YILIN SON HASADI YAPILDI

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 04.08.2017 - 10:43, Güncelleme: 04.08.2017 - 10:43
 

YILIN SON HASADI YAPILDI

Manisa’da, Yuntdağı Bölgesi kırsalında tütün yetiştiricileri yılın son hasadını yapıyor. Tütüncülüğün adeta öldüğünü belirten üreticiler; “Artık tütün de para etmiyor. Tüccarın eline kaldık. Böyle giderse tütün işi de aynı pamuk gibi Manisa bölgesinde büyük ölçüde bitecek.” dediler.
Tütüncülüğün uzun soluklu ve zor bir iş olduğunu belirten tütün üreticileri, topraklarında başka alternatif ürün yetiştiremedikleri için mecburen tütüncülükle geçinmeye çalıştıklarını belirttiler. Gençlerin bir kısmının şehirlere göç ederek fabrikalarda asgari ücrete çalıştıklarını söyleyen üreticiler, kimsenin tütüncülük yapmak istemediğini kaydetti. Tütün üreticilerinin sayısında da bir hayli düşüş olduğu kaydeden üreticiler; “Tüccarın eline kaldık. Sözleşmeli ekimleri yapıyoruz. Eğer tüccar da olmazsa ektiğimiz tütünü satacak yerimiz yok. Böyle giderse tütün de pamuk gibi Manisa Ovası’nda yok olacak"dediler.   “TÜTÜNCÜLÜK ARTIK ÖLDÜ” Tütün tarlalarında çalışan vatandaşlar ise yaptıkları açıklamalarda şu ifadelere yer verdi; “Sabahın 4’ünde tütün tarlasına giriyor, saat 12-13’e kadar kırım yapıyoruz. Ardından kargılara diziyor, tel askıya alıyoruz. Zehir içeren ürün. Ne yapalım bizler de yapacak bir işimiz olmadığı için mecburiyetten bunun için çalışıyoruz. Para etmiyor diye artık tütüncülük öldü. Bizler de birkaç yıl sonra iş bulamayacağız. Öyle ki tütün ekim alanları daraldı. Zaten herşey tüccarın iki dudağı arasında. Üç kez kırım yapılıyor, dönümü 700 lira. Yani anlayacağınız 4-5 kişi çalışıyoruz, yevmiyemizi kurtaramıyoruz. Artık bu yıldan sonra bir çok tütün üreticisi tütüncülük yapmayacak.”    
Manisa’da, Yuntdağı Bölgesi kırsalında tütün yetiştiricileri yılın son hasadını yapıyor. Tütüncülüğün adeta öldüğünü belirten üreticiler; “Artık tütün de para etmiyor. Tüccarın eline kaldık. Böyle giderse tütün işi de aynı pamuk gibi Manisa bölgesinde büyük ölçüde bitecek.” dediler.
Tütüncülüğün uzun soluklu ve zor bir iş olduğunu belirten tütün üreticileri, topraklarında başka alternatif ürün yetiştiremedikleri için mecburen tütüncülükle geçinmeye çalıştıklarını belirttiler. Gençlerin bir kısmının şehirlere göç ederek fabrikalarda asgari ücrete çalıştıklarını söyleyen üreticiler, kimsenin tütüncülük yapmak istemediğini kaydetti. Tütün üreticilerinin sayısında da bir hayli düşüş olduğu kaydeden üreticiler; “Tüccarın eline kaldık. Sözleşmeli ekimleri yapıyoruz. Eğer tüccar da olmazsa ektiğimiz tütünü satacak yerimiz yok. Böyle giderse tütün de pamuk gibi Manisa Ovası’nda yok olacak"dediler.
 
“TÜTÜNCÜLÜK ARTIK ÖLDÜ”

Tütün tarlalarında çalışan vatandaşlar ise yaptıkları açıklamalarda şu ifadelere yer verdi; “Sabahın 4’ünde tütün tarlasına giriyor, saat 12-13’e kadar kırım yapıyoruz. Ardından kargılara diziyor, tel askıya alıyoruz. Zehir içeren ürün. Ne yapalım bizler de yapacak bir işimiz olmadığı için mecburiyetten bunun için çalışıyoruz. Para etmiyor diye artık tütüncülük öldü. Bizler de birkaç yıl sonra iş bulamayacağız. Öyle ki tütün ekim alanları daraldı. Zaten herşey tüccarın iki dudağı arasında. Üç kez kırım yapılıyor, dönümü 700 lira. Yani anlayacağınız 4-5 kişi çalışıyoruz, yevmiyemizi kurtaramıyoruz. Artık bu yıldan sonra bir çok tütün üreticisi tütüncülük yapmayacak.”
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.