MANİSA’NIN SON SARAÇ USTASI TEKNOLOJİYE DİRENİYOR

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 15.03.2017 - 08:05, Güncelleme: 15.03.2017 - 08:05
 

MANİSA’NIN SON SARAÇ USTASI TEKNOLOJİYE DİRENİYOR

Bir zamanların gözde meslekleri arasında yer alan ‘saraçlık’ unutulmamak için adeta direniyor. Saracılığın Manisa’da ki son temsilcilerinden 65 yaşındaki İsmail Urşanlar, şimdi hayatta olmayan ustasından öğrendiği mesleğini, gelişen teknolojiye rağmen yaşatmaya çalışıyor.
HABER MUSTAFA ATADİL  Geçmiş yıllarda saraç ustalarının faaliyet gösterdiği Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki Saraçlar Çarşısı’nda, ustasından miras kalan 60 yıllık atölyede deriye şekil veren İsmail Urşanlar, koşum takımı, at süslemesi, tasma, kemer, eyer üreterek Türkiye'nin değişik yerlerinden aldığı siparişleri yapmaya çalışıyor. Mesleğinin son temsilcilerinden olan 65 yaşındaki Urşanlar, kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında bulunan saraçlığı, şuan hayatta olmayan ustasının yanında çıraklık yaparak öğrendiğini anlattı. “GELİŞEN TEKNOLOJİYE KARŞIN MESLEĞİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUM” Saraç Ustası Urşanlar; "Biz ata mesleğini devam ettiriyoruz. Saraçlık bir zamanlar gözde meslekler arasındaydı. Bu çarşının adı Saraçlar çarşısı, bu çarşıda bulunan iş yerlerinin bir çoğu saraç dükkanıydı. Teknolojinin gelişerek motorlu taşıtların yaygınlaşması ve binek hayvanlarının kullanımının azalmasıyla bu dükkanlar birer birer kapandı. Gelişen teknolojiye karşın mesleği yaşatmaya çalışıyorum.” dedi.  ÇALIŞTIRACAK ÇIRAK BULAMIYOR Saraçlık mesleğinin bitme noktasına geldiğini anlatan Urşanlar, yanında çalıştıracak ve bu mesleğe sahip çıkacak kimseyi bulamamanın sıkıntısı ve üzüntüsünü yaşıyor. Her gün erken saatte iş yerini açtığını, bazen günlerce hiç iş yapmadan dükkanını kapattığını dile getiren Urşanlar; " Yanımda çalıştırmaya çırak bulamıyorum. Tek başıma çalışıyorum. Ağabeyim boş vakitlerinde bana yardım ediyor, işleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Manisa’da ki son saraç ustası benim. Burada bir kaç saraciye dükkanı var ama onlar üretim yapmıyor. Bu dükkan ve saraçlık mesleği bana ustamdan miras kaldı. Burada 60 senenin izleri duruyor. Biz artık zincirin son halkasıyız, yaşımız da ilerlediği için çalışmak zorundayız. Bu saatten sonra iş değiştirecek değiliz."diye konuştu. TÜRKİYE’NİN BİR ÇOK YERİNE EĞER GÖNDERİYOR Urşanlar, ayrıca yıllara meydan okuyan dükkanda aldığı siparişlere göre; koşum takımı, at süslemesi, tasma, kemer, eyer üretimi yaptığını fakat Manisa’da kimsenin at arabası kullanmadığını, insanların el emeği göz nuru evlerinde dekoratif kullanım için hatıra amaçlı da olsa bu nostaljik ürünleri satın alması gerektiğini ve Türkiye’nin bazı illerinden eyer siparişi alarak Türkiye'nin birçok yerine eyer gönderdiğini sözlerine ekledi.    
Bir zamanların gözde meslekleri arasında yer alan ‘saraçlık’ unutulmamak için adeta direniyor. Saracılığın Manisa’da ki son temsilcilerinden 65 yaşındaki İsmail Urşanlar, şimdi hayatta olmayan ustasından öğrendiği mesleğini, gelişen teknolojiye rağmen yaşatmaya çalışıyor.
HABER
MUSTAFA ATADİL 

Geçmiş yıllarda saraç ustalarının faaliyet gösterdiği Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki Saraçlar Çarşısı’nda, ustasından miras kalan 60 yıllık atölyede deriye şekil veren İsmail Urşanlar, koşum takımı, at süslemesi, tasma, kemer, eyer üreterek Türkiye'nin değişik yerlerinden aldığı siparişleri yapmaya çalışıyor. Mesleğinin son temsilcilerinden olan 65 yaşındaki Urşanlar, kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında bulunan saraçlığı, şuan hayatta olmayan ustasının yanında çıraklık yaparak öğrendiğini anlattı.

“GELİŞEN TEKNOLOJİYE KARŞIN MESLEĞİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUM”
Saraç Ustası Urşanlar; "Biz ata mesleğini devam ettiriyoruz. Saraçlık bir zamanlar gözde meslekler arasındaydı. Bu çarşının adı Saraçlar çarşısı, bu çarşıda bulunan iş yerlerinin bir çoğu saraç dükkanıydı. Teknolojinin gelişerek motorlu taşıtların yaygınlaşması ve binek hayvanlarının kullanımının azalmasıyla bu dükkanlar birer birer kapandı. Gelişen teknolojiye karşın mesleği yaşatmaya çalışıyorum.” dedi.

 ÇALIŞTIRACAK ÇIRAK BULAMIYOR
Saraçlık mesleğinin bitme noktasına geldiğini anlatan Urşanlar, yanında çalıştıracak ve bu mesleğe sahip çıkacak kimseyi bulamamanın sıkıntısı ve üzüntüsünü yaşıyor. Her gün erken saatte iş yerini açtığını, bazen günlerce hiç iş yapmadan dükkanını kapattığını dile getiren Urşanlar; " Yanımda çalıştırmaya çırak bulamıyorum. Tek başıma çalışıyorum. Ağabeyim boş vakitlerinde bana yardım ediyor, işleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Manisa’da ki son saraç ustası benim. Burada bir kaç saraciye dükkanı var ama onlar üretim yapmıyor. Bu dükkan ve saraçlık mesleği bana ustamdan miras kaldı. Burada 60 senenin izleri duruyor. Biz artık zincirin son halkasıyız, yaşımız da ilerlediği için çalışmak zorundayız. Bu saatten sonra iş değiştirecek değiliz."diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN BİR ÇOK YERİNE EĞER GÖNDERİYOR
Urşanlar, ayrıca yıllara meydan okuyan dükkanda aldığı siparişlere göre; koşum takımı, at süslemesi, tasma, kemer, eyer üretimi yaptığını fakat Manisa’da kimsenin at arabası kullanmadığını, insanların el emeği göz nuru evlerinde dekoratif kullanım için hatıra amaçlı da olsa bu nostaljik ürünleri satın alması gerektiğini ve Türkiye’nin bazı illerinden eyer siparişi alarak Türkiye'nin birçok yerine eyer gönderdiğini sözlerine ekledi.
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.