BEYAZ İNCİ PAMUĞUN KULLANIM ALANLARI GENİŞLETİLİYOR

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 01.11.2017 - 07:47, Güncelleme: 01.11.2017 - 07:47
 

BEYAZ İNCİ PAMUĞUN KULLANIM ALANLARI GENİŞLETİLİYOR

Hazır giyim ve tekstil sektörlerinin ana hammaddesi pamuk, teknolojik gelişmelere ayak uyduruyor. Manisa’nın verimli topraklarında da yetişen Pamuk farklı sektörlerin hammaddesi olma yolunda hızla ilerliyor. Bu konuda yürütülen AR-GE çalışmalarıyla pamuk;kağıt, optik, inşaat ve makine sektörleri başta olmak üzere, çok sayıda sektörün hammaddesi olarak kullanım alanlarını genişletiyor.Pamuğu geri plana atan ise polyester giyim ürünleri.
HABER NURGÜL YILMAZ Teknolojik gelişmeler sonucunda polyester tüketimi hızla artarken, toplam lif tüketiminde polyesterin payı yüzde 67’ye ulaştı.  Pamuk ise yüzde 27’de kaldı. Pamuk konusunda AR-Ge çalışmaları yapan uzmanlar ise;kağıt, optik, inşaat ve makine sektörleri başta olmak üzere çok sayıda sektörün hammaddesi olarak kullanım alanların genişletilebileceğini tespit etti. PAMUK TÜKETİMİ YÜZDE 27’YE GERİLEDİ Dünya genelinde lif tüketimi 90 milyon tonu aştı.  Manisa ovasında da son 2 yıldır üretimine tekrar geri dönülen pamuk tüketiminin ise toplam içerisindeki payı yüzde 27’ye geriledi. Dünya genelinde 1.5 milyon tonluk pamuk tüketimiyle dünya üçüncüsü olan ve 2020 yılında 7. Dünya Pamuk Araştırma Konferansı’nı İzmir’de düzenleyecek olan Türkiye, sektörün liderliğini elinde tutma içinde yeni araştırmalar yapıyor. Türkiye; kağıt, optik, inşaat ve makine sanayiinde pamuğu hammadde olarak  kullanmaya başladı. Pamuğun teknik performansını arttıracak Ar-Ge çalışmalarına ise ağırlık verildi. PAMUĞU GERİ PLANA ATAN POLYESTER GİYİM ÜRÜNLERİ Teknolojik gelişmelerin sonucunda tekstil ve hazırgiyim sektörlerinde pamuk tüketiminin artışı durdu. Bu gelişmenin nedeni ise; İnsanların son yıllarda çok fazla tercih ettiği ve polyesterden üretilen spor kıyafetler. Vatandaşın tercih ettiği  polyestergiyim ürünleri tüketimini de hızla arttırdı. 1975 yılında dünya genelinde lif tüketiminde polyester yüzde 5 pay alırken, bugün yüzde 67 seviyesine ulaştı. PAMUK İÇİN TANITIM KAMPANYALARI YAPILMALI Uzmanlara göre; Bu artışı durdurmak için pamuğun doğal, sürdürülebilir ve yenilenebilir özelliklerini vurgulayan tanıtım kampanyaları yapılmalı, pamuğun teknik performansının nasıl artırılacağı üzerine Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmeli. Ayrıca son zamanlarda plastik ve mikroplastik kirlenmeye karşı oluşan yeni endişelerin pamuğa olan talebi arttırması için Sosyal Sorumluluk Projelerine destek olunmalı. DÜNYA PAMUK STOKLARI 18.7 MİLYON TON SEVİYESİNDE KALACAK Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi (ICAC)’nin 76. Genel Kurul Toplantısı’nda 2017-2018 sezonunda ekili alanların artışına bağlı olarak, dünya pamuk üretiminin yüzde 10 artarak 25.4 milyon tona ulaşacağı öngörüsünde bulunuldu. Toplantıda ayrıca; Dünya pamuk üretiminin 2017-2018 sezonu süresince tüketimi aşacağı ve dünya pamuk stoklarının 18.7 milyon ton seviyesinde kalacağı ifade edildi. Çin dışındaki stokların yaklaşık aynı oranda artacağı ve Çin’in pamuk stoklarının ise 2017-2018 sezonunda düşeceğinin tahmin edildiği bilgisi verildi.  
Hazır giyim ve tekstil sektörlerinin ana hammaddesi pamuk, teknolojik gelişmelere ayak uyduruyor. Manisa’nın verimli topraklarında da yetişen Pamuk farklı sektörlerin hammaddesi olma yolunda hızla ilerliyor. Bu konuda yürütülen AR-GE çalışmalarıyla pamuk;kağıt, optik, inşaat ve makine sektörleri başta olmak üzere, çok sayıda sektörün hammaddesi olarak kullanım alanlarını genişletiyor.Pamuğu geri plana atan ise polyester giyim ürünleri.
HABER
NURGÜL YILMAZ


Teknolojik gelişmeler sonucunda polyester tüketimi hızla artarken, toplam lif tüketiminde polyesterin payı yüzde 67’ye ulaştı.  Pamuk ise yüzde 27’de kaldı. Pamuk konusunda AR-Ge çalışmaları yapan uzmanlar ise;kağıt, optik, inşaat ve makine sektörleri başta olmak üzere çok sayıda sektörün hammaddesi olarak kullanım alanların genişletilebileceğini tespit etti.

PAMUK TÜKETİMİ YÜZDE 27’YE GERİLEDİ
Dünya genelinde lif tüketimi 90 milyon tonu aştı.  Manisa ovasında da son 2 yıldır üretimine tekrar geri dönülen pamuk tüketiminin ise toplam içerisindeki payı yüzde 27’ye geriledi. Dünya genelinde 1.5 milyon tonluk pamuk tüketimiyle dünya üçüncüsü olan ve 2020 yılında 7. Dünya Pamuk Araştırma Konferansı’nı İzmir’de düzenleyecek olan Türkiye, sektörün liderliğini elinde tutma içinde yeni araştırmalar yapıyor. Türkiye; kağıt, optik, inşaat ve makine sanayiinde pamuğu hammadde olarak  kullanmaya başladı. Pamuğun teknik performansını arttıracak Ar-Ge çalışmalarına ise ağırlık verildi.

PAMUĞU GERİ PLANA ATAN POLYESTER GİYİM ÜRÜNLERİ
Teknolojik gelişmelerin sonucunda tekstil ve hazırgiyim sektörlerinde pamuk tüketiminin artışı durdu. Bu gelişmenin nedeni ise; İnsanların son yıllarda çok fazla tercih ettiği ve polyesterden üretilen spor kıyafetler. Vatandaşın tercih ettiği  polyestergiyim ürünleri tüketimini de hızla arttırdı. 1975 yılında dünya genelinde lif tüketiminde polyester yüzde 5 pay alırken, bugün yüzde 67 seviyesine ulaştı.

PAMUK İÇİN TANITIM KAMPANYALARI YAPILMALI
Uzmanlara göre; Bu artışı durdurmak için pamuğun doğal, sürdürülebilir ve yenilenebilir özelliklerini vurgulayan tanıtım kampanyaları yapılmalı, pamuğun teknik performansının nasıl artırılacağı üzerine Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmeli. Ayrıca son zamanlarda plastik ve mikroplastik kirlenmeye karşı oluşan yeni endişelerin pamuğa olan talebi arttırması için Sosyal Sorumluluk Projelerine destek olunmalı.

DÜNYA PAMUK STOKLARI 18.7 MİLYON TON SEVİYESİNDE KALACAK
Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi (ICAC)’nin 76. Genel Kurul Toplantısı’nda 2017-2018 sezonunda ekili alanların artışına bağlı olarak, dünya pamuk üretiminin yüzde 10 artarak 25.4 milyon tona ulaşacağı öngörüsünde bulunuldu. Toplantıda ayrıca; Dünya pamuk üretiminin 2017-2018 sezonu süresince tüketimi aşacağı ve dünya pamuk stoklarının 18.7 milyon ton seviyesinde kalacağı ifade edildi. Çin dışındaki stokların yaklaşık aynı oranda artacağı ve Çin’in pamuk stoklarının ise 2017-2018 sezonunda düşeceğinin tahmin edildiği bilgisi verildi.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.