VELİLER KIRTASİYE MASRAFLARINI NASIL KARŞILAYACAKLARINI DÜŞÜNÜYOR

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.09.2018 - 13:10, Güncelleme: 05.09.2018 - 13:10
 

VELİLER KIRTASİYE MASRAFLARINI NASIL KARŞILAYACAKLARINI DÜŞÜNÜYOR

2018-2019 eğitim öğretim döneminin başlamasına az zaman kala çocuklarını okullara gönderecek aileleri kırtasiye alışverişi telaşı sardı. Ancak Dolar’ın yükselmesiyle kırtasiye masraflarının 2 katına çıkması, aileleri tatlı bir telaş yerine sancılı bir süreç yaşamalarına neden oldu. Bu sene asgari ücrete yüzde 14'lük bir zam alan veliler, çocuklarının kırtasiye masrafı için yüzde 100'lük zamla karşı karşıya.
Özel Haber –Özlem ŞAHİN  Manisa’da yıllardır kitap ve kırtasiye ürünleri satan Mehmet Beşeri, kırtasiye ürünlerinin en aşağı yüzde 80 ile yüzde 100 arasında arttığını belirterek, “ Geçen sene çocuğu için kırtasiye masrafları için 200 lira ödeyen aile bu sene 400 lira ödeyecek” dedi. “SINAV KAĞITLARINA 40 LİRA VERECEKLER” Manisa’da yıllardır sahaflık yapan Mehmet Beşeri okulların açılmasına az zaman kala ailelerin kırtasiye fiyatlarından dolayı zor günler geçirdiğini söyledi. Fotokopi kağıtlarının geçen sene 500’lük paketinin 10 lira olduğunu belirten Beşeri Kitap Evi ve Kırtasiye sahibi Mehmet Beşeri bu sene fiyatın iki kat artarak 20 lira olduğunu söyledi. “Okullara kayıt olurken öğretim görevlileri her veliden bundan iki paket istiyor. Bu da bir öğrencinin test çözmek veya sınav olmak için kağıda 40 lira vereceği anlamına geliyor.  Basit bir kurşun kalemi geçen seneye 1 liraya satarken bu sene 2 liraya satıyoruz.” şeklinde konuştu. “HANIMIN MAAŞINA YÜZDE 10, KIZIN OKUL MASRAFINA YÜZDE 80 ZAM YAPILDI” Anasınıfı ve 1.-2. Sınıf öğrencilerinin kırtasiye masraflarının daha fazla olduğunu kaydeden Beşeri, “En küçük sınıflarda boya kalemi, oyun hamuru, resim defteri gibi etkinlik için kullanılacak malzemeler istiyorlar. Veliler de çocukları kaliteli ve sağlıklı bir malzemeyle etkinlik yapsınlar diye kaliteli ürün almaya çalışıyorlar. Bu kaliteli ürünlerde geçen sene 10 lira dersek bu sene 20 lira. Birkaç ürünün alınmasıyla velilerin bütçeleri zorlanıyor. Geçen seneye göre en az yüzde 80 zamlandı ürünler. Diğer tarafta ise insanların gelir artışları meydanda. Benim hanımın emekli maaşına yüzde 10 zam yapılırken tıp okuyan kızımın okul masraflarına yüzde 80 zam yapıldı.” dedi. MALZEME İTHAL ZAM YERLİ Beşeri, zamların en büyük etkeninin kağıt ve kalem olmak üzere tüm kırtasiye ürünlerinin dışarıdan ithal edilmesinden kaynaklandığını belirterek, “Eğer kağıdımızı, hammaddemizi biz üretiyor olsaydık bu sıkıntıları yaşamayacaktık. Umarım yetkililer aileleri zor duruma sokan bu konu için bir çalışma yapar.” dedi. “KİTABA ZAM, OKUMA ORANINI NEGATİF ETKİLİYOR” Kalem, kağıt gibi kırtasiye malzemeleri masraflarının dışında kitaplara da zam geldiğini belirten Beşeri, bu yapılan zamla zaten okuma oranı düşük olan ülkemizi negatif yönde etkilediğini kaydetti. Beşeri, “En kısa zamanda bu durumun telafi edilmesi gerek. Küçük çocuklar için eğitici ve öğretici çok güzel kitaplar var. Bu kitaplar geçen sene 15 liraysa bu sene 30 lira. Aileler hangi masrafa yetişsin?” diye konuştu.
2018-2019 eğitim öğretim döneminin başlamasına az zaman kala çocuklarını okullara gönderecek aileleri kırtasiye alışverişi telaşı sardı. Ancak Dolar’ın yükselmesiyle kırtasiye masraflarının 2 katına çıkması, aileleri tatlı bir telaş yerine sancılı bir süreç yaşamalarına neden oldu. Bu sene asgari ücrete yüzde 14'lük bir zam alan veliler, çocuklarının kırtasiye masrafı için yüzde 100'lük zamla karşı karşıya.


Özel Haber
–Özlem ŞAHİN 


Manisa’da yıllardır kitap ve kırtasiye ürünleri satan Mehmet Beşeri, kırtasiye ürünlerinin en aşağı yüzde 80 ile yüzde 100 arasında arttığını belirterek, “ Geçen sene çocuğu için kırtasiye masrafları için 200 lira ödeyen aile bu sene 400 lira ödeyecek” dedi.
“SINAV KAĞITLARINA 40 LİRA VERECEKLER”
Manisa’da yıllardır sahaflık yapan Mehmet Beşeri okulların açılmasına az zaman kala ailelerin kırtasiye fiyatlarından dolayı zor günler geçirdiğini söyledi. Fotokopi kağıtlarının geçen sene 500’lük paketinin 10 lira olduğunu belirten Beşeri Kitap Evi ve Kırtasiye sahibi Mehmet Beşeri bu sene fiyatın iki kat artarak 20 lira olduğunu söyledi. “Okullara kayıt olurken öğretim görevlileri her veliden bundan iki paket istiyor. Bu da bir öğrencinin test çözmek veya sınav olmak için kağıda 40 lira vereceği anlamına geliyor.  Basit bir kurşun kalemi geçen seneye 1 liraya satarken bu sene 2 liraya satıyoruz.” şeklinde konuştu.
“HANIMIN MAAŞINA YÜZDE 10, KIZIN OKUL MASRAFINA YÜZDE 80 ZAM YAPILDI”
Anasınıfı ve 1.-2. Sınıf öğrencilerinin kırtasiye masraflarının daha fazla olduğunu kaydeden Beşeri, “En küçük sınıflarda boya kalemi, oyun hamuru, resim defteri gibi etkinlik için kullanılacak malzemeler istiyorlar. Veliler de çocukları kaliteli ve sağlıklı bir malzemeyle etkinlik yapsınlar diye kaliteli ürün almaya çalışıyorlar. Bu kaliteli ürünlerde geçen sene 10 lira dersek bu sene 20 lira. Birkaç ürünün alınmasıyla velilerin bütçeleri zorlanıyor. Geçen seneye göre en az yüzde 80 zamlandı ürünler. Diğer tarafta ise insanların gelir artışları meydanda. Benim hanımın emekli maaşına yüzde 10 zam yapılırken tıp okuyan kızımın okul masraflarına yüzde 80 zam yapıldı.” dedi.
MALZEME İTHAL ZAM YERLİ
Beşeri, zamların en büyük etkeninin kağıt ve kalem olmak üzere tüm kırtasiye ürünlerinin dışarıdan ithal edilmesinden kaynaklandığını belirterek, “Eğer kağıdımızı, hammaddemizi biz üretiyor olsaydık bu sıkıntıları yaşamayacaktık. Umarım yetkililer aileleri zor duruma sokan bu konu için bir çalışma yapar.” dedi.
“KİTABA ZAM, OKUMA ORANINI NEGATİF ETKİLİYOR”
Kalem, kağıt gibi kırtasiye malzemeleri masraflarının dışında kitaplara da zam geldiğini belirten Beşeri, bu yapılan zamla zaten okuma oranı düşük olan ülkemizi negatif yönde etkilediğini kaydetti. Beşeri, “En kısa zamanda bu durumun telafi edilmesi gerek. Küçük çocuklar için eğitici ve öğretici çok güzel kitaplar var. Bu kitaplar geçen sene 15 liraysa bu sene 30 lira. Aileler hangi masrafa yetişsin?” diye konuştu.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
yyusuf
(17.09.2018 15:14 - #1165)
bir gün gelir bizde her şeyi üretiriz ve bu zamlar iptal edilir sanayi başta tarım ve hayvancılıkta da bizde dünyayla yarışırız ve o zaman bak elin helmut u nasıl buraya çalışmaya gelir.aldığımız asgari ücretle bizde yurt dışına tatile gideriz.ay sonunu getirirken fıtık olmayacağız artık.düzelecek inşAllah dedikçe düzelirmiş derler.bende durmadan diyorum gerçi 40 yıldır düzelemedi bi türlü ama 100 milyon kişi bir agızdan söylersek belki düzelir...bu arada kulakları çınlasın değerli bir dostum uzun yıllar önce şöyle demişti:bir gün parası olan çocuğını okutacak olmayanda okutamayacak. inşAllah öyle bişi olmaz ama korkarım oraya doğru sürükleniyoruz sanki!!!!
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.