KAVUN-KARPUZ ÜRETİCİLERİNİ SICAK HAVA VE FİYATLAR YAKTI

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.08.2017 - 09:40, Güncelleme: 05.08.2017 - 09:40
 

KAVUN-KARPUZ ÜRETİCİLERİNİ SICAK HAVA VE FİYATLAR YAKTI

Manisa’da kavun ve karpuz üreticileri, sıcak hava nedeniyle ürünlerinin yanması ve mahsul fiyatının geçen yıla göre yarı yarıya düşmesi nedeniyle zor günler geçiriyor. Ürün satmakta sıkıntı çeken çiftçiler, zararlarının büyük olduğunu söyledi.
HABER ÖZLEM UNCU  Manisa'da kavun ve karpuz üretimi yapan çiftçiler, bu yıl beklediği kazancı elde edemedi. Aşırı sıcaklardan dolayı mahsullerde yanıklar oluşurken, fiyatlar da üreticiyi memnun etmedi. Kavun ve karpuzun kilosu tarlada 30 kuruş. Yetiştirdikleri ürünlerin tarladan çıkış fiyatının düşük olmasına rağmen, pazar tezgahlarındaki fiyatların yüksek olduğunu belirten üreticiler, kendilerinin kar etmediğini vurguluyor. “TÜKETİCİ İÇİN ÖZEL BİR YERİ VAR” Saruhanlı ilçesine bağlı Koldere Mahallesi’nde yetiştirilen Koldere Kavunu’nun tüketici için özel bir yeri olduğunu söyleyen çiftçiler; “Bu hasat dönemine kadar Koldere Kavunu, Manisa’da en çok tercih edilen, dış pazarı oldukça yüksek, özellikle İstanbul, İzmir ve Antalya pazarlarının vazgeçilmez ürünüdür. Öyle ki; dış pazarda  Kırkağaç Kavunu’nun da önünde.”dediler.   “MAHSÜL TARLADA YANDI” Çiftçiler; bu yıl hava şartlarının kendilerini çok etkilediğini ve müşteri bulmakta zorlandıklarını anlatarak şu sözlere yer verdiler; "Üretim bu sene hava şartları dolayısıyla sıkıntılı oldu. Mahsuller sıcaktan büyük ölçüde zarar gördü. Fiyatlar çok düşük ve üreticiyi memnun etmedi. Ürünümüzü satamıyoruz. 2.5 tonluk bir römorku 600 liraya satabiliyoruz. Kavunun dekarında 2 bin liraya yakın masrafı var. Bu şartlarda maliyeti kurtarmıyor. Sıcaktan da ürünler yandı. 10 dekarlık tarladan 50 ton ürün almamız gerekirken; 15-20 tonda kaldı. Sadece karpuz değil kavun da para etmiyor." "ÇİFTÇİ MAĞDUR" Üreticiler, son olarak "Şu an çiftçi mağdur durumda. Kavunun kilosunu 30 ile 40 kuruştan satabiliyoruz. Geçen yıla göre fiyatlarda yüzde 50 düşüş var. Çiftçi şu an Karpuzda olduğu gibi kavunda da zarar ediyor.  Karpuz ve kavun ekmeyenler daha karlı" ifadelerine dikkati çekti.      
Manisa’da kavun ve karpuz üreticileri, sıcak hava nedeniyle ürünlerinin yanması ve mahsul fiyatının geçen yıla göre yarı yarıya düşmesi nedeniyle zor günler geçiriyor. Ürün satmakta sıkıntı çeken çiftçiler, zararlarının büyük olduğunu söyledi.

HABER
ÖZLEM UNCU 

Manisa'da kavun ve karpuz üretimi yapan çiftçiler, bu yıl beklediği kazancı elde edemedi. Aşırı sıcaklardan dolayı mahsullerde yanıklar oluşurken, fiyatlar da üreticiyi memnun etmedi. Kavun ve karpuzun kilosu tarlada 30 kuruş. Yetiştirdikleri ürünlerin tarladan çıkış fiyatının düşük olmasına rağmen, pazar tezgahlarındaki fiyatların yüksek olduğunu belirten üreticiler, kendilerinin kar etmediğini vurguluyor.

“TÜKETİCİ İÇİN ÖZEL BİR YERİ VAR”
Saruhanlı ilçesine bağlı Koldere Mahallesi’nde yetiştirilen Koldere Kavunu’nun tüketici için özel bir yeri olduğunu söyleyen çiftçiler; “Bu hasat dönemine kadar Koldere Kavunu, Manisa’da en çok tercih edilen, dış pazarı oldukça yüksek, özellikle İstanbul, İzmir ve Antalya pazarlarının vazgeçilmez ürünüdür. Öyle ki; dış pazarda  Kırkağaç Kavunu’nun da önünde.”dediler.


 

“MAHSÜL TARLADA YANDI”
Çiftçiler; bu yıl hava şartlarının kendilerini çok etkilediğini ve müşteri bulmakta zorlandıklarını anlatarak şu sözlere yer verdiler; "Üretim bu sene hava şartları dolayısıyla sıkıntılı oldu. Mahsuller sıcaktan büyük ölçüde zarar gördü. Fiyatlar çok düşük ve üreticiyi memnun etmedi. Ürünümüzü satamıyoruz. 2.5 tonluk bir römorku 600 liraya satabiliyoruz. Kavunun dekarında 2 bin liraya yakın masrafı var. Bu şartlarda maliyeti kurtarmıyor. Sıcaktan da ürünler yandı. 10 dekarlık tarladan 50 ton ürün almamız gerekirken; 15-20 tonda kaldı. Sadece karpuz değil kavun da para etmiyor."


"ÇİFTÇİ MAĞDUR"
Üreticiler, son olarak "Şu an çiftçi mağdur durumda. Kavunun kilosunu 30 ile 40 kuruştan satabiliyoruz. Geçen yıla göre fiyatlarda yüzde 50 düşüş var. Çiftçi şu an Karpuzda olduğu gibi kavunda da zarar ediyor.  Karpuz ve kavun ekmeyenler daha karlı" ifadelerine dikkati çekti.


 

 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.