BARODAN ‘YASAYI GERİ ÇEKİN’ ÇAĞRISI

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.11.2016 - 08:11, Güncelleme: 19.11.2016 - 08:11
 

BARODAN ‘YASAYI GERİ ÇEKİN’ ÇAĞRISI

Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Mecliste görüşmesi devam eden Çocuk istismarıyla ilgili yasanın geri çekilmesini protesto etmek amacıyla; 15 Temmuz Demokrasi meydanında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu adına, Başkan Avukat Gözde Deliktaşlı okudu.
Turan Işık: AK Parti milletvekilleri tarafından meclise önerge olarak sunulan tecavüz mağdurlarının tecavüzcüsüyle evlendirilmesini meşrulaştıran yasa düzenlemesini protesto etmek için toplandıklarını ifade eden, Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gözde Deliktaşlı, “Kamuoyunun da dün akşam mecliste yapılan görüşmeler sonrasında büyük tepkisini çekmiş olan bu önergenin bizlerin temsilcisi olan vekiller tarafından oylanmasını dahi düşünemiyoruz. Ülkemizin dört bir yanından Karamandan, Ardahan’dan çocuklarımıza yönelik cinsel istismar haberleri geliyorken, münferit olaylarla kız çocuklarımız küçük yaşta evlendiriliyorken, bizler tecavüzcüleri aklamak için değil! mecliste bu olayların önüne geçmek için vekillerimizden yasa düzenlemesi yapılmasını bekliyoruz. Ancak görüyoruz ki dini gerekçelerle ve çıkarılacak yasa metniyle 4000 hükümlünün serbest kalacağı gerekçe gösterilerek Çocuklarımız Tecavüzcülerine kurban olarak teslim ediliyor. Kadının tecavüzü ile evlendirilmesi fikri hem evlilik kurumunun hem tecavüzün hem de tecavüz sonrası kadının psikolojisinin bilinmemesinden ve hafife indirgenmesinden ve en önemlisi de kadının bir kimlik olarak kabul edilmemesinden kaynaklanmaktadır.  Bu öneri ancak ve ancak kadına yönelik işlenen suçları özendirir. Çünkü bu bakış açısı tecavüzü cinsellik olarak görmekte ve tecavüzleri normalleştirmektedir. Oysa ki tecavüz bir cinsellik değil temel insan haklarına yapılmış alçakça bir saldırıdır. Getirilmek istenen metin: “16/11/2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda, Ceza Muhakemesi Kanununun 231 inci maddesindeki koşullara bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir. Bu durumda suça azmettiren veya işlenişine yardım edenler hakkında kamu davasının düşmesine veya infazın ortadan kaldırılmasına karar verilmesi.." şeklindedir. 2005 yılına kadar Türk Ceza Kanununda yer alan bu ilkel madde 2005 yılında yapılan değişiklik ile kaldırılmıştır. Gelinen noktada Kadın ve Çocuk Hakkı ihlalleri için evrensel hukuk normları çerçevesinde mücadele ederken fikir zihniyet ve uygulamalarda tekrar 10 yıl geriye gidiş kabul edilemez. Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak “19 Kasım Dünya Çocuk İstismarını Önleme Günü' ve '20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü' ve '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ' öncesinde bu önergenin acilen geri çekilmesini istiyoruz. Önergenin geri çekilmesi için mecliste mücadele veren vekillerimizin yanındayız. Çocuk ve Kadın haklarını yok sayan bu önergeyi verenler ve destekleyenleri ise kınıyor bu yanlıştan biran önce dönülmesini talep ediyoruz” diye konuştu.    
Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Mecliste görüşmesi devam eden Çocuk istismarıyla ilgili yasanın geri çekilmesini protesto etmek amacıyla; 15 Temmuz Demokrasi meydanında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu adına, Başkan Avukat Gözde Deliktaşlı okudu.
Turan Işık:
AK Parti milletvekilleri tarafından meclise önerge olarak sunulan tecavüz mağdurlarının tecavüzcüsüyle evlendirilmesini meşrulaştıran yasa düzenlemesini protesto etmek için toplandıklarını ifade eden, Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gözde Deliktaşlı, “Kamuoyunun da dün akşam mecliste yapılan görüşmeler sonrasında büyük tepkisini çekmiş olan bu önergenin bizlerin temsilcisi olan vekiller tarafından oylanmasını dahi düşünemiyoruz. Ülkemizin dört bir yanından Karamandan, Ardahan’dan çocuklarımıza yönelik cinsel istismar haberleri geliyorken, münferit olaylarla kız çocuklarımız küçük yaşta evlendiriliyorken, bizler tecavüzcüleri aklamak için değil! mecliste bu olayların önüne geçmek için vekillerimizden yasa düzenlemesi yapılmasını bekliyoruz. Ancak görüyoruz ki dini gerekçelerle ve çıkarılacak yasa metniyle 4000 hükümlünün serbest kalacağı gerekçe gösterilerek Çocuklarımız Tecavüzcülerine kurban olarak teslim ediliyor. Kadının tecavüzü ile evlendirilmesi fikri hem evlilik kurumunun hem tecavüzün hem de tecavüz sonrası kadının psikolojisinin bilinmemesinden ve hafife indirgenmesinden ve en önemlisi de kadının bir kimlik olarak kabul edilmemesinden kaynaklanmaktadır.  Bu öneri ancak ve ancak kadına yönelik işlenen suçları özendirir. Çünkü bu bakış açısı tecavüzü cinsellik olarak görmekte ve tecavüzleri normalleştirmektedir. Oysa ki tecavüz bir cinsellik değil temel insan haklarına yapılmış alçakça bir saldırıdır. Getirilmek istenen metin: “16/11/2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda, Ceza Muhakemesi Kanununun 231 inci maddesindeki koşullara bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir. Bu durumda suça azmettiren veya işlenişine yardım edenler hakkında kamu davasının düşmesine veya infazın ortadan kaldırılmasına karar verilmesi.." şeklindedir. 2005 yılına kadar Türk Ceza Kanununda yer alan bu ilkel madde 2005 yılında yapılan değişiklik ile kaldırılmıştır. Gelinen noktada Kadın ve Çocuk Hakkı ihlalleri için evrensel hukuk normları çerçevesinde mücadele ederken fikir zihniyet ve uygulamalarda tekrar 10 yıl geriye gidiş kabul edilemez. Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak “19 Kasım Dünya Çocuk İstismarını Önleme Günü' ve '20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü' ve '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ' öncesinde bu önergenin acilen geri çekilmesini istiyoruz. Önergenin geri çekilmesi için mecliste mücadele veren vekillerimizin yanındayız.
Çocuk ve Kadın haklarını yok sayan bu önergeyi verenler ve destekleyenleri ise kınıyor bu yanlıştan biran önce dönülmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.