2018 HEDEFİ 64 BİN ÜNİTE KAN

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.01.2018 - 10:36, Güncelleme: 23.01.2018 - 10:36
 

2018 HEDEFİ 64 BİN ÜNİTE KAN

Manisa Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. A. İsmet Nardal, geçen yıl Manisa’da kan bağışı hedefini yakaladıklarını belirtirken; bu yıl hedeflerinin ise 64 bin ünite kan olduğunu kaydetti. 1ünite kanın 3 can kurtardığına dikkat çeken Dr. Nardal, Manisalı vatandaşları kan bağışında bulunmaya davet etti.
HABER ÖZLEM UNCU Kan stokları ile ilgili doğru bilinen yanlış bir bilgiye de açıklık getiren Dr. İsmet Nardal, kan bağışından başlayarak, kanın bir başka ihtiyaç sahibinde kullanılabilir hale gelinceye kadargeçtiği aşamaları anlattı.Kızılay kan bağışı merkezlerinin işleyişi ile ilgili konuşan Dr. İsmet Nardal, “ Manisa Kan Bağış Merkezi, Türkiye’de ki 67 bağış merkezinden bir tanesidir. Kan bağışı ile ilgili Türkiye’ de 18 bölgemiz var. Biz Manisa olarak Ege Bölgesi’ne bağlıyız. 2005 yılında son alınan bir karar ile kan bağışlarını uzun süredir yalnızca Kızılay Kan Bağış Merkezleri alıyor. Artık hiçbir hastanede kan bağışı alınmıyor. 2002 yılında Manisa’da kurulan kan bağışı merkezimizde Manisalı vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermek için çalışmaktayız” dedi. KAN STOKLARI BÖLGE’DE TOPLANIYOR Kan bağışı stokları ile ilgili doğru zannedilen yanlışlara da dikkat çeken Dr. İsmet Nardal şu ifadelere yer verdi, “ Manisa Kızılay Kan Bağışı Merkezi olarak biz günlük burada kan bağışlarını toplarız ve akşamına da bölge ilimize, yani İzmir’e göndeririz. Burada bağışlanan kanlara serolojik testler yapılır. Bu testlerde kanda olan mikrobik hastalıklar, Hepatit B, Hepatit C, HİV,AIDIS, frengi gibi kan yolu ve cinsel temasla bulaşabilen hastalıkların olup olmadığı kontrol edilir. Bu hastalıklardan birinin çıktığı kan hemen anında imha edilir ve ait olduğu kişi ülke genelinde tüm merkezlere bildirilir. O kişiden bir daha kan alınmaz.” KAN İHTİYACA GÖRE KISIMLARA AYRILIYOR Bağış yolu ile alınan kanın ihtiyaca göre kullanılmak üzere ayrıştırıldığını belirten Dr. İsmet Nardal, “ Bağış yapan kişiden kan alındığında buna ‘Tam Kan’ adı verilir. Bu kan ihtiyaca göre kullanılmak üzere Santrüfüj ile ayrıştırılır. Örneğin, erütrosit dediğimiz kırmızı kısım,  plazma dedğimiz sarı kısım ve Trombosit dediğimiz beyaz kısım. Demek ki bir kişi kan verdiğinde santrüfüjile üç kısma ayrılıyor. Hastanın hangi kısma ihtiyacı varsa, o kendisine verilmeye başlanır. Eritrosit dediğimiz kırmızı kısım 4 ila 6 derecede saklanır ve ömrü 42 gündür. Trombosit dediğimiz beyaz kısım ise artı 22 derecede 5 gün saklanabilir. Plazma dedğimiz sarı kısım protein ihtiva eder, bu da 50 derecede şoklanır ve 2 yıl içinde kullanılır. Buradan anlaşılan şu ki; demek ki bir kişi kan verdiğinde o kandan nasiplenen 3 kişi oluyor. Yani bir ünite kan 3 kişiye hayat veriyor.      
Manisa Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. A. İsmet Nardal, geçen yıl Manisa’da kan bağışı hedefini yakaladıklarını belirtirken; bu yıl hedeflerinin ise 64 bin ünite kan olduğunu kaydetti. 1ünite kanın 3 can kurtardığına dikkat çeken Dr. Nardal, Manisalı vatandaşları kan bağışında bulunmaya davet etti.
HABER
ÖZLEM UNCU

Kan stokları ile ilgili doğru bilinen yanlış bir bilgiye de açıklık getiren Dr. İsmet Nardal, kan bağışından başlayarak, kanın bir başka ihtiyaç sahibinde kullanılabilir hale gelinceye kadargeçtiği aşamaları anlattı.Kızılay kan bağışı merkezlerinin işleyişi ile ilgili konuşan Dr. İsmet Nardal, “ Manisa Kan Bağış Merkezi, Türkiye’de ki 67 bağış merkezinden bir tanesidir. Kan bağışı ile ilgili Türkiye’ de 18 bölgemiz var. Biz Manisa olarak Ege Bölgesi’ne bağlıyız. 2005 yılında son alınan bir karar ile kan bağışlarını uzun süredir yalnızca Kızılay Kan Bağış Merkezleri alıyor. Artık hiçbir hastanede kan bağışı alınmıyor. 2002 yılında Manisa’da kurulan kan bağışı merkezimizde Manisalı vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermek için çalışmaktayız” dedi.

KAN STOKLARI BÖLGE’DE TOPLANIYOR
Kan bağışı stokları ile ilgili doğru zannedilen yanlışlara da dikkat çeken Dr. İsmet Nardal şu ifadelere yer verdi, “ Manisa Kızılay Kan Bağışı Merkezi olarak biz günlük burada kan bağışlarını toplarız ve akşamına da bölge ilimize, yani İzmir’e göndeririz. Burada bağışlanan kanlara serolojik testler yapılır. Bu testlerde kanda olan mikrobik hastalıklar, Hepatit B, Hepatit C, HİV,AIDIS, frengi gibi kan yolu ve cinsel temasla bulaşabilen hastalıkların olup olmadığı kontrol edilir. Bu hastalıklardan birinin çıktığı kan hemen anında imha edilir ve ait olduğu kişi ülke genelinde tüm merkezlere bildirilir. O kişiden bir daha kan alınmaz.”

KAN İHTİYACA GÖRE KISIMLARA AYRILIYOR
Bağış yolu ile alınan kanın ihtiyaca göre kullanılmak üzere ayrıştırıldığını belirten Dr. İsmet Nardal, “ Bağış yapan kişiden kan alındığında buna ‘Tam Kan’ adı verilir. Bu kan ihtiyaca göre kullanılmak üzere Santrüfüj ile ayrıştırılır. Örneğin, erütrosit dediğimiz kırmızı kısım,  plazma dedğimiz sarı kısım ve Trombosit dediğimiz beyaz kısım. Demek ki bir kişi kan verdiğinde santrüfüjile üç kısma ayrılıyor. Hastanın hangi kısma ihtiyacı varsa, o kendisine verilmeye başlanır. Eritrosit dediğimiz kırmızı kısım 4 ila 6 derecede saklanır ve ömrü 42 gündür. Trombosit dediğimiz beyaz kısım ise artı 22 derecede 5 gün saklanabilir. Plazma dedğimiz sarı kısım protein ihtiva eder, bu da 50 derecede şoklanır ve 2 yıl içinde kullanılır. Buradan anlaşılan şu ki; demek ki bir kişi kan verdiğinde o kandan nasiplenen 3 kişi oluyor. Yani bir ünite kan 3 kişiye hayat veriyor.
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.