Aşı Kriziyle Karşı Karşıyayız!

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 13.10.2021 - 10:49, Güncelleme: 13.10.2021 - 10:49
 

Aşı Kriziyle Karşı Karşıyayız!

Manisa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Merter Yıldız, kedi ve köpeklerde bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için uygulanan karma aşı da stok krizi yaşandığını söyledi.
Koronavirüs salgını sürecinde Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hayvan sahiplenme oranları büyük ölçüde arttı. Bu durumun kendilerini memnun ettiğini dile getiren Manisa Veterinerler Hekimleri Odası Başkanı Merter Yıldız, ancak önemli bir sorunu da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Sahiplenme oranlarındaki ani yükseliş ile beraber ilaç firmalarının piyasaya sunduğu karma aşı sayısının yetersiz kaldığını ifade eden Yıldız, arz-talep dengesizliği nedeniyle ciddi bir aşı krizi yaşandığını söyledi. Yıldız’ın konuya ilişkin yaptığı açıklamalardan öne çıkan başlıklar şu şekilde; PİYASADA AŞI YOK “Şu anda bir aşı krizi var. Bizim aldığımız tüm aşılar yurt dışı menşeili. Yaklaşık 3 buçuk aydır kedi karma aşı yok. Kasım sonunda geleceği söyleniyor. Köpek karmada çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Köpek karma aşısı bulamıyoruz. Bununda kasım ayı sonunda geleceği söyleniyor. Biz artık doğan yavrularımızı da bağışıklığı kurabilmek için etraftan veya spot piyasadan bulabildiğimiz aşıyı stoklamaya çalışıyoruz çünkü aşı yok piyasada. ARZ-TALEP DENGESİZLİĞİ BU KRİZİ BAŞLATTI Bunun sebebi olarak da arz ve talep dengesizlikleri ile firmalar gösteriliyor ama firmalar büyük olasılıkla kotalarını doldurdukları için şu anda yeni kota açmamak içinde yıl sonunu bekliyorlar. Ama ciddi manada bir kriz yaşanıyor. Çoğu veterinere gittiğinizde ‘kedi karma’ var mı diye sorulduğunda olmadığını söyleyeceklerdir. Pandemiden dolayı insanlar fazlaca hayvan sahiplendi. Çoğu ithalat firması yıllık kotalarını bir önceki yıla göre yapar. HAYVAN ÖLÜMLERİ ARTABİLİR Yeni doğmuş bir kedi, 1 buçuk, 2 ay olduğunda en az 2 doz karma aşıyla aşılanması ve bağışıklığının sağlanması lazım. Aşıya erişim olmadığı zaman hastalanma ve viral hastalıkların sonunda da kurtulma şansı yüzde 10’dur. Yani hayvanın ölme olasılığı çok yüksek. Çok ciddi bir aşı sıkıntısı var ve bunun sonucu hayvanların ölümüyle şekillenebilir. YURTDIŞINDAN AŞI GELMİYOR Konuyla ilgili gerekli taleplerimizi bakanlığa ilettik. İthalat ile gelen aşılarının bir süre titrasyon kontrolü yapılıyor. Veteriner araştırma enstitüsü tarafından kontrol ediliyor. Bakanlığın söylediği, gelen aşıların hızlı bir şekilde titrasyon kontrolleri yapılsın, hızlı bir şekilde sahaya sürülmesi sağlansın talimatını verdi ama yurtdışından aşı gelmiyor. ‘KAÇAK AŞI’ HİKAYESİ BAŞLADI Kaçak aşı hikayesi de başladı. Güvenemediğimiz için almıyoruz. Geçenlerde kliniğimi aradılar, İstanbul’dan aradıklarını belirterek Rusya’dan kedi-köpek karma aşısı geldiğini ve bize satmak istediklerini söylediler. Hangi depo üzerinden satıldığını sorduğum da, ‘bireyseliz’ dedi. Bu aşının soğuk zinciri var, içerisinde ne olduğu önemli, ithalat iznini nasıl almış, devlet tarafından kontrol edilmiş mi? Aşı, bu. Hafife alınacak bir konu değil. Gerçekten aşı mı? Ne kadar soğuk zinciri korunmuş. Böyle bir piyasa oluştu.” -Özlem Şahin
Manisa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Merter Yıldız, kedi ve köpeklerde bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için uygulanan karma aşı da stok krizi yaşandığını söyledi.

Koronavirüs salgını sürecinde Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hayvan sahiplenme oranları büyük ölçüde arttı. Bu durumun kendilerini memnun ettiğini dile getiren Manisa Veterinerler Hekimleri Odası Başkanı Merter Yıldız, ancak önemli bir sorunu da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Sahiplenme oranlarındaki ani yükseliş ile beraber ilaç firmalarının piyasaya sunduğu karma aşı sayısının yetersiz kaldığını ifade eden Yıldız, arz-talep dengesizliği nedeniyle ciddi bir aşı krizi yaşandığını söyledi.

Yıldız’ın konuya ilişkin yaptığı açıklamalardan öne çıkan başlıklar şu şekilde;

PİYASADA AŞI YOK

“Şu anda bir aşı krizi var. Bizim aldığımız tüm aşılar yurt dışı menşeili. Yaklaşık 3 buçuk aydır kedi karma aşı yok. Kasım sonunda geleceği söyleniyor. Köpek karmada çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Köpek karma aşısı bulamıyoruz. Bununda kasım ayı sonunda geleceği söyleniyor. Biz artık doğan yavrularımızı da bağışıklığı kurabilmek için etraftan veya spot piyasadan bulabildiğimiz aşıyı stoklamaya çalışıyoruz çünkü aşı yok piyasada.

ARZ-TALEP DENGESİZLİĞİ BU KRİZİ BAŞLATTI

Bunun sebebi olarak da arz ve talep dengesizlikleri ile firmalar gösteriliyor ama firmalar büyük olasılıkla kotalarını doldurdukları için şu anda yeni kota açmamak içinde yıl sonunu bekliyorlar. Ama ciddi manada bir kriz yaşanıyor. Çoğu veterinere gittiğinizde ‘kedi karma’ var mı diye sorulduğunda olmadığını söyleyeceklerdir. Pandemiden dolayı insanlar fazlaca hayvan sahiplendi. Çoğu ithalat firması yıllık kotalarını bir önceki yıla göre yapar.

HAYVAN ÖLÜMLERİ ARTABİLİR

Yeni doğmuş bir kedi, 1 buçuk, 2 ay olduğunda en az 2 doz karma aşıyla aşılanması ve bağışıklığının sağlanması lazım. Aşıya erişim olmadığı zaman hastalanma ve viral hastalıkların sonunda da kurtulma şansı yüzde 10’dur. Yani hayvanın ölme olasılığı çok yüksek. Çok ciddi bir aşı sıkıntısı var ve bunun sonucu hayvanların ölümüyle şekillenebilir.

YURTDIŞINDAN AŞI GELMİYOR

Konuyla ilgili gerekli taleplerimizi bakanlığa ilettik. İthalat ile gelen aşılarının bir süre titrasyon kontrolü yapılıyor. Veteriner araştırma enstitüsü tarafından kontrol ediliyor. Bakanlığın söylediği, gelen aşıların hızlı bir şekilde titrasyon kontrolleri yapılsın, hızlı bir şekilde sahaya sürülmesi sağlansın talimatını verdi ama yurtdışından aşı gelmiyor.

KAÇAK AŞI’ HİKAYESİ BAŞLADI

Kaçak aşı hikayesi de başladı. Güvenemediğimiz için almıyoruz. Geçenlerde kliniğimi aradılar, İstanbul’dan aradıklarını belirterek Rusya’dan kedi-köpek karma aşısı geldiğini ve bize satmak istediklerini söylediler. Hangi depo üzerinden satıldığını sorduğum da, ‘bireyseliz’ dedi. Bu aşının soğuk zinciri var, içerisinde ne olduğu önemli, ithalat iznini nasıl almış, devlet tarafından kontrol edilmiş mi? Aşı, bu. Hafife alınacak bir konu değil. Gerçekten aşı mı? Ne kadar soğuk zinciri korunmuş. Böyle bir piyasa oluştu.” -Özlem Şahin

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.