ÜZÜM BAĞLARINDA BUDAMA BAŞLADI

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 28.11.2017 - 07:34, Güncelleme: 28.11.2017 - 07:34
 

ÜZÜM BAĞLARINDA BUDAMA BAŞLADI

2018 yılı yaz sezonu ürünlerinde yüksek kapasitede verim elde etmek için üzüm bağlarında kol budamaları başladı. Havaların soğuması ve kırağı düşmesiyle uyku dönemine giren bağlarda budama için çiftçi adeta seferber oldu. Harmandalı bölgesinde Altınmakas ekibi olarak bilinen budama ekibi, bağları bir an önce budayarak yaz dönemi ürünü için hazırlıyor.
HABER TURAN IŞIK Yıllardır bağlarda budama işi yapan çiftçiler budamayla ilgili verdiği bilgilerinde “bağlar yapraklarını döktü, kırağı düştü ve uyku dönemi başladı. Bu bölgede 25 Kasım dan itibaren Mart ayına kadar budama mevsimi gelmiş demektir. Bizim bağların su kesiminde olan yerlerinde budama biraz daha geç başlar, ancak artık zamanı geldi demektir, uyku dönemi olduğu için budamaya başladık, soğukların vurmaması için havaların güzel olduğu günlerde budama yapıyoruz, inşallah ürünümüz bol ve fiyatı iyi olur” dedi.   ÜZÜM FİYATLARI EN AZ 4 LİRA VE ÜZERİ OLMALI Bağları budamaya başlayan çiftçiler üzüm fiyatlarından yakındı. Vatandaş, “ Fiyatların 3 lira ya kadar düşmesi çiftçiyi çıkmaza soktu. Borçlar ödeyemez duruma geldik.  Ayrıca TARSİM sigorta primleri yükseldi, çiftçi üzümcü zaten bitmiş durumda sigorta yapmaz ise doğal felaketlerden faydalanamıyor, Yaptırdığı zamanda borç batağından çıkamıyor, Tarsimin sigorta primlerini indirmesini istiyoruz, ayrıca birde üzüm fiyatları düşük olması artık çekilecek gibi değil, bugünün şartlarında üzüm fiyatları en aza 4 lira ve üzerinde olmalı ki çiftçi rahatlasın” dedi. FİYAT DÜŞÜK BAĞLARI KÖKLEYECEĞİZ Üzüm üretici çiftçiler genellikle yükselen gübre fiyatlarından, üzüm fiyatlarının düşüklüğünden yakındılar, Üreticiler, “ Sadece gübre değil diğer girdi fiyatları da yüksek, üzüm fiyatına gelince düşük, üzümle ilgilenen çiftçilerimiz den bazıları bağlarını bile köklemeyi (sökmeyi) düşünüyor, ancak oda çıkar yol değil. Pamuk üretimine dönülüyor, devlet destek vereceği için, üzüme de destek vermesini istiyoruz, topraklarımız verimli, dünyanın en güzel sultaniye çekirdeksiz kuru  üzümü burada yetişiyor, ondan dolayı üzüm bağlarını sökmek başka ürüne geçmek çözüm yolu değil”    BUDAMA ÜCRETİ 85-90 LİRA Bağlarda budama yapan ekipler, yevmiyelerle ilgili yaptığı açıklamalarında, “Artık çiftçimiz de bilinçli oldu, kesinlikle sertifika belgesi olanlara budama yaptırıyor, yevmiyelerde günün koşullarına göre değil. Sabah 7 buçukta geliyoruz, akşam 4 te gidiyoruz. Bağların durumu iyi bağcılar fazla para alamadı. Üzüm fiyatları iki yıl önce güzeldi, ama bu yıl yani 2017 ürünü üzüm diyebiliriz ki yok fiyatına satıldı, Tüccar aldı ardından üzüm fiyatları yükseldi, bizlerde anlayamadık. Çiftçiden alırken ucuza alıyorlar, tüccar kazanıyor. Üzüm üreticileri mutlaka ürününü bekletmeli açığa dökmemeli, fiyat uygun olduğunda satmalı” şeklinde konuştu.        
2018 yılı yaz sezonu ürünlerinde yüksek kapasitede verim elde etmek için üzüm bağlarında kol budamaları başladı. Havaların soğuması ve kırağı düşmesiyle uyku dönemine giren bağlarda budama için çiftçi adeta seferber oldu. Harmandalı bölgesinde Altınmakas ekibi olarak bilinen budama ekibi, bağları bir an önce budayarak yaz dönemi ürünü için hazırlıyor.
HABER
TURAN IŞIK


Yıllardır bağlarda budama işi yapan çiftçiler budamayla ilgili verdiği bilgilerinde “bağlar yapraklarını döktü, kırağı düştü ve uyku dönemi başladı. Bu bölgede 25 Kasım dan itibaren Mart ayına kadar budama mevsimi gelmiş demektir. Bizim bağların su kesiminde olan yerlerinde budama biraz daha geç başlar, ancak artık zamanı geldi demektir, uyku dönemi olduğu için budamaya başladık, soğukların vurmaması için havaların güzel olduğu günlerde budama yapıyoruz, inşallah ürünümüz bol ve fiyatı iyi olur” dedi.
 


ÜZÜM FİYATLARI EN AZ 4 LİRA VE ÜZERİ OLMALI
Bağları budamaya başlayan çiftçiler üzüm fiyatlarından yakındı. Vatandaş, “ Fiyatların 3 lira ya kadar düşmesi çiftçiyi çıkmaza soktu. Borçlar ödeyemez duruma geldik.  Ayrıca TARSİM sigorta primleri yükseldi, çiftçi üzümcü zaten bitmiş durumda sigorta yapmaz ise doğal felaketlerden faydalanamıyor, Yaptırdığı zamanda borç batağından çıkamıyor, Tarsimin sigorta primlerini indirmesini istiyoruz, ayrıca birde üzüm fiyatları düşük olması artık çekilecek gibi değil, bugünün şartlarında üzüm fiyatları en aza 4 lira ve üzerinde olmalı ki çiftçi rahatlasın” dedi.




FİYAT DÜŞÜK BAĞLARI KÖKLEYECEĞİZ
Üzüm üretici çiftçiler genellikle yükselen gübre fiyatlarından, üzüm fiyatlarının düşüklüğünden yakındılar, Üreticiler, “ Sadece gübre değil diğer girdi fiyatları da yüksek, üzüm fiyatına gelince düşük, üzümle ilgilenen çiftçilerimiz den bazıları bağlarını bile köklemeyi (sökmeyi) düşünüyor, ancak oda çıkar yol değil. Pamuk üretimine dönülüyor, devlet destek vereceği için, üzüme de destek vermesini istiyoruz, topraklarımız verimli, dünyanın en güzel sultaniye çekirdeksiz kuru  üzümü burada yetişiyor, ondan dolayı üzüm bağlarını sökmek başka ürüne geçmek çözüm yolu değil” 
 



BUDAMA ÜCRETİ 85-90 LİRA
Bağlarda budama yapan ekipler, yevmiyelerle ilgili yaptığı açıklamalarında, “Artık çiftçimiz de bilinçli oldu, kesinlikle sertifika belgesi olanlara budama yaptırıyor, yevmiyelerde günün koşullarına göre değil. Sabah 7 buçukta geliyoruz, akşam 4 te gidiyoruz. Bağların durumu iyi bağcılar fazla para alamadı. Üzüm fiyatları iki yıl önce güzeldi, ama bu yıl yani 2017 ürünü üzüm diyebiliriz ki yok fiyatına satıldı, Tüccar aldı ardından üzüm fiyatları yükseldi, bizlerde anlayamadık. Çiftçiden alırken ucuza alıyorlar, tüccar kazanıyor. Üzüm üreticileri mutlaka ürününü bekletmeli açığa dökmemeli, fiyat uygun olduğunda satmalı” şeklinde konuştu.
 

 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.