HORMONLAR RUH SAĞLIĞIMIZI DA ETKİLİYOR

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.01.2019 - 13:43, Güncelleme: 09.01.2019 - 13:43
 

HORMONLAR RUH SAĞLIĞIMIZI DA ETKİLİYOR

Uzmanlar, vücudumuzdaki farklı türdeki hormonların belli biyolojik süreçler için hayati fonksiyonlar sağlamaktan çok daha fazlasını yaptığını, bizim davranışlarımızı ve ruh halimizi de etkilediğini belirtiyor. Buna göre hormonal dengesizlik, bizi depresyona sürükleyebilir ya da hayata karşı tüm bakış açımızı değiştirebilir.
Uzman Doktor Müjgan Talibova Akdüz, vücudumuzda salgılanan hormonların iç dengemiz ve sağlığımızın durumunu belirlediği gibi ruh sağlığımızı ve buna bağlı olarak yaşam kalitemizi doğrudan etkilediğini belirtti. Hormonlarda olabilecek herhangi bir dengesizliğin ruh halimize yansıması olarak aşırı yorgunluk, agresiflik, çok hareketlilik, huzursuzluk, açlık, uykusuzluk, durgunluk, isteksizlik gibi durumların ortaya çıktığını söyleyen Dr. Akdüz, “Ruh halimiz üzerinde tamamen kontrolümüz olmaması huzursuz ya da rahatsız edici gözükebilir. Öte yandan, bu hormonal dengesizliklerin sağlıklı bir yaşam tarzıyla kontrol altına alabileceğimizi unutmayın” dedi. HANGİ HORMONLAR DAVRANIŞLARINIZI NASI ETKLİYOR? Akdüz bazı hormonların az ya da çok salgılanmasından kaynaklı etkileri şu sözlerle aktardı; “ Troid hormaonlarının gerektiğinden fazla salgılanması huzursuz, fazla hareketli, aşırı agresif olmamıza neden olur. Tam tersine troid hormonlarının az salgılanması durgun ve isteksiz olmamıza neden olur. İnsülinin fazla salgılanması kan şekerinin hızlı düşmesiyle uyku hali veya aşırı hareketliliğe neden olur. Bunun dışında diğer hormonlar da bizim ruh halimize etki ediyor.” ÇÖZÜM; SAĞLIKLI YAŞAM TARZI Hormonların kontrol altına alınabilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Uzman Doktor Müjgan Talibova Akdüz,, “Hormonların normal düzeye getirilmesi ve bu belirttiğimiz olumsuz belirtilerin kaybolması mümkün. Hormonlarımız az salgılanıyorsa dışarıdan takviyeyle normal düzeye getirebiliriz veya çok salgılanıyorsa azaltmak için tedavi uygulayabiliriz. Bunun yanı sıra hormonal dengesizlikler, sağlıklı bir yaşam tarzıyla ortadan kalkar. Doğru şekilde beslenmek, egzersiz yapmak, stresi yönetmek ve düzenli doktor kontrollerine gitmek çok önemlidir.” dedi. -Özlem ŞAHİN
Uzmanlar, vücudumuzdaki farklı türdeki hormonların belli biyolojik süreçler için hayati fonksiyonlar sağlamaktan çok daha fazlasını yaptığını, bizim davranışlarımızı ve ruh halimizi de etkilediğini belirtiyor. Buna göre hormonal dengesizlik, bizi depresyona sürükleyebilir ya da hayata karşı tüm bakış açımızı değiştirebilir.

Uzman Doktor Müjgan Talibova Akdüz, vücudumuzda salgılanan hormonların iç dengemiz ve sağlığımızın durumunu belirlediği gibi ruh sağlığımızı ve buna bağlı olarak yaşam kalitemizi doğrudan etkilediğini belirtti. Hormonlarda olabilecek herhangi bir dengesizliğin ruh halimize yansıması olarak aşırı yorgunluk, agresiflik, çok hareketlilik, huzursuzluk, açlık, uykusuzluk, durgunluk, isteksizlik gibi durumların ortaya çıktığını söyleyen Dr. Akdüz, “Ruh halimiz üzerinde tamamen kontrolümüz olmaması huzursuz ya da rahatsız edici gözükebilir. Öte yandan, bu hormonal dengesizliklerin sağlıklı bir yaşam tarzıyla kontrol altına alabileceğimizi unutmayın” dedi.

HANGİ HORMONLAR DAVRANIŞLARINIZI NASI ETKLİYOR?

Akdüz bazı hormonların az ya da çok salgılanmasından kaynaklı etkileri şu sözlerle aktardı; “ Troid hormaonlarının gerektiğinden fazla salgılanması huzursuz, fazla hareketli, aşırı agresif olmamıza neden olur. Tam tersine troid hormonlarının az salgılanması durgun ve isteksiz olmamıza neden olur. İnsülinin fazla salgılanması kan şekerinin hızlı düşmesiyle uyku hali veya aşırı hareketliliğe neden olur. Bunun dışında diğer hormonlar da bizim ruh halimize etki ediyor.”

ÇÖZÜM; SAĞLIKLI YAŞAM TARZI

Hormonların kontrol altına alınabilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Uzman Doktor Müjgan Talibova Akdüz,, “Hormonların normal düzeye getirilmesi ve bu belirttiğimiz olumsuz belirtilerin kaybolması mümkün. Hormonlarımız az salgılanıyorsa dışarıdan takviyeyle normal düzeye getirebiliriz veya çok salgılanıyorsa azaltmak için tedavi uygulayabiliriz. Bunun yanı sıra hormonal dengesizlikler, sağlıklı bir yaşam tarzıyla ortadan kalkar. Doğru şekilde beslenmek, egzersiz yapmak, stresi yönetmek ve düzenli doktor kontrollerine gitmek çok önemlidir.” dedi. -Özlem ŞAHİN

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.