İNEKLER KESİLDİ SÜT FİYATI FIRLADI

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.12.2017 - 11:21, Güncelleme: 23.12.2017 - 11:21
 

İNEKLER KESİLDİ SÜT FİYATI FIRLADI

Et fiyatlarının yükselmesiyle beraber süt veren ineklerin de kesilmesiyle, 2017’nin son aylarında süt fiyatları adeta fırladı.
Süt veren ineklerin et için kesilmesi dengeyi bozdu. Süt ürünlerinde son iki ayda yüzde 16'lık zam oranı ile kaymak şampiyon olurken, yüzde 14 ile taze kaşar ikinci, yüzde 11 ile tam yağlı süt üçüncü oldu. Vatandaşlar, süt ineklerinin kesilmesiyle beraber aşırı artış gösteren süt fiyatlarından oldukça dertli. KAZANAN ‘ARACILAR’ OLUYOR Süt fiyatları ile ilgili, Manisa’nın Sarınasuflar Mahallesi sakinlerinden Enver Aşnaz şu ifadelere yer verdi, “Köyünde, ineklerimizi kestirdik. Çünkü sütten kazancımız yok. Aracılar bizden sütü 90 kuruştan alıyor. 1 TL bile değil. Bizden alınarak Manisa merkeze giden sütler mandıralara vs. 2.00 - 2.50 TL’ ye satılıyor. Biz beş kuruş para kazanamıyoruz. İneklerimizin bir kısmını kestik bir kısmını da sattık. Şimdi 1 tek ineğimiz var. Onu da çocuk çoluk yesin diye tutuyoruz. 3-5 yıldır bu sorun devam ediyor.” “HÜKÜMET YEM FİYATLARINI DÜŞÜRSÜN” Süt fiyatlarındaki artışa yine bir başka vatandaş Halil Durmuş, kendince bir çözüm önerisinde bulundu; “Madem süt fiyatları yüksek. Et fiyatları zaten aldı başını gidiyor. Bunun bir nevi çözümü yem fiyatlarını düşürmek olur. Hükümetimiz bu yönde bir adım atsın. Çiftçi yemini uygun fiyata alsın. Hayvancılıkla uğraşanlara destek olsunlar. Nasıl dışarıdan et alıp da uygun fiyata veriyorlarsa, hayvancılara da destek versinler mademki. Et fiyatındaki artış süte yansıdı. Sütten kaymağa, tereyağından, peynire kadar tüm hayvansal gıdalarda artış oldu. İç piyasayı biran önce düzeltsinler. Bizim isteğimiz bu.” “ÇİFTÇİ ÜRETEMEZSE İTHAL KAÇINILMAZ” Vatandaşlardan Ali İhsan Duran ise şu sözlere yer verdi, “Çiftçi destek almalı. Hükümet çiftçiyi desteklese hayvan yetiştiriciliği olsa, bu duruma gelir miydik? Eğer bu ülkede çiftçiye destek sağlanmıyorsa, ithal kaçınılmaz olur. Başka çaresi var mı?"    
Et fiyatlarının yükselmesiyle beraber süt veren ineklerin de kesilmesiyle, 2017’nin son aylarında süt fiyatları adeta fırladı.
Süt veren ineklerin et için kesilmesi dengeyi bozdu. Süt ürünlerinde son iki ayda yüzde 16'lık zam oranı ile kaymak şampiyon olurken, yüzde 14 ile taze kaşar ikinci, yüzde 11 ile tam yağlı süt üçüncü oldu. Vatandaşlar, süt ineklerinin kesilmesiyle beraber aşırı artış gösteren süt fiyatlarından oldukça dertli.



KAZANAN ‘ARACILAR’ OLUYOR

Süt fiyatları ile ilgili, Manisa’nın Sarınasuflar Mahallesi sakinlerinden Enver Aşnaz şu ifadelere yer verdi, “Köyünde, ineklerimizi kestirdik. Çünkü sütten kazancımız yok. Aracılar bizden sütü 90 kuruştan alıyor. 1 TL bile değil. Bizden alınarak Manisa merkeze giden sütler mandıralara vs. 2.00 - 2.50 TL’ ye satılıyor. Biz beş kuruş para kazanamıyoruz. İneklerimizin bir kısmını kestik bir kısmını da sattık. Şimdi 1 tek ineğimiz var. Onu da çocuk çoluk yesin diye tutuyoruz. 3-5 yıldır bu sorun devam ediyor.”



“HÜKÜMET YEM FİYATLARINI DÜŞÜRSÜN”
Süt fiyatlarındaki artışa yine bir başka vatandaş Halil Durmuş, kendince bir çözüm önerisinde bulundu; “Madem süt fiyatları yüksek. Et fiyatları zaten aldı başını gidiyor. Bunun bir nevi çözümü yem fiyatlarını düşürmek olur. Hükümetimiz bu yönde bir adım atsın. Çiftçi yemini uygun fiyata alsın. Hayvancılıkla uğraşanlara destek olsunlar. Nasıl dışarıdan et alıp da uygun fiyata veriyorlarsa, hayvancılara da destek versinler mademki. Et fiyatındaki artış süte yansıdı. Sütten kaymağa, tereyağından, peynire kadar tüm hayvansal gıdalarda artış oldu. İç piyasayı biran önce düzeltsinler. Bizim isteğimiz bu.”

“ÇİFTÇİ ÜRETEMEZSE İTHAL KAÇINILMAZ”
Vatandaşlardan Ali İhsan Duran ise şu sözlere yer verdi, “Çiftçi destek almalı. Hükümet çiftçiyi desteklese hayvan yetiştiriciliği olsa, bu duruma gelir miydik? Eğer bu ülkede çiftçiye destek sağlanmıyorsa, ithal kaçınılmaz olur. Başka çaresi var mı?"







 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.