USTALIĞIN HAYAL OLDUĞU BİR MESLEK DAHA

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 14.02.2017 - 08:45, Güncelleme: 14.02.2017 - 08:45
 

USTALIĞIN HAYAL OLDUĞU BİR MESLEK DAHA

Manisa’da, elektronik sektöründe akla gelen ilk isimlerden biri olan Bedri Özelbir, gelişen teknoloji ile birlikte mesleklerinin nasıl değişime uğradığını anlatarak, artık kendi sektörlerinde tecrübeli isimlerin yetişmediğinin altını çizdi.
1983-2000’li yılların arasında Türkiye’de elektronik ürün kullanımının arttığını belirten Özelbir; ‘ İlk olarak pilli radyolarla tanıştık. Zamanla video kaset oynatıcılar, televizyonlar, fotoğraf makineleri, telefonlar, bilgisayarlarla tanıştık. Teknoloji bu kadar ilerlemeden önce ve vatandaş elindeki malın kıymetini daha iyi bildiği dönemler de bozulan ürünleri hemen yenisi ile değiştirelim mantığı yoktu. Biz zaten değişime karşıyız, tamir edilerek düzelmeyecek durumda ise değişime yönelmeliyiz.  2000’li yıllara kadar her eve anten takma işi bizim neredeyse kazancımız da altın çağımız oldu. Şimdiler de ise televizyonlar uydu alıcıları ile yüklenmiş olarak piyasaya sürülüyor. Bu konuda biz de mağduriyet yaşıyoruz.  Bu ürünler bozulduğu zaman da yetkili servislere topla cihazı bana gönder diyorlar ve yenisi ile değiştiriyorlar. Maalesef ki artık elektrik-elektronikte tamircilik değil sadece montaj ustalığı yapılmış olunuyor. Manisa’da radyo ve yerel televizyon yayımı başladığında teknik yönden yardımlarımız oldu. Atıcılık Fedearasyonu’nda Erdoğan Karaöz Atış Poligonu’nda elektronik atış sistemlerini kurduk.’dedi. AVM’LERDE ATÖLYELER KURULACAK Manisa’nın en eski elektronikçisi Bedri Özelbir’in ‘Bilgisayar Programı ve operatörlüğü’ bölümünden mezun olan oğlu Cumhur Özelbir ise; ‘Artık eskisi gibi kabiliyet gerektiren hiçbir meslekte usta yetişmiyor.  Elektronik ürünlerin tamiri artık tarihe karışıyor.  Yeni nesil çıraklar 60’lı yıllardaki ürünleri tanımıyor bile. Sanat okullarındaki öğrenciler derslerinde geçer notu alabilmenin peşindeler sadece. Bundan sonra cihazların arızalı parçaları sökülüp atılacak ve yeni bir parça takılacak, AVM’lerde bu çalışma için atölye açılacak. Böylelikle yeni nesil tamirat yapmasını öğrenmeyecek.’ diyerek ustalığın hayal olacağını vurguladı.            
Manisa’da, elektronik sektöründe akla gelen ilk isimlerden biri olan Bedri Özelbir, gelişen teknoloji ile birlikte mesleklerinin nasıl değişime uğradığını anlatarak, artık kendi sektörlerinde tecrübeli isimlerin yetişmediğinin altını çizdi.
1983-2000’li yılların arasında Türkiye’de elektronik ürün kullanımının arttığını belirten Özelbir; ‘ İlk olarak pilli radyolarla tanıştık. Zamanla video kaset oynatıcılar, televizyonlar, fotoğraf makineleri, telefonlar, bilgisayarlarla tanıştık. Teknoloji bu kadar ilerlemeden önce ve vatandaş elindeki malın kıymetini daha iyi bildiği dönemler de bozulan ürünleri hemen yenisi ile değiştirelim mantığı yoktu. Biz zaten değişime karşıyız, tamir edilerek düzelmeyecek durumda ise değişime yönelmeliyiz.  2000’li yıllara kadar her eve anten takma işi bizim neredeyse kazancımız da altın çağımız oldu. Şimdiler de ise televizyonlar uydu alıcıları ile yüklenmiş olarak piyasaya sürülüyor. Bu konuda biz de mağduriyet yaşıyoruz.  Bu ürünler bozulduğu zaman da yetkili servislere topla cihazı bana gönder diyorlar ve yenisi ile değiştiriyorlar. Maalesef ki artık elektrik-elektronikte tamircilik değil sadece montaj ustalığı yapılmış olunuyor. Manisa’da radyo ve yerel televizyon yayımı başladığında teknik yönden yardımlarımız oldu. Atıcılık Fedearasyonu’nda Erdoğan Karaöz Atış Poligonu’nda elektronik atış sistemlerini kurduk.’dedi.

AVM’LERDE ATÖLYELER KURULACAK
Manisa’nın en eski elektronikçisi Bedri Özelbir’in ‘Bilgisayar Programı ve operatörlüğü’ bölümünden mezun olan oğlu Cumhur Özelbir ise; ‘Artık eskisi gibi kabiliyet gerektiren hiçbir meslekte usta yetişmiyor.  Elektronik ürünlerin tamiri artık tarihe karışıyor.  Yeni nesil çıraklar 60’lı yıllardaki ürünleri tanımıyor bile. Sanat okullarındaki öğrenciler derslerinde geçer notu alabilmenin peşindeler sadece. Bundan sonra cihazların arızalı parçaları sökülüp atılacak ve yeni bir parça takılacak, AVM’lerde bu çalışma için atölye açılacak. Böylelikle yeni nesil tamirat yapmasını öğrenmeyecek.’ diyerek ustalığın hayal olacağını vurguladı.
 
 
 
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.