MANİSA’NIN BEYAZ İNCİSİ GERİ DÖNÜYOR

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.06.2017 - 10:40, Güncelleme: 21.06.2017 - 10:40
 

MANİSA’NIN BEYAZ İNCİSİ GERİ DÖNÜYOR

Yıllar önce geçimini ‘beyaz altın’ olarak ta bilinen pamuktan sağlayan Manisalı çiftçi, 15 yıl önce fiyatların düşük olması ve çiftçinin desteklenmesi nedeniyle, pamuk ekiminden vazgeçmişti. Pamuğun tekrar canlandırılabilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı girişimler işe yaradı. 15 yıl önce tamamen ekimi bırakılan pamuk, Manisa Ovasında yeniden yetiştirilmeye başlandı.
HABER TURAN IŞIK Manisa’nın verimli topraklarında  1980 ve 2000 yılları arasında en çok üretilen ürünlerin başında gelen beyaz altın pamuk;  15 yıl önce fiyatların düşük, maliyetlerin yüksek olmasından dolayı Manisa Ovasında  ekilmekten vazgeçildi. Pamuk üretiminden vazgeçilme sebepleri arasında; ekim alanlarındaki büyük oranda daralma,  fiyatlamaların ve desteklemelerin düşüklüğü,  maliyetlerin ise yüksek olması. Hal böyle olunca çiftçinin beli büküldü, pamuk yetiştiriciliğinden vazgeçildi.  Bu durum çiftçileri alternatif ürün olarak gördükleri mısır ve diğer ürünlere yöneltti, ancak çiftçi bu ürünlerde de istediği  verimi, fiyat desteklemelerini alamadı. Tüm bu silsile üreticiyi yeniden pamuk ekimine sevk etti. “NE VARSA PAMUKTA VAR” 15 yıl önce para etmediği için pamuk üretimini bırakmak zorunda kaldıklarını belirten Seyit Ali Karakulu adındaki üretici, “Dünyada küresel olarak pamuk stoklarında azalma yaşanması, dünyamız ve ülkemiz için stratejik önemi büyük olan ve bizim verimli topraklarımızda yetiştirebilen pamuk önemini bir kez daha göstermektedir. Pamuk Manisa ovasının vaaz geçilmez ürünü, yeniden ekilip yetiştirilmeye başlanılıyor. Alternatif ürün olarak mısıra ve değişik ürünlere döndük, ancak daha zarar ettirdi. Son yılda verim ve rekolte düştü, fiyatlar can çekiştirdi. Masraflar yüksek ürün para etmiyor. Devlet desteği az,  şimdi Pamuk ekmeye yeniden başladık. Pamuk fiyatları dünya piyasalarında yükselmeye başladı.  Türkiye de pamuk fiyatları daha düşük, bakalım eğer fiyatlar yükselmez ise pamuktan yine vaz geçeceğiz. Fiyatlar güzel seviyelere gelirse, ekim alanları daha da artacak.  O nedenle Pamuk ekmek zorundayız.  Devlet pamuk için verdiği  primi borsa fiyatları iyi seviyelere çıkartırsa biz çiftçiler için iyi olacak.  Bizimde çiftçi olarak bize sahip çıkılmaya  ihtiyacımız var.  Tariş pamuk alımlarına başlarsa güzel fiyatlar vereceklerinden eminiz.  Eğer  Tariş ve Devlet bizi desteklerse bizlerde artık Pamuğa döneceğiz. Beyaz altını ekip, geçimizi onunla sağlayacağız. Ne varsa pamukta var. Atalarından gördüğünden vazgeçmeyeceksin” dedi.        
Yıllar önce geçimini ‘beyaz altın’ olarak ta bilinen pamuktan sağlayan Manisalı çiftçi, 15 yıl önce fiyatların düşük olması ve çiftçinin desteklenmesi nedeniyle, pamuk ekiminden vazgeçmişti. Pamuğun tekrar canlandırılabilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı girişimler işe yaradı. 15 yıl önce tamamen ekimi bırakılan pamuk, Manisa Ovasında yeniden yetiştirilmeye başlandı.
HABER
TURAN IŞIK


Manisa’nın verimli topraklarında  1980 ve 2000 yılları arasında en çok üretilen ürünlerin başında gelen beyaz altın pamuk;  15 yıl önce fiyatların düşük, maliyetlerin yüksek olmasından dolayı Manisa Ovasında  ekilmekten vazgeçildi. Pamuk üretiminden vazgeçilme sebepleri arasında; ekim alanlarındaki büyük oranda daralma,  fiyatlamaların ve desteklemelerin düşüklüğü,  maliyetlerin ise yüksek olması. Hal böyle olunca çiftçinin beli büküldü, pamuk yetiştiriciliğinden vazgeçildi.  Bu durum çiftçileri alternatif ürün olarak gördükleri mısır ve diğer ürünlere yöneltti, ancak çiftçi bu ürünlerde de istediği  verimi, fiyat desteklemelerini alamadı. Tüm bu silsile üreticiyi yeniden pamuk ekimine sevk etti.





“NE VARSA PAMUKTA VAR”
15 yıl önce para etmediği için pamuk üretimini bırakmak zorunda kaldıklarını belirten Seyit Ali Karakulu adındaki üretici, “Dünyada küresel olarak pamuk stoklarında azalma yaşanması, dünyamız ve ülkemiz için stratejik önemi büyük olan ve bizim verimli topraklarımızda yetiştirebilen pamuk önemini bir kez daha göstermektedir. Pamuk Manisa ovasının vaaz geçilmez ürünü, yeniden ekilip yetiştirilmeye başlanılıyor. Alternatif ürün olarak mısıra ve değişik ürünlere döndük, ancak daha zarar ettirdi. Son yılda verim ve rekolte düştü, fiyatlar can çekiştirdi. Masraflar yüksek ürün para etmiyor. Devlet desteği az,  şimdi Pamuk ekmeye yeniden başladık. Pamuk fiyatları dünya piyasalarında yükselmeye başladı.  Türkiye de pamuk fiyatları daha düşük, bakalım eğer fiyatlar yükselmez ise pamuktan yine vaz geçeceğiz. Fiyatlar güzel seviyelere gelirse, ekim alanları daha da artacak.  O nedenle Pamuk ekmek zorundayız.  Devlet pamuk için verdiği  primi borsa fiyatları iyi seviyelere çıkartırsa biz çiftçiler için iyi olacak.  Bizimde çiftçi olarak bize sahip çıkılmaya  ihtiyacımız var.  Tariş pamuk alımlarına başlarsa güzel fiyatlar vereceklerinden eminiz.  Eğer  Tariş ve Devlet bizi desteklerse bizlerde artık Pamuğa döneceğiz. Beyaz altını ekip, geçimizi onunla sağlayacağız. Ne varsa pamukta var. Atalarından gördüğünden vazgeçmeyeceksin” dedi.


 


 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.