MANİSA OVASI'NDA KALİTE BAKIMINDAN BİRİNCİ SIRADA

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.08.2017 - 10:16, Güncelleme: 02.08.2017 - 10:16
 

MANİSA OVASI'NDA KALİTE BAKIMINDAN BİRİNCİ SIRADA

Manisa Ovası’nın 'Beyaz Altını' olarak bilinen pamuk, bundan 17 yıl önce yeterli değeri bulamayınca ekimi de giderek azaldı. Bu nedenle pamuk, Manisa Ovası’nda yok olma aşamasına geldi.
Özel Haber Özlem UNCU Pamukta umduğu fiyatı bulamayan çiftçiler, alternatif ürün arayışına girdi ve özellikle pamuk yerine darı ve hububat ekimi yapmaya başladı, yer yer üzüm bağları da kurdu. Manisa Ovası’nda kalite bakımından birinci sırada yer alan pamuk, 17 yıl aradan sonra Türkiye piyasalarının ihtiyaç duyduğu ürün olmaya başladı. Hükümet de geçtiğimiz aylarda harekete geçti ve pamuk fiyatları çiftçiyi memnun eder hale geldi.  Üreticiler de Manisa’da pamuk ekimine sıcak bakmaya başladı. “YETERLİ FİYAT VERİLMEZSE DARI ÜRETİMİNİ BİTİRİYORUZ” Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, pamuk üretimini  değerlendirdi. Kaçire, yaptığı açıklamada; “Geçen yıla oranla pamuk üretimine alternatif yönlendirme var. Bu bakımdan darı üretim alanı bu yıl % 25 azaldı. Şuan darı sılaş hasadımız başladı. Verimi iyi fakat fiyatlarda azalma var. Çiftçi mağdur oluyor. Para kazanamıyor. Haliyle zarar ediyor. Mısırın rekoltesi de önceki yıllara göre oldukça düşük. Aslında, mısır üretimi de pamuk gibi önemli. Gerekli önlemler alınmalı. Koşulları iyileştirilmeli. Bunun yanında pamuk üretimi de Manisa için şart. Ülke olarak pamuk üretimine ihtiyacımız var. Hükümet, bu ihtiyaç dolayısıyla pamuk ekim koşullarında iyileştirmeye giderek, fiyat artışı gerçekleştirdi. Çiftçilerimiz pamuk üretimine sağlanan destekten memnun. Böyle devam ederse, mısırın Manisa Ovasına 17 yıllık hakimiyeti son bulacak. Yani fiyat konusunda yeterli destek sağlanmazsa çiftçimiz mısır üretimini bırakacak. Tamamen pamuk üretimine yönelecek"dedi.
Manisa Ovası’nın 'Beyaz Altını' olarak bilinen pamuk, bundan 17 yıl önce yeterli değeri bulamayınca ekimi de giderek azaldı. Bu nedenle pamuk, Manisa Ovası’nda yok olma aşamasına geldi.

Özel Haber
Özlem UNCU

Pamukta umduğu fiyatı bulamayan çiftçiler, alternatif ürün arayışına girdi ve özellikle pamuk yerine darı ve hububat ekimi yapmaya başladı, yer yer üzüm bağları da kurdu. Manisa Ovası’nda kalite bakımından birinci sırada yer alan pamuk, 17 yıl aradan sonra Türkiye piyasalarının ihtiyaç duyduğu ürün olmaya başladı. Hükümet de geçtiğimiz aylarda harekete geçti ve pamuk fiyatları çiftçiyi memnun eder hale geldi.  Üreticiler de Manisa’da pamuk ekimine sıcak bakmaya başladı.

“YETERLİ FİYAT VERİLMEZSE DARI ÜRETİMİNİ BİTİRİYORUZ”

Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, pamuk üretimini  değerlendirdi. Kaçire, yaptığı açıklamada; “Geçen yıla oranla pamuk üretimine alternatif yönlendirme var. Bu bakımdan darı üretim alanı bu yıl % 25 azaldı. Şuan darı sılaş hasadımız başladı. Verimi iyi fakat fiyatlarda azalma var. Çiftçi mağdur oluyor. Para kazanamıyor. Haliyle zarar ediyor. Mısırın rekoltesi de önceki yıllara göre oldukça düşük. Aslında, mısır üretimi de pamuk gibi önemli. Gerekli önlemler alınmalı. Koşulları iyileştirilmeli. Bunun yanında pamuk üretimi de Manisa için şart. Ülke olarak pamuk üretimine ihtiyacımız var. Hükümet, bu ihtiyaç dolayısıyla pamuk ekim koşullarında iyileştirmeye giderek, fiyat artışı gerçekleştirdi. Çiftçilerimiz pamuk üretimine sağlanan destekten memnun. Böyle devam ederse, mısırın Manisa Ovasına 17 yıllık hakimiyeti son bulacak. Yani fiyat konusunda yeterli destek sağlanmazsa çiftçimiz mısır üretimini bırakacak. Tamamen pamuk üretimine yönelecek"dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.