HIRILTILI NEFES ALIYORSANIZ DİKKAT!

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 01.12.2016 - 08:30, Güncelleme: 01.12.2016 - 08:30
 

HIRILTILI NEFES ALIYORSANIZ DİKKAT!

Tedavide geç kalındığında astıma kadar ilerleyen astım bronşit, çevresel ve kişisel sebeplerden dolayı pek çok kişide rastlanılan hastalıkların başında yer alıyor. Astım bronşitin en önemli belirtisinin öksürük ve hırıltılı nefes almak olduğunu söyleyen Özel Sekiz Eylül Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Sofuoğlu, dünyada ortalama üç yüz milyon kişinin astımlı olduğunu ileri sürdü.
Çeşitli sebeplerden dolayı nefes yollarının reaksiyon göstermesi ile ortaya çıkan astım bronşit, uzun soluklu ataklar halinde ilerleyen bir hastalık olarak sıkça karşımıza çıkıyor. ASTIMDA ÇEVRESEL FAKTÖRLERDE ÖNEMLİ Rahatsızlığı iki önemli nedene bağlayan Özel Sekiz Eylül Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Sofuoğlu, “Astım bronşitin sebepleri çevresel ve kişisel faktörlerdir. Kişisel faktörlerde genetik yapı çok etkilidir. Çevresel faktörde de en önemli nedenler; çevre kirliliği, sigara kullanımı ya da dumana maruz kalmak, hayvansal tozlar, polenler, soğuk hava, alerjiye neden olabilecek kimyasal maddeler veya çalışma ortamındaki kimyasallar ve gazlar… Tüm bu saydığımız faktörler duyarlı olan bazı kişilerin nefes yollarında reaksiyona neden olarak daralmalara sebep oluyor. Bunun sonucunda da öksürükler, hırıltılı solunum, nefeste güçlük tablosu ortaya çıkıyor” bilgisini verdi. “SİGARA İÇEN BIRAKMALI” Astım bronşitin en önemli belirtisinin öksürük ve hırıltılı nefes almak olduğunu söyleyen Sofuoğlu, ani efor sarf edilen durumlarda, ya da gülme sırasında hastalığın hissedilebileceğini kaydetti. Sigara içen astım hastalarının kullanımı bırakması gerektiğini dile getiren Dr. Nevin Sofuoğlu, günümüzde 12 yetişkinden birinin astım hastası olduğunu açıkladı. Sigaranın yanı sıra hava kirliliğin de tetikleyici unsurlardan biri olduğunun altını çizen Sofuoğlu açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü. “Evdeki kimyasal temizleyicilere çok dikkat edilmesi gerekiyor. Mesleki işlerde dikkatli olunması önemli. Soğuk havadan korunmak yine aynı şekilde... Bunlar astımı tetikleyen en önemli unsurlardır. Alerjik rahatsızlığı olan kişiler kendini sakınmalı. Ayrıca evimizi de sık sık havalandırmamız gerekiyor.” ASTIMIN TEDAVİSİ UZUN Özel Sekiz Eylül Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Sofuoğlu, astımın uzun süren bir tedavisi olduğuna değinerek, kullanılan ilaçların iki grupta toplandığı bilgisini verdi. Sofuoğlu,“Bir tanesi kurtarıcı ilaçlar; akut ataklar oluştuğunda o andaki durumu düzeltmek amacıyla kullanılır. Diğeri de tedavi edici (uzun soluklu) ilaçlar”  diye konuştu. “İLAÇLAR BIRAKILIRSA HASTALIK NÜKSEDEBİLİR” Sofuoğlu, hastaların tedavi sürecinde yaşadıkları rahatlamayla ilaç kullanımını bıraktıklarından dert yandı. Hastanın ilaç kullanımını hekim kontrolü ile bırakması gerektiğini önemle vurgulayan Özel Sekiz Eylül Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sofuoğlu, ilaçların bırakılması halinde hastalığın nüksedebileceğini  dile getirdi. İYİ TAKİP VE TEDAVİ SÜRECİ Sofuoğlu,  “Kontrolsüz ve çok sık ilerleyen ataklarda, hastane yatışı artan hastalarda akciğer dokusunda geri dönüşsüz tahrip oluyor. İleri evre astıma dönüşüyor. O yüzden iyi bir tedavi süreci ve iyi bir kontrolle hastalık takip edilmelidir” ifadelerine yer verdi.  
Tedavide geç kalındığında astıma kadar ilerleyen astım bronşit, çevresel ve kişisel sebeplerden dolayı pek çok kişide rastlanılan hastalıkların başında yer alıyor. Astım bronşitin en önemli belirtisinin öksürük ve hırıltılı nefes almak olduğunu söyleyen Özel Sekiz Eylül Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Sofuoğlu, dünyada ortalama üç yüz milyon kişinin astımlı olduğunu ileri sürdü.
Çeşitli sebeplerden dolayı nefes yollarının reaksiyon göstermesi ile ortaya çıkan astım bronşit, uzun soluklu ataklar halinde ilerleyen bir hastalık olarak sıkça karşımıza çıkıyor.



ASTIMDA ÇEVRESEL FAKTÖRLERDE ÖNEMLİ
Rahatsızlığı iki önemli nedene bağlayan Özel Sekiz Eylül Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Sofuoğlu, “Astım bronşitin sebepleri çevresel ve kişisel faktörlerdir. Kişisel faktörlerde genetik yapı çok etkilidir. Çevresel faktörde de en önemli nedenler; çevre kirliliği, sigara kullanımı ya da dumana maruz kalmak, hayvansal tozlar, polenler, soğuk hava, alerjiye neden olabilecek kimyasal maddeler veya çalışma ortamındaki kimyasallar ve gazlar… Tüm bu saydığımız faktörler duyarlı olan bazı kişilerin nefes yollarında reaksiyona neden olarak daralmalara sebep oluyor. Bunun sonucunda da öksürükler, hırıltılı solunum, nefeste güçlük tablosu ortaya çıkıyor” bilgisini verdi.

“SİGARA İÇEN BIRAKMALI”
Astım bronşitin en önemli belirtisinin öksürük ve hırıltılı nefes almak olduğunu söyleyen Sofuoğlu, ani efor sarf edilen durumlarda, ya da gülme sırasında hastalığın hissedilebileceğini kaydetti. Sigara içen astım hastalarının kullanımı bırakması gerektiğini dile getiren Dr. Nevin Sofuoğlu, günümüzde 12 yetişkinden birinin astım hastası olduğunu açıkladı. Sigaranın yanı sıra hava kirliliğin de tetikleyici unsurlardan biri olduğunun altını çizen Sofuoğlu açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü. “Evdeki kimyasal temizleyicilere çok dikkat edilmesi gerekiyor. Mesleki işlerde dikkatli olunması önemli. Soğuk havadan korunmak yine aynı şekilde... Bunlar astımı tetikleyen en önemli unsurlardır. Alerjik rahatsızlığı olan kişiler kendini sakınmalı. Ayrıca evimizi de sık sık havalandırmamız gerekiyor.”

ASTIMIN TEDAVİSİ UZUN
Özel Sekiz Eylül Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Sofuoğlu, astımın uzun süren bir tedavisi olduğuna değinerek, kullanılan ilaçların iki grupta toplandığı bilgisini verdi. Sofuoğlu,“Bir tanesi kurtarıcı ilaçlar; akut ataklar oluştuğunda o andaki durumu düzeltmek amacıyla kullanılır. Diğeri de tedavi edici (uzun soluklu) ilaçlar”  diye konuştu.

“İLAÇLAR BIRAKILIRSA HASTALIK NÜKSEDEBİLİR”
Sofuoğlu, hastaların tedavi sürecinde yaşadıkları rahatlamayla ilaç kullanımını bıraktıklarından dert yandı. Hastanın ilaç kullanımını hekim kontrolü ile bırakması gerektiğini önemle vurgulayan Özel Sekiz Eylül Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sofuoğlu, ilaçların bırakılması halinde hastalığın nüksedebileceğini  dile getirdi.

İYİ TAKİP VE TEDAVİ SÜRECİ
Sofuoğlu,  “Kontrolsüz ve çok sık ilerleyen ataklarda, hastane yatışı artan hastalarda akciğer dokusunda geri dönüşsüz tahrip oluyor. İleri evre astıma dönüşüyor. O yüzden iyi bir tedavi süreci ve iyi bir kontrolle hastalık takip edilmelidir” ifadelerine yer verdi.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.