HER 6 SANİYEDE 1 KİŞİ BU HASTALIKTAN HAYATINI KAYBEDİYOR

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.12.2016 - 09:33, Güncelleme: 05.12.2016 - 09:33
 

HER 6 SANİYEDE 1 KİŞİ BU HASTALIKTAN HAYATINI KAYBEDİYOR

Manisa Eczacılar Odası Genel Sekreteri Devrim Balı, dünyada diyabet hastalarının sayısının giderek arttığını belirterek, önümüzdeki 20 yılda bu sayının 800 milyonu bulmasının beklendiğini kaydetti. Her 6 saniyede 1 kişinin diyabet hastalığından hayatını kaybettiğini vurgulayan Eczacı Devrim Balı, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri içinde diyabetin en fazla artış gösterdiği ülke olduğunu söyledi.
HABER Caner KILIÇ- Manisa Eczacılar Odası Genel Sekreteri Devrim Balı, dünyadaki diyabet hastalarının sayısının hakkında önemli bilgilendirmeler yaptı. Önümüzdeki yıllarda bu sayının giderek artacağının altını çizen açıklamalara göre; Dünyada yaklaşık 450 milyonu bulan Diyabet hastalarının sayısının, önümüzdeki 20 yılda 800 milyonu bulması bekleniyor. HER 11 KİŞİDEN 1’İ DİYABET HASTASI Dünyada her 11 kişiden 1’ine diyabet tanısı konmuş durumda. Dünya gelirinin yüzde 12 si (673 milyar ABD doları) her yıl diyabete harcanıyor. Her 6 saniyede 1 kişi diyabet hastalığından hayatını kaybediyor. TÜRKİYE’NİN DURUMU VAHİM Ülkemizde ise durum daha vahim. Türkiye Avrupa ülkeleri içinde diyabetin en fazla artış gösterdiği ülke. Son 10 yılda yüzde 100 lük bir artış söz konusu. Toplumda diyabet görülme sıklığı %14.5 e yükselmiş durumda. DİYABET TAKİBİ ÖNEM KAZANIYOR Manzara bu denli korkunç olunca “evde diyabet takibi” önem kazanıyor.  Evde “kan şekeri” takibi, glisemi kontrolünde yapması kolay ve ucuz ve güvenli bir yöntemdir. Hastanın şeker düzeyini takip ederek gerekli önlemleri alır, beslenmesini, egzersizlerini ona göre ayarlayabilir. Düzenli takip, diyabetin takip ve tedavi masraflarını ciddi ölçüde azaltır.  SOSYAL GÜVENLİK KURUMU DUYURDU Evde “kan şekeri” takibi, kan şekeri takip cihazları ile yapılmaktadır.  Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu Ağustos 2016‘dan itibaren yalnızca “kan şekeri ölçüm striplerini” karşılayacağını, hastaların evde kullandığı “kan şekeri ölçüm makineleri”ni karşılamayacağını duyurdu. MALİYETİ KATLANARAK ARTAN BİR HASTALIK Ortalama olarak 50–100 TL arasında satılan bu makineler, vatandaşın sağlık harcamalarına ek bir yük daha getirdi. Oysaki diyabet başlangıçta tedavisi ve kontrolü ucuz olan, ilerleyen evrelerde maliyeti katlanarak artan bir hastalıktır. İŞTE AKILLARDAKİ O KAÇINILMAZ SORULAR 2016 yılı biterken fiili durumda henüz bir düzelme olmadı. 2 yılda bir kalibrasyonu bozulduğu için yani doğru ölçme güvenilirliği kalmadığı için değiştirilmesi gereken şeker ölçüm makinelerine; Vatandaş nasıl ulaşacak? Evde şeker takibi nasıl yapılacak? Diyabetli hastaların “yaşam standardı ve konforu” ne ölçüde etkilenecek? Şeker takibi yapılamadığı için doğacak sağlık sorunları, hatta ölümlerden kim sorumlu olacak? Şeker takibi yapılamadığı için artan tedavi masrafları,  şeker ölçüm makinelerinin yıllık masrafından az mıdır? Eczacılar olarak Diyabet (şeker)’li hastaların hayatını tehdit eden bu durumun en kısa zamanda düzeltilmesini talep ediyoruz.  
Manisa Eczacılar Odası Genel Sekreteri Devrim Balı, dünyada diyabet hastalarının sayısının giderek arttığını belirterek, önümüzdeki 20 yılda bu sayının 800 milyonu bulmasının beklendiğini kaydetti. Her 6 saniyede 1 kişinin diyabet hastalığından hayatını kaybettiğini vurgulayan Eczacı Devrim Balı, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri içinde diyabetin en fazla artış gösterdiği ülke olduğunu söyledi.

HABER
Caner KILIÇ-
Manisa Eczacılar Odası Genel Sekreteri Devrim Balı, dünyadaki diyabet hastalarının sayısının hakkında önemli bilgilendirmeler yaptı. Önümüzdeki yıllarda bu sayının giderek artacağının altını çizen açıklamalara göre; Dünyada yaklaşık 450 milyonu bulan Diyabet hastalarının sayısının, önümüzdeki 20 yılda 800 milyonu bulması bekleniyor.

HER 11 KİŞİDEN 1’İ DİYABET HASTASI
Dünyada her 11 kişiden 1’ine diyabet tanısı konmuş durumda. Dünya gelirinin yüzde 12 si (673 milyar ABD doları) her yıl diyabete harcanıyor. Her 6 saniyede 1 kişi diyabet hastalığından hayatını kaybediyor.

TÜRKİYE’NİN DURUMU VAHİM
Ülkemizde ise durum daha vahim. Türkiye Avrupa ülkeleri içinde diyabetin en fazla artış gösterdiği ülke. Son 10 yılda yüzde 100 lük bir artış söz konusu. Toplumda diyabet görülme sıklığı %14.5 e yükselmiş durumda.

DİYABET TAKİBİ ÖNEM KAZANIYOR
Manzara bu denli korkunç olunca “evde diyabet takibi” önem kazanıyor.  Evde “kan şekeri” takibi, glisemi kontrolünde yapması kolay ve ucuz ve güvenli bir yöntemdir. Hastanın şeker düzeyini takip ederek gerekli önlemleri alır, beslenmesini, egzersizlerini ona göre ayarlayabilir. Düzenli takip, diyabetin takip ve tedavi masraflarını ciddi ölçüde azaltır. 

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU DUYURDU
Evde “kan şekeri” takibi, kan şekeri takip cihazları ile yapılmaktadır.  Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu Ağustos 2016‘dan itibaren yalnızca “kan şekeri ölçüm striplerini” karşılayacağını, hastaların evde kullandığı “kan şekeri ölçüm makineleri”ni karşılamayacağını duyurdu.

MALİYETİ KATLANARAK ARTAN BİR HASTALIK
Ortalama olarak 50–100 TL arasında satılan bu makineler, vatandaşın sağlık harcamalarına ek bir yük daha getirdi. Oysaki diyabet başlangıçta tedavisi ve kontrolü ucuz olan, ilerleyen evrelerde maliyeti katlanarak artan bir hastalıktır.

İŞTE AKILLARDAKİ O KAÇINILMAZ SORULAR
2016 yılı biterken fiili durumda henüz bir düzelme olmadı. 2 yılda bir kalibrasyonu bozulduğu için yani doğru ölçme güvenilirliği kalmadığı için değiştirilmesi gereken şeker ölçüm makinelerine; Vatandaş nasıl ulaşacak? Evde şeker takibi nasıl yapılacak? Diyabetli hastaların “yaşam standardı ve konforu” ne ölçüde etkilenecek? Şeker takibi yapılamadığı için doğacak sağlık sorunları, hatta ölümlerden kim sorumlu olacak? Şeker takibi yapılamadığı için artan tedavi masrafları,  şeker ölçüm makinelerinin yıllık masrafından az mıdır? Eczacılar olarak Diyabet (şeker)’li hastaların hayatını tehdit eden bu durumun en kısa zamanda düzeltilmesini talep ediyoruz.
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.