RUSYA VE BAZI BALKAN ÜLKELERİ TÜRK ÜZÜMÜNE KAPILARINI AÇTI 

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.08.2017 - 09:34, Güncelleme: 25.08.2017 - 09:34
 

RUSYA VE BAZI BALKAN ÜLKELERİ TÜRK ÜZÜMÜNE KAPILARINI AÇTI 

Tariş ortaklarından; geçtiğimiz yıl kuru üzüm olarak 1100 ton civarında alım yaptı. Üzümün 1000 tonu işlenerek piyasaya verildi. 100 ton işlenmemiş üzüm ise depolarda bekletiliyor. Tariş 2017 yılı üzüm hasadının başlamasıyla birlikte; üyelerinden ürün alımı yapmak için hazırlık çalışmalarına başladı.
Tariş üyesi çiftçiler Ağustos ayında kuruma rekolte taahhüdü yaparak; verecekleri üzüm miktarları hakkında rakamsal beyanda bulundu. Şimdilerde ise  çiftçiler,  alımların gerçekleşeceği 1 Eylül 2017 tarihini beklemeye başladı.   RUSYA VE BAZI BALKAN ÜLKELERİ TÜRK ÜZÜMÜNE KAPILARINI AÇTI  Çekirdeksiz kuru üzümün 2015 yılı ürününde ki ilaç kalıntısı bahanesiyle başta Rusya olmak üzere, bazı ülkeler Türk üzümünden vazgeçmişti. Bunun üzerine Üzüm üreticisi daha da bilinçlenerek 2017 yılı üzümünü daha dikkatli ve ilaç kalıntısız yetirmeye özen gösterdi. Böylece gerek iç piyasada, gerekse dış piyasada yeniden  Türk üzümünün Pazar payı arttı. Sürecin ardından; Rusya ve bazı Balkan ülkeleri Türkiye’den kuru üzüm alımı için kapılarını açtı.   FİYATLAR BELİRSİZLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR Üzüm üreticileri yeni sezon ürününün hasadı başladı ancak fiyatlardaki belirsizlik hala devam ediyor. Üreticileri düşündüren bu durum; aynı zamanda tedirginde ediyor. ÖNCELİKLE  2016 YILI ÜRÜNÜ İHRAÇ EDİLECEK  Tariş dış ülkelere ihracatın yapılması için, gerekli girişimlerini yaparken; yeni ürün için de ihracat talebinde bulunan ülkelerle de görüşmelere yapıyor.  Tariş stratejisinde önce 2016 üzümünü ihracata verecek ve iç piyasadaki talebi karşılayacak.   ÜZÜM PROJESİ UYGULANMALI Üzüm üreticilerine destek amacıyla başlatılan ‘okul üzümü projesine’ devam edilmesi halinde; hem üzüm fiyatları belirli düzeyde tutulabilecek, hem de üzüm üreticisi desteklenebilecek.  Proje ile üzüm tüketimi de arttırılacak.   ÜRETİCİ AÇIĞA ÜZÜM DÖKMEK İSTEMİYOR Piyasalardaki fiyat belirsizliği, ihracattaki duraklama nedeniyle üreticiler ürünlerini açığa dökmemek için direnirken; hükümetin acil çözüm üretmesini de talep etti. Üreticiler  piyasalardaki dengesizliğin önüne geçilmesi için hükümetin acilen duruma  müdahale etmesini  bekliyor.  Açığa üzüm bırakmak istemediğini dile getiren üreticiler; “tüccarın eline bakmak istemiyoruz.  Taban fiyatın  mutlaka üreticiyi memnun edici şekilde  belirlenmesini  talep ediyoruz.”  Dedi.        
Tariş ortaklarından; geçtiğimiz yıl kuru üzüm olarak 1100 ton civarında alım yaptı. Üzümün 1000 tonu işlenerek piyasaya verildi. 100 ton işlenmemiş üzüm ise depolarda bekletiliyor. Tariş 2017 yılı üzüm hasadının başlamasıyla birlikte; üyelerinden ürün alımı yapmak için hazırlık çalışmalarına başladı.
Tariş üyesi çiftçiler Ağustos ayında kuruma rekolte taahhüdü yaparak; verecekleri üzüm miktarları hakkında rakamsal beyanda bulundu. Şimdilerde ise  çiftçiler,  alımların gerçekleşeceği 1 Eylül 2017 tarihini beklemeye başladı.
 
RUSYA VE BAZI BALKAN ÜLKELERİ TÜRK ÜZÜMÜNE KAPILARINI AÇTI 
Çekirdeksiz kuru üzümün 2015 yılı ürününde ki ilaç kalıntısı bahanesiyle başta Rusya olmak üzere, bazı ülkeler Türk üzümünden vazgeçmişti. Bunun üzerine Üzüm üreticisi daha da bilinçlenerek 2017 yılı üzümünü daha dikkatli ve ilaç kalıntısız yetirmeye özen gösterdi. Böylece gerek iç piyasada, gerekse dış piyasada yeniden  Türk üzümünün Pazar payı arttı. Sürecin ardından;
Rusya ve bazı Balkan ülkeleri Türkiye’den kuru üzüm alımı için kapılarını açtı.
 
FİYATLAR BELİRSİZLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Üzüm üreticileri yeni sezon ürününün hasadı başladı ancak fiyatlardaki belirsizlik hala devam ediyor. Üreticileri düşündüren bu durum; aynı zamanda tedirginde ediyor.

ÖNCELİKLE  2016 YILI ÜRÜNÜ İHRAÇ EDİLECEK 
Tariş dış ülkelere ihracatın yapılması için, gerekli girişimlerini yaparken; yeni ürün için de ihracat talebinde bulunan ülkelerle de görüşmelere yapıyor.  Tariş stratejisinde önce 2016 üzümünü ihracata verecek ve iç piyasadaki talebi karşılayacak.
 
ÜZÜM PROJESİ UYGULANMALI
Üzüm üreticilerine destek amacıyla başlatılan ‘okul üzümü projesine’ devam edilmesi halinde; hem üzüm fiyatları belirli düzeyde tutulabilecek, hem de üzüm üreticisi desteklenebilecek.  Proje ile üzüm tüketimi de arttırılacak.
 
ÜRETİCİ AÇIĞA ÜZÜM DÖKMEK İSTEMİYOR
Piyasalardaki fiyat belirsizliği, ihracattaki duraklama nedeniyle üreticiler ürünlerini açığa dökmemek için direnirken; hükümetin acil çözüm üretmesini de talep etti. Üreticiler  piyasalardaki dengesizliğin önüne geçilmesi için hükümetin acilen duruma  müdahale etmesini  bekliyor.  Açığa üzüm bırakmak istemediğini dile getiren üreticiler; “tüccarın eline bakmak istemiyoruz.  Taban fiyatın  mutlaka üreticiyi memnun edici şekilde  belirlenmesini  talep ediyoruz.”  Dedi.  
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.