ŞEFTALİ ÜRETİCİSİ KOOPERATİFLEŞMEK İSTİYOR

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.06.2017 - 12:09, Güncelleme: 10.06.2017 - 12:09
 

ŞEFTALİ ÜRETİCİSİ KOOPERATİFLEŞMEK İSTİYOR

Karaoğlanlı, Sancaklı Bozköy yöresinde ki şeftali üreticileri ilk hasatlarını yapmaya başladı. Ancak rekoltenin düşüklüğü, şeftali üreticilerini kara kara düşündürüyor. Üretici ürününün değerinin verilmesini ve kooperatifleşmek istiyor.
HABER TURAN IŞIK Karaoğlanlı bölgesinde İlk olarak turfanda şeftali hasadına başlayan üreticiler,  fiyatların açıklanmamasından ve düşük olduğundan yakındı. “PERİŞAN OLDUK” Çiftçiler verdik bu sene de geçen seneki gibi perişan olduklarına dikkat çekerek,  “perişan olduk, fiyatlar bir önceki yılın fiyatlarında seyir ediyor. Rekolte düşük, yüzde 50’lerin altında.  Daha önceleri güzel bir bağdan 10 tona yakın ürün alırken, bu yıl mevsim hava şartlarından dolayı iki üç tona kadar düştü. Fiyat bugün itibarı ile belli değil, ileriki günlerde bu fiyatlar düşer.  Üreticiler olarak biz kendi malımızı pazarlayamıyoruz.  Kooperatifleşmek istiyoruz, ürünlerimiz başka illerin rüsumu altında piyasaya çıkıyor.  En iyi kaliteli şeftaliyi Karaoğlanlı, Sancaklı bozköy yöresi yetiştiriyor. Ancak tüccar kendi patenti altında pazarlıyor, buda bizim ürünümüzü yok saymakta” dedi. “MASRAFLARI KARŞILAMAK MÜMKÜN DEĞİL” Çiftçiler,  “artık öylesi duruma geldik ki yetiştirdiğimiz ürünün masraflarını çıkaramaz olduk.  Ürünümüzü geçtiğimiz yıl fiyatlarından satılıyoruz. Bu yıl turfanda yeni yeni çıkmaya başladı. Fiyatlar belli değil, rekolte düşük. Masrafları karşılamak mümkün değil.  Üretici olarak ürünlerimizi kendimiz pazarlamadığımız sürece, hep dışa yani tüccarın eline bağlı kalıyoruz. O zamanda daha kötü oluyor”  görüşlerine yer verdi. “REKOLTE DÜŞÜK MEYVE SUYUNA BİLE ŞEFTALİ KALMAYABİLİR” Kendi ürettikleri ürünlerini pazarda satamadıkları için tüccar aracılığıyla sattıklarını anlatan  üreticiler, “meyve suyu yapılmak üzere alınan şeftaliler için  fabrikalar oldukça düşük fiyat veriyor. Ayrıca bu yıl  rekolte geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50’lerin altında, kalite iyi. O nedenle piyasaya yetmeye bilir.  Daha yeni çıkmasına rağmen, talep çok fazla.  Ürün hemen piyasaya gidiyor, meyve suyu için bile şeftali kalmayabilir. Zaten üretici olarak bizler ürünümüzün para etmesini isterken, meyve suyu için ürünümüzü  yok fiyatla alıyorlar”  şeklinde dert yandı. İŞÇİ YEVMİYELERİ DÜŞÜK İşçi yevmiyelerinden de dert yanan üreticiler,  “bizler kazanmıyoruz ki işçiye de verelim.  Girdiler yüksek, rekolte düşük olunca,  bizlerde ister istemez işçinin hak ettiği parayı veremiyoruz. Borç borç üstüne geldi.  Tarlamızı satacağız.  Alan yok, ağaçlarımı keselim?  Ne yapalım, ne üretelim? Alternatif yol bulamıyoruz.  Bizlerin Kooperatifleşmesi lazım.  Yeni kurulan kiraz pazarı sayesinde belki ürünlerimiz iyi fiyat bulur”  diye konuştu.  
Karaoğlanlı, Sancaklı Bozköy yöresinde ki şeftali üreticileri ilk hasatlarını yapmaya başladı. Ancak rekoltenin düşüklüğü, şeftali üreticilerini kara kara düşündürüyor. Üretici ürününün değerinin verilmesini ve kooperatifleşmek istiyor.
HABER
TURAN IŞIK


Karaoğlanlı bölgesinde İlk olarak turfanda şeftali hasadına başlayan üreticiler,  fiyatların açıklanmamasından ve düşük olduğundan yakındı.

“PERİŞAN OLDUK”
Çiftçiler verdik bu sene de geçen seneki gibi perişan olduklarına dikkat çekerek,  “perişan olduk, fiyatlar bir önceki yılın fiyatlarında seyir ediyor. Rekolte düşük, yüzde 50’lerin altında.  Daha önceleri güzel bir bağdan 10 tona yakın ürün alırken, bu yıl mevsim hava şartlarından dolayı iki üç tona kadar düştü. Fiyat bugün itibarı ile belli değil, ileriki günlerde bu fiyatlar düşer.  Üreticiler olarak biz kendi malımızı pazarlayamıyoruz.  Kooperatifleşmek istiyoruz, ürünlerimiz başka illerin rüsumu altında piyasaya çıkıyor.  En iyi kaliteli şeftaliyi Karaoğlanlı, Sancaklı bozköy yöresi yetiştiriyor. Ancak tüccar kendi patenti altında pazarlıyor, buda bizim ürünümüzü yok saymakta” dedi.

“MASRAFLARI KARŞILAMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Çiftçiler,  “artık öylesi duruma geldik ki yetiştirdiğimiz ürünün masraflarını çıkaramaz olduk.  Ürünümüzü geçtiğimiz yıl fiyatlarından satılıyoruz. Bu yıl turfanda yeni yeni çıkmaya başladı. Fiyatlar belli değil, rekolte düşük. Masrafları karşılamak mümkün değil.  Üretici olarak ürünlerimizi kendimiz pazarlamadığımız sürece, hep dışa yani tüccarın eline bağlı kalıyoruz. O zamanda daha kötü oluyor”  görüşlerine yer verdi.



“REKOLTE DÜŞÜK MEYVE SUYUNA BİLE ŞEFTALİ KALMAYABİLİR”
Kendi ürettikleri ürünlerini pazarda satamadıkları için tüccar aracılığıyla sattıklarını anlatan  üreticiler, “meyve suyu yapılmak üzere alınan şeftaliler için  fabrikalar oldukça düşük fiyat veriyor. Ayrıca bu yıl  rekolte geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50’lerin altında, kalite iyi. O nedenle piyasaya yetmeye bilir.  Daha yeni çıkmasına rağmen, talep çok fazla.  Ürün hemen piyasaya gidiyor, meyve suyu için bile şeftali kalmayabilir. Zaten üretici olarak bizler ürünümüzün para etmesini isterken, meyve suyu için ürünümüzü  yok fiyatla alıyorlar”  şeklinde dert yandı.

İŞÇİ YEVMİYELERİ DÜŞÜK
İşçi yevmiyelerinden de dert yanan üreticiler,  “bizler kazanmıyoruz ki işçiye de verelim.  Girdiler yüksek, rekolte düşük olunca,  bizlerde ister istemez işçinin hak ettiği parayı veremiyoruz. Borç borç üstüne geldi.  Tarlamızı satacağız.  Alan yok, ağaçlarımı keselim?  Ne yapalım, ne üretelim? Alternatif yol bulamıyoruz.  Bizlerin Kooperatifleşmesi lazım.  Yeni kurulan kiraz pazarı sayesinde belki ürünlerimiz iyi fiyat bulur”  diye konuştu.  


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.