ETV ‘YAYALARA ÖNCELİK’ KURALI KAPSAMINDA SOSYAL DENEY YAPTI MANİSA SINIFTA KALDI!

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 28.05.2019 - 18:09, Güncelleme: 28.05.2019 - 18:09
 

ETV ‘YAYALARA ÖNCELİK’ KURALI KAPSAMINDA SOSYAL DENEY YAPTI MANİSA SINIFTA KALDI!

İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılı yaya yılı olarak ilan edildi ve sürücülere ışıksız yaya geçitlerinde yayalara öncelik tanıma kuralı getirildi. Peki bu kural Manisa'da nasıl işliyor? İşte bu konuda ETV ekibinin yaptığı sosyal deneyle, Manisa'nın bu kuralda sınıfta kaldığı gözlemlendi. Deney sırasında kimi sürücüler yayalara öncelik tanırken kimileri hiç oralı olmadı  ve  yayaları ezmek pahasına da olsa geçitlerde gaza basmaya devam etti. Bir yayanın geçitten geçmeye çalışırken sürücünün durmaya yanaşmaması üzerine  tartışma çıkması kameralarımıza yansıdı. Deney için yollara çıkan muhabirimizde birkaç kez ezilme tehlikesi geçirdi.
Yaya geçidinde yayalara öncelik vermek dünyada demokrasinin ve insana saygının göstergesi olarak biliniyor. Türkiye’de sürücülerin yayalara yol vermemesinden kaynaklı birçok kaza ve ölümler meydana geliyor. Bunun önüne geçmek ve yayalara, insanlara saygıyı topluma kazandırmak adına İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılı yaya yılı olarak ilan edildi. Sürücülere ışıksız yaya geçitlerinde yayalara öncelik tanıma kuralı getirildi. Kurala uymayanlar 488 TL ceza kesiliyor. ETV Manisa ekibi de, 2019 yılının başlangıcından bu yana  ‘yayalara öncelik ‘ kuralının Manisa’da nasıl işlediğini görmek için Beyazfil ve Ulupark'ın yanındaki ışıksız yaya geçitlerinde deney yaptı. Deney sırasında kimi sürücüler yayalara öncelik tanırken kimileri hiç o yanlı olmadan kuralları çiğnedi.  Bazı sürücüler yayaları ezmek pahasına da olsa geçitlerde gaza basmaya devam etti, yayalarla sürücüler arasında tartışma çıktı.  Deney için yollara çıkan muhabir Özlem Şahin de birkaç kez kaza tehlikesi geçirdi. MANİSALI NE DÜŞÜNÜYOR? Deneyin yanı sıra Manisalılara ‘yaya geçidinde sürücüler size yol veriyor mu’  diye soruldu. İşte Manisalıların cevapları; “YOL VEREN SÜRÜCÜYÜ DİĞER SÜRÜCÜ SIKIŞTIRIYOR” Beyazfil binasının yanında taksicilik yapan Erdal Ulubaş;  “Bizim durağımızın hemen önü yaya geçiti. Burada neler yaşandığına akşama kadar şahit oluyorum. Genelde sürücüler yayalara yol vermiyor. Hatta kavga edenler dahi oluyor.  Bazı sürücüler bilinçli, yol veriyor ancak bu sefer arkadaki araç sahibi yol yeren sürücüyü sıkıştırıyor; ‘neden duruyorsun’diye azarlıyor. Bu noktada yayalarımızda bilinçli değil aslında. Işıklı yaya geçitlerinde arabalara yeşil yanmasına rağmen karşıya geçmeye çalışıyorlar. Işıksız yaya geçitlerinde ise kimisi kendi hakkı olmasına rağmen araçlara yol veriyor. Hem yayaların hem de sürücülerin bilinçlenmesi lazım. ” “HIZLI GEÇMEK GEREKİYOR” Öğrenci Mustafa Gökarslan; “Okulumuzun oradaki yaya geçidinde bize öncelik tanıyorlar. Ancak ışıksız noktalarda hızlı geçmek gerekiyor. Sürücüler biraz daha bilinçli olursa mutlu oluruz.” “BİZ ÇOCUKLARA BİRAZCIK DAHA YOL VEREBİLİRLER” Öğrenci Hüsniye Melike Batu;  “Bazen yol veriyorlar ama ben yine de karşıya geçerken korkuyorum.  Biz çocuk olduğumuz için bize birazcık daha yol verebilirler.” “EVVELSİ GÜN BU NEDENLE KAVGA OLDU” Çimentepe Caddesinde esnaf Boyacı Necdet;  “Otobüs yolundaki sürücüler yayalara yol veriyor. Tek yön olduğu için. Daha önceden burada kazalar, kavgalar oluyordu.  Şimdilerde tek yön olduğu için biraz daha rahat. Ancak otobüslerin geçmediği diğer yoldaki yaya geçidinde kimisi yayaya yol veriyor kimileri vermiyor. Evvelsi gün bu nedenle  burada kavga oldu. Sürücüler kurallara uysa hiç bir sorun olmayacak.” “BAZI YOLLARDAN ÇOK KORKUYORUM” Meryem Sinemli; “Bazen yol veriyorlar bazen vermiyorlar. Bazı yollardan çok  korkuyorum kaza olur diye. Birde yanımda çocuğumla sokağa çıkıyorum. Bu yüzden sürekli temkinliyim. Sürücüler biraz daha yavaş gitse iyi olur. Yayalara öncelik tanısınlar.”
İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılı yaya yılı olarak ilan edildi ve sürücülere ışıksız yaya geçitlerinde yayalara öncelik tanıma kuralı getirildi. Peki bu kural Manisa'da nasıl işliyor? İşte bu konuda ETV ekibinin yaptığı sosyal deneyle, Manisa'nın bu kuralda sınıfta kaldığı gözlemlendi. Deney sırasında kimi sürücüler yayalara öncelik tanırken kimileri hiç oralı olmadı  ve  yayaları ezmek pahasına da olsa geçitlerde gaza basmaya devam etti. Bir yayanın geçitten geçmeye çalışırken sürücünün durmaya yanaşmaması üzerine  tartışma çıkması kameralarımıza yansıdı. Deney için yollara çıkan muhabirimizde birkaç kez ezilme tehlikesi geçirdi.

Yaya geçidinde yayalara öncelik vermek dünyada demokrasinin ve insana saygının göstergesi olarak biliniyor. Türkiye’de sürücülerin yayalara yol vermemesinden kaynaklı birçok kaza ve ölümler meydana geliyor. Bunun önüne geçmek ve yayalara, insanlara saygıyı topluma kazandırmak adına İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılı yaya yılı olarak ilan edildi. Sürücülere ışıksız yaya geçitlerinde yayalara öncelik tanıma kuralı getirildi. Kurala uymayanlar 488 TL ceza kesiliyor. ETV Manisa ekibi de, 2019 yılının başlangıcından bu yana  ‘yayalara öncelik ‘ kuralının Manisa’da nasıl işlediğini görmek için Beyazfil ve Ulupark'ın yanındaki ışıksız yaya geçitlerinde deney yaptı. Deney sırasında kimi sürücüler yayalara öncelik tanırken kimileri hiç o yanlı olmadan kuralları çiğnedi.  Bazı sürücüler yayaları ezmek pahasına da olsa geçitlerde gaza basmaya devam etti, yayalarla sürücüler arasında tartışma çıktı.  Deney için yollara çıkan muhabir Özlem Şahin de birkaç kez kaza tehlikesi geçirdi.

MANİSALI NE DÜŞÜNÜYOR?

Deneyin yanı sıra Manisalılara ‘yaya geçidinde sürücüler size yol veriyor mu’  diye soruldu. İşte Manisalıların cevapları;



“YOL VEREN SÜRÜCÜYÜ DİĞER SÜRÜCÜ SIKIŞTIRIYOR”

Beyazfil binasının yanında taksicilik yapan Erdal Ulubaş;  “Bizim durağımızın hemen önü yaya geçiti. Burada neler yaşandığına akşama kadar şahit oluyorum. Genelde sürücüler yayalara yol vermiyor. Hatta kavga edenler dahi oluyor.  Bazı sürücüler bilinçli, yol veriyor ancak bu sefer arkadaki araç sahibi yol yeren sürücüyü sıkıştırıyor; ‘neden duruyorsun’diye azarlıyor. Bu noktada yayalarımızda bilinçli değil aslında. Işıklı yaya geçitlerinde arabalara yeşil yanmasına rağmen karşıya geçmeye çalışıyorlar. Işıksız yaya geçitlerinde ise kimisi kendi hakkı olmasına rağmen araçlara yol veriyor. Hem yayaların hem de sürücülerin bilinçlenmesi lazım. ”



“HIZLI GEÇMEK GEREKİYOR”

Öğrenci Mustafa Gökarslan; “Okulumuzun oradaki yaya geçidinde bize öncelik tanıyorlar. Ancak ışıksız noktalarda hızlı geçmek gerekiyor. Sürücüler biraz daha bilinçli olursa mutlu oluruz.”

“BİZ ÇOCUKLARA BİRAZCIK DAHA YOL VEREBİLİRLER”

Öğrenci Hüsniye Melike Batu;  “Bazen yol veriyorlar ama ben yine de karşıya geçerken korkuyorum.  Biz çocuk olduğumuz için bize birazcık daha yol verebilirler.”

“EVVELSİ GÜN BU NEDENLE KAVGA OLDU”

Çimentepe Caddesinde esnaf Boyacı Necdet;  “Otobüs yolundaki sürücüler yayalara yol veriyor. Tek yön olduğu için. Daha önceden burada kazalar, kavgalar oluyordu.  Şimdilerde tek yön olduğu için biraz daha rahat. Ancak otobüslerin geçmediği diğer yoldaki yaya geçidinde kimisi yayaya yol veriyor kimileri vermiyor. Evvelsi gün bu nedenle  burada kavga oldu. Sürücüler kurallara uysa hiç bir sorun olmayacak.”

“BAZI YOLLARDAN ÇOK KORKUYORUM”

Meryem Sinemli; “Bazen yol veriyorlar bazen vermiyorlar. Bazı yollardan çok  korkuyorum kaza olur diye. Birde yanımda çocuğumla sokağa çıkıyorum. Bu yüzden sürekli temkinliyim. Sürücüler biraz daha yavaş gitse iyi olur. Yayalara öncelik tanısınlar.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.