Halıyı aldığım paradan daha fazlasını tamire verdim. Bu beyazların yün olmadığı söyleniyor. Daha önce orada halk diliyle kenevir denilen bitkiden elde ederlermiş bu beyazları. Daha sonrasında renkli ipi geçerlermiş. Bu halının üzerindeki çivit mavi, 80 senedir ülkemizde kalktı. Yani 80 yıldır bu boya bizim ülkemizde yok. 100 yaşında bu halı.”

“RESSAMIN RESMİNİ SATMASINI GİBİ”

Halısına bir fiyat biçmediğini kaydeden Tüzün, “ Bir ressam halısını nasıl 10 bin 20 bin Dolar’a satıyorsa bu da bir sanat dalı. Şu an için bir fiyat belirlemedim. Bu müşteriyle yapacağımız pazarlığa bağlı.” dedi.

“YILLANDIKÇA DEĞERLENİYOR”

Halıların yıllar geçtikçe değerlendiğini, kendisinin elinde asırlık halılar bulunduğunu, bunların çok değerli olduğunu söyleyen Tüzün, "Bütün yörelerin halıları ilgi görüyor, zevke bağlı. 150 liraya da halı var 70 bin liraya da. Fiyat belirlemede etken olan şey boyut değil. 10 metrekarelik bir halının fiyatı 20 metrekarelik bir halının 4 katı olabiliyor. En yüksek fiyatlılar en eski olanları. Boyuttan ziyade halıda kullanılan malzemeler, emek süresi ve tarihi oluşu" diye konuştu.

“İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ BİZE HİÇ UĞRAMIYOR”

Ömer Tüzün son olarak İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü’ne bir çağrıda bulunarak; “ Kültür Bakanlığı’nın Manisa için tarihi ve kültürel bir önemi olan bu halılara destek vermesi lazım. Gelip bizim dükkana uğrayıp bu halılardan alması, tanıtması lazım. Ama hiç uğramıyorlar çok şükür.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.