ÖLMEYE YÜZ TUTAN MESLEKLERDEN YORGANCILIK TEKNOLOJİYE DİRENİYOR

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.03.2017 - 08:11, Güncelleme: 25.03.2017 - 08:11
 

ÖLMEYE YÜZ TUTAN MESLEKLERDEN YORGANCILIK TEKNOLOJİYE DİRENİYOR

Bir zamanlar genç kızların çeyizlerini süsleyen geleneksel yün ve pamuk yorganlar, yerini fabrikaların sentetik malzemelerden ürettiği yorganlara bıraktı. Manisa’da, mesleğin son ustalarından Emin Yıldız, teknolojiye direndiklerini belirterek, çırakların yetişmediğinden de dert yandı.
Genç kızların çeyizlerinin olmazsa olmazlarından el emeği göz nuru yün yorganlar, geçmiş zamanlarda kızlar gelinlik çağına gelmeden hazırlanır, çeyiz sandığındaki yerlerini alırdı. Teknolojinin gelişmesiyle beraber günümüzde sentetik malzemelerden üretilen yorgan ve yastıklar ucuz ve ulaşılabilir oldu. Böylelikle yün yorganlar artık unutulmaya yüz tuttu. Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde yorgan ustalığının son temsilcilerinden olan 65 yaşındaki Emin Yıldız, ilkokulu bitirdikten sonra baba mesleği olan yorgancılığa başladı. Tam 50 yıldır bu işi yaptığını anlatan Yıldız, “Allah razı olsun babam ve ustalarım bu mesleği bana öğrettiler, yardımcı oldular. Çıraklık dönemi ve kalfalıktan sonra görmüş olduğunuz bu kendi iş yerimi açtım. O yıldan beri 50 yıldır bu mesleği devam ettiriyorum” dedi.  “BİZLER BU MESLEKTE SONUZ” Yorgan dikim ustası Yıldız, eskiden bir aileye 8–10 adet yorgan, bir o kadar yatak ve yastık hazırladıklarını, ancak günümüzde rağbet görmediklerini belirterek, şu açıklamalarda bulundu; “Mesleğe ilk başladığım yıllarda, çeyizlik yorganlar doğal, pamuk, yün olmak kaydıyla; yatak örtülerini, çarşaf takımlarını gençlerimize en modern şekilde çeyizlik olarak sunuyorduk. Fakat şu son zamanlarda mesleğimiz bitmek üzere hatta bitti diyebiliriz. Bizler de bu meslekte son olan kişileriz. Kalfa, çırak yetişmiyor. Hatta kalfalarımız bile mesleği terk ettiler. Çünkü bu meslek artık karın doyurmuyor. Gençler, ‘bu mesleği yapacağıma gider herhangi bir yerde çalışırım, sigortam ödenir’ diyor. Biz şu anda eleman çalıştırmak için en azından devletin tanıdığı asgari ücreti yerine getirmemiz gerekiyor ama bunu bile yerine getirecek gücümüz yok, kazancımız da yok. Mesleğimizde bu yüzden çok zor durumdayız. Artık bizler bu meslekte sonuz. Bizden sonra bu mesleği yapacak ne elemanımız var ne de çırağımız var. Manisa’da toplasanız 5 kişi ya varız ya da yokuz. Bende zaman veremem ama Allah’ın verdiği ömrü tamamlayana kadar bu mesleğe devam edeceğim” diye konuştu. “BİZLERE YARDIMCI OLSUNLAR” Yeni nesil ailelere çağrıda bulunan Emin Yıldız; “Bu konudaki isteğim; Şimdiki gençler ve aileler, bu mesleğin ayakta durması için çocuklarına suni değil, doğal yorgan, yatak, yastık yaptırmaya, almaya devam etsinler. Bu konuda bizlere yardımcı olsunlar, yoksa mesleğimiz bitti. Sokakta gezen çocukları bize çırak versinler, yetiştirelim. Hiç olmazsa yaz tatillerinde gelsinler. Gelecekte biz yetiştirmeye eleman bulamayacağız. Bizlerden sonra yetişecek kimse yok. Mesleğimiz iyi bir meslektir, el emeği göz nurudur, sanatımız da iyidir. Gelecekte belki de antika yerine geçecek bu meslek” diye konuştu.  
Bir zamanlar genç kızların çeyizlerini süsleyen geleneksel yün ve pamuk yorganlar, yerini fabrikaların sentetik malzemelerden ürettiği yorganlara bıraktı. Manisa’da, mesleğin son ustalarından Emin Yıldız, teknolojiye direndiklerini belirterek, çırakların yetişmediğinden de dert yandı.
Genç kızların çeyizlerinin olmazsa olmazlarından el emeği göz nuru yün yorganlar, geçmiş zamanlarda kızlar gelinlik çağına gelmeden hazırlanır, çeyiz sandığındaki yerlerini alırdı. Teknolojinin gelişmesiyle beraber günümüzde sentetik malzemelerden üretilen yorgan ve yastıklar ucuz ve ulaşılabilir oldu. Böylelikle yün yorganlar artık unutulmaya yüz tuttu. Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde yorgan ustalığının son temsilcilerinden olan 65 yaşındaki Emin Yıldız, ilkokulu bitirdikten sonra baba mesleği olan yorgancılığa başladı. Tam 50 yıldır bu işi yaptığını anlatan Yıldız, “Allah razı olsun babam ve ustalarım bu mesleği bana öğrettiler, yardımcı oldular. Çıraklık dönemi ve kalfalıktan sonra görmüş olduğunuz bu kendi iş yerimi açtım. O yıldan beri 50 yıldır bu mesleği devam ettiriyorum” dedi.



 “BİZLER BU MESLEKTE SONUZ”
Yorgan dikim ustası Yıldız, eskiden bir aileye 8–10 adet yorgan, bir o kadar yatak ve yastık hazırladıklarını, ancak günümüzde rağbet görmediklerini belirterek, şu açıklamalarda bulundu; “Mesleğe ilk başladığım yıllarda, çeyizlik yorganlar doğal, pamuk, yün olmak kaydıyla; yatak örtülerini, çarşaf takımlarını gençlerimize en modern şekilde çeyizlik olarak sunuyorduk. Fakat şu son zamanlarda mesleğimiz bitmek üzere hatta bitti diyebiliriz. Bizler de bu meslekte son olan kişileriz. Kalfa, çırak yetişmiyor. Hatta kalfalarımız bile mesleği terk ettiler. Çünkü bu meslek artık karın doyurmuyor. Gençler, ‘bu mesleği yapacağıma gider herhangi bir yerde çalışırım, sigortam ödenir’ diyor. Biz şu anda eleman çalıştırmak için en azından devletin tanıdığı asgari ücreti yerine getirmemiz gerekiyor ama bunu bile yerine getirecek gücümüz yok, kazancımız da yok. Mesleğimizde bu yüzden çok zor durumdayız. Artık bizler bu meslekte sonuz. Bizden sonra bu mesleği yapacak ne elemanımız var ne de çırağımız var. Manisa’da toplasanız 5 kişi ya varız ya da yokuz. Bende zaman veremem ama Allah’ın verdiği ömrü tamamlayana kadar bu mesleğe devam edeceğim” diye konuştu.



“BİZLERE YARDIMCI OLSUNLAR”
Yeni nesil ailelere çağrıda bulunan Emin Yıldız; “Bu konudaki isteğim; Şimdiki gençler ve aileler, bu mesleğin ayakta durması için çocuklarına suni değil, doğal yorgan, yatak, yastık yaptırmaya, almaya devam etsinler. Bu konuda bizlere yardımcı olsunlar, yoksa mesleğimiz bitti. Sokakta gezen çocukları bize çırak versinler, yetiştirelim. Hiç olmazsa yaz tatillerinde gelsinler. Gelecekte biz yetiştirmeye eleman bulamayacağız. Bizlerden sonra yetişecek kimse yok. Mesleğimiz iyi bir meslektir, el emeği göz nurudur, sanatımız da iyidir. Gelecekte belki de antika yerine geçecek bu meslek” diye konuştu.


 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.