''YOLDAN GEÇEN VATANDAŞLARIN VE ARAÇLARIN ÜZERİNE DEVRİLMESİ AN MESELESİ''

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.08.2017 - 11:36, Güncelleme: 09.08.2017 - 11:36
 

''YOLDAN GEÇEN VATANDAŞLARIN VE ARAÇLARIN ÜZERİNE DEVRİLMESİ AN MESELESİ''

Osmanlı Devleti zamanında emlak vergilerinin toplandığı Manisa’daki tarihi bina, günümüzde kaderine terk edilerek atıl duruma geldi.
Özel Haber Özlem UNCU Eski ismi Dereköy olan ve Osmanlı döneminde emlak vergilerinin toplandığı yer olması nedeniyle ismi Emlakdere olarak değiştirilen köyün üst kısımlarında bulunan, emlak vergilenin toplandığı tarihi bina, adeta yok olmaya yüz tuttu.   DENGE YİNE BİR ÖNEMLİ OLAYI ORTAYA ÇIKARDI Emlakdere Mahallesine giden Denge ekibi, yine bir önemli olayı ortaya çıkardı. Mahalle Muhtarı Kadir Kocabıyık, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu; “ Köyün üst kısımlarında vadi içerisi dağın eteğine gizli olan binanın, Osmanlı dönemlerinde emlak vergilerinin toplandığı bina bu. Binanın buraya yapılmasındaki amaç ise; Kurtuluş Savaşı sırasında düşman işgallerinden gizli olması. Ayrıca güvenilir bir yer olmasıyla  kısa dönem de olsa;  burada emlak vergileri alınmış. O günden itibaren köyün ismi Emlakdere  Köyü  olarak kayıtlara geçmiş. Tabi emlak vergilerinin toplandığı bina olduğu için zamanında iyi bakılmış. Korunması iyi olurmuş. Bir süre sonra köylü bu binayı camii olarak kullanmış. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra  yani günümüzde; Emlakdereliler, arazilerinin köyün alt kısımlarında olmasından dolayı şimdiki noktaya taşınırlar. Geçmişten bu güne doğa ve insan tahribatına dayanarak ayakta durmaya çalışan bina ise;  sözünü ettiğimiz Emlak vergilerinin alındığı bina” dedi.   BİNA TARİHİ ESER NİTELİĞİ TAŞIMIYORMUŞ   3 yıl önce Manisa Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bina ile ilgili başlattığı çalışmalar başlattığını söyleyen Muhtar Kocabıyık, çalışmalar sonucunda binanın hiçbir tarihi ve kültürel değer taşımadığını belirttiklerini ifade etti. Kocabıyık sözlerine şunları ekledi; “Köyümüze ait olan ve geçmişte birçok hizmet veren bu bina, günümüzde hizmet için kullanılmamaktadır. Hiçbir tadilat, bakım ve onarım yapılmadığı için, bina kullanılamaz durumda. Harabe, yani atıl vaziyette. Üstelik yakın zamanlarda art arda meydana gelen depremler sonrasında bina duvarlarında gözle görülür derin çatlaklar oluştu. Yıkılması an meselesi. Bu atıl vaziyette olan bina yamaç üzerinde ve tam yol kenarında olduğu için yoldan geçen vatandaşların ve  araçların üzerine yıkılması an meselesi. Bu bina enkazının köyümüzdeki yol üzerinden kaldırılması için buradan yetkililere çağrıda bulunmak istiyorum.”    
Osmanlı Devleti zamanında emlak vergilerinin toplandığı Manisa’daki tarihi bina, günümüzde kaderine terk edilerek atıl duruma geldi.
Özel Haber
Özlem UNCU


Eski ismi Dereköy olan ve Osmanlı döneminde emlak vergilerinin toplandığı yer olması nedeniyle ismi Emlakdere olarak değiştirilen köyün üst kısımlarında bulunan, emlak vergilenin toplandığı tarihi bina, adeta yok olmaya yüz tuttu.
 
DENGE YİNE BİR ÖNEMLİ OLAYI ORTAYA ÇIKARDI


Emlakdere Mahallesine giden Denge ekibi, yine bir önemli olayı ortaya çıkardı. Mahalle Muhtarı Kadir Kocabıyık, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu; “ Köyün üst kısımlarında vadi içerisi dağın eteğine gizli olan binanın, Osmanlı dönemlerinde emlak vergilerinin toplandığı bina bu. Binanın buraya yapılmasındaki amaç ise; Kurtuluş Savaşı sırasında düşman işgallerinden gizli olması. Ayrıca güvenilir bir yer olmasıyla  kısa dönem de olsa;  burada emlak vergileri alınmış. O günden itibaren köyün ismi Emlakdere  Köyü  olarak kayıtlara geçmiş. Tabi emlak vergilerinin toplandığı bina olduğu için zamanında iyi bakılmış. Korunması iyi olurmuş. Bir süre sonra köylü bu binayı camii olarak kullanmış. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra  yani günümüzde; Emlakdereliler, arazilerinin köyün alt kısımlarında olmasından dolayı şimdiki noktaya taşınırlar. Geçmişten bu güne doğa ve insan tahribatına dayanarak ayakta durmaya çalışan bina ise;  sözünü ettiğimiz Emlak vergilerinin alındığı bina” dedi.
 
BİNA TARİHİ ESER NİTELİĞİ TAŞIMIYORMUŞ
 
3 yıl önce Manisa Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bina ile ilgili başlattığı çalışmalar başlattığını söyleyen Muhtar Kocabıyık, çalışmalar sonucunda binanın hiçbir tarihi ve kültürel değer taşımadığını belirttiklerini ifade etti. Kocabıyık sözlerine şunları ekledi;
“Köyümüze ait olan ve geçmişte birçok hizmet veren bu bina, günümüzde hizmet için kullanılmamaktadır. Hiçbir tadilat, bakım ve onarım yapılmadığı için, bina kullanılamaz durumda. Harabe, yani atıl vaziyette. Üstelik yakın zamanlarda art arda meydana gelen depremler sonrasında bina duvarlarında gözle görülür derin çatlaklar oluştu. Yıkılması an meselesi. Bu atıl vaziyette olan bina yamaç üzerinde ve tam yol kenarında olduğu için yoldan geçen vatandaşların ve  araçların üzerine yıkılması an meselesi. Bu bina enkazının köyümüzdeki yol üzerinden kaldırılması için buradan yetkililere çağrıda bulunmak istiyorum.”
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.