SAHTE BAL UYARISI

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 20.10.2017 - 10:15, Güncelleme: 20.10.2017 - 10:15
 

SAHTE BAL UYARISI

Yarım asırdan fazla bir süre arıcılıkla uğraşan 66 yaşındaki İsmail Arı, bal üretiminde bazı kötü niyetli kişilerin çeşitli hilelere başvurabildiklerini belirterek, piyasada satışa sunulan sahte ballara karşı vatandaşları uyardı. Birçok hastalığa şifa olan balın faydalarını saymakla bitiremeyen Arı, ruhsatlı ve tahlil içerikli balların tercih edilmesini önerdi.
HABER CANER KILIÇ Gerçek bal üreticileri, son yıllarda özellikle televizyon ekranlarında yoğun bir şekilde satışa sunulan ballar sonrası harekete geçti.Yaklaşık 54 yıldır arıcılıkla uğraşan 66 yaşındaki İsmail Arı, sahte balların piyasaya çok fazla sürüldüğüne dikkat çekti. Manisa Gürle yaylasında 300 kovan ile arıcılık yapan İsmail Arı, vatandaşları ruhsatsız satış yapan üreticilere karşı uyardı. RUHSATSIZ BAL ALMAYIN! Arıcılığın baba mesleği olduğunu belirten İsmail Arı;  "Ruhsatlı ve tahlil içerikli balları almak için vatandaşlarımız özen göstersinler. Gelişi güzel satışı yapılan balları almasınlar. Son aylarda televizyon kanlarında yoğun bir şekilde bal satışları yapılıyor ve reklamları yayınlanıyor. Bal alırken satış yapanların, ruhsatlarının olup olmadığına baksınlar. Ben 12 yaşından beri arıcılıkla uğraşıyorum. Bal üreticisi ruhsatım da var. Kendim üretiyorum ve satışını da kendim yapıyorum. Sahte ballar bizim satışlarımızı da çok etkiliyor. Sağlığını düşünen, şifa bulmak isteyen vatandaşlarımızın bal alırken daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum” dedi. GERÇEK BAL SAHTESİNDEN NASIL AYIRT EDİLİR? Hakiki bal ile sahte balı ayırt etmenin zor olduğunu ancak bazı püf noktalarının olduğunu belirten İsmail Arı, “İster petek, ister süzme olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmak zordur. Hakiki bal akarken kesik kesik akmaz. Hakiki bal donar. Çam balı olması, donmayı biraz önler. Ancak sahte bal asla donmaz. O yüzden donan bal hakiki baldır. Gerçek balda hiçbir katkı maddesi yoktur. Hakiki bal bazen kristalleşebilir. Bu bozulduğu anlamına gelmez. Kristalleştiği haliyle de tüketilebilir; besin değerini kaybetmez. Balı kristalleşme öncesindeki kıvamına getirmek mümkündür. Sahte bal ise kristalleşmez; çünkü içinde doğal özler bulunmaz” diye konuştu. BALIN FAYDALARI Balın faydaları ile ilgili konuşan İsmail Arı şunları söyledi; “Bal gerek içinde barındırdığı vitaminler ve minerallerle, gerekse yapısal özellikleri sebebiyle insanlar için tam bir şifa kaynağıdır. Balın yaklaşık 500 hastalığa faydalı olduğu bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. İyi bir koruyucudur, mideye kuvvet verir, kansızlığı giderir, damarları açar, romatizma, alerji, kabızlık, şişmanlık gibi hastalıklara iyi gelir. Kolestrolü düşürür, ishali durdurur, terlemeyi giderir. Bal, binlerce çiçeğin, bitkinin besleyici değerlerini ve şifasını taşır. Kişinin beslenme ve enerji ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlar. 100 gram balda, yaklaşık 304 kalori vardır. Antioksidan ve antibakteriyel özelliğiyle, vücudun direncini güçlendirir. Sağlığı korumaya yardımcı olur. Polenleri de şifadır.”     
Yarım asırdan fazla bir süre arıcılıkla uğraşan 66 yaşındaki İsmail Arı, bal üretiminde bazı kötü niyetli kişilerin çeşitli hilelere başvurabildiklerini belirterek, piyasada satışa sunulan sahte ballara karşı vatandaşları uyardı. Birçok hastalığa şifa olan balın faydalarını saymakla bitiremeyen Arı, ruhsatlı ve tahlil içerikli balların tercih edilmesini önerdi.
HABER
CANER KILIÇ


Gerçek bal üreticileri, son yıllarda özellikle televizyon ekranlarında yoğun bir şekilde satışa sunulan ballar sonrası harekete geçti.Yaklaşık 54 yıldır arıcılıkla uğraşan 66 yaşındaki İsmail Arı, sahte balların piyasaya çok fazla sürüldüğüne dikkat çekti. Manisa Gürle yaylasında 300 kovan ile arıcılık yapan İsmail Arı, vatandaşları ruhsatsız satış yapan üreticilere karşı uyardı.




RUHSATSIZ BAL ALMAYIN!
Arıcılığın baba mesleği olduğunu belirten İsmail Arı;  "Ruhsatlı ve tahlil içerikli balları almak için vatandaşlarımız özen göstersinler. Gelişi güzel satışı yapılan balları almasınlar. Son aylarda televizyon kanlarında yoğun bir şekilde bal satışları yapılıyor ve reklamları yayınlanıyor. Bal alırken satış yapanların, ruhsatlarının olup olmadığına baksınlar. Ben 12 yaşından beri arıcılıkla uğraşıyorum. Bal üreticisi ruhsatım da var. Kendim üretiyorum ve satışını da kendim yapıyorum. Sahte ballar bizim satışlarımızı da çok etkiliyor. Sağlığını düşünen, şifa bulmak isteyen vatandaşlarımızın bal alırken daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

GERÇEK BAL SAHTESİNDEN NASIL AYIRT EDİLİR?
Hakiki bal ile sahte balı ayırt etmenin zor olduğunu ancak bazı püf noktalarının olduğunu belirten İsmail Arı, “İster petek, ister süzme olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmak zordur. Hakiki bal akarken kesik kesik akmaz. Hakiki bal donar. Çam balı olması, donmayı biraz önler. Ancak sahte bal asla donmaz. O yüzden donan bal hakiki baldır. Gerçek balda hiçbir katkı maddesi yoktur. Hakiki bal bazen kristalleşebilir. Bu bozulduğu anlamına gelmez. Kristalleştiği haliyle de tüketilebilir; besin değerini kaybetmez. Balı kristalleşme öncesindeki kıvamına getirmek mümkündür. Sahte bal ise kristalleşmez; çünkü içinde doğal özler bulunmaz” diye konuştu.

BALIN FAYDALARI
Balın faydaları ile ilgili konuşan İsmail Arı şunları söyledi; “Bal gerek içinde barındırdığı vitaminler ve minerallerle, gerekse yapısal özellikleri sebebiyle insanlar için tam bir şifa kaynağıdır. Balın yaklaşık 500 hastalığa faydalı olduğu bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. İyi bir koruyucudur, mideye kuvvet verir, kansızlığı giderir, damarları açar, romatizma, alerji, kabızlık, şişmanlık gibi hastalıklara iyi gelir. Kolestrolü düşürür, ishali durdurur, terlemeyi giderir. Bal, binlerce çiçeğin, bitkinin besleyici değerlerini ve şifasını taşır. Kişinin beslenme ve enerji ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlar. 100 gram balda, yaklaşık 304 kalori vardır. Antioksidan ve antibakteriyel özelliğiyle, vücudun direncini güçlendirir. Sağlığı korumaya yardımcı olur. Polenleri de şifadır.”   
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.